Problema aderării Turciei la Uniunea Europeană este o temă foarte sensibilă şi este un adevărat izvor de controverse, chiar şi la nivel diplomatic. Foarte mulţi analişti, o serie de oameni politici, dar şi oameni de rând, locuitori ai statelor deja membre, au un set de argumente pe care îl aduc împotriva aderării Turciei. Am vrut să vedem care sunt şi argumentele în favoarea aderării. Pentru aceasta am apelat la Demirel Gemaleddin, directorul Ligii Islamice din România, care a acceptat să răspundă la câteva întrebări ale CAPITAL Online.
CAPITAL: Aş vrea să începem cu o întrebare foarte directă: Este Turcia o ţară europeană? Cel puţin din punct de vedere geografic au fost aduse obiecţii din cauză că Turcia are în Europa doar 10% din suprafaţă.
Demirel Gemaleddin: Într-adevăr, dacă am fi să vorbim din punct de vedere georgafic, ce ţine de la Istanbul în sus este, geografic, asimilat în Europa, însă, pe de altă parte, din punct de vedere al modernismului, al culturii, al civilizaţiei, Turcia este demult o ţară europeană.
Europenii încă mai au senzaţia că Turcia este Imperiul Otoman
CAPITAL: Majoritatea europenilor se tem că o eventuală aderare a Turciei ar însemna un mare val de emigranţi islamici în Europa.
D.G.: Nu cred că acest lucru ar mai trebui să fie o teamă pentru europeni pentru că acest lucru s-a întâmplat şi încă se mai întâmplă. Islamul nu mai este ceva nou pentru cei din Europa. În Franţa sunt sute de mii de musulmani, în Anglia de asemenea, în Olanda de asemenea. Majoritatea dintre ei sunt turci care au emigrat în urmă cu câteva zeci de ani. În ziua de astăzi nu ar trebui să mai existe această teamă de Islam.
CAPITAL: Credeţi că Uniunea Europeană este un pic închisă civilizaţiei musulmane?
D.G.: Aş spune nu un pic închisă, este mai mult închisă. Încearcă să ţină în picioare aceasta latură religioasă, creştină, neacordându-le şi turcilor dreptul de a intra în Uniune. Într-adevăr, dacă ne uităm la Turcia ca la o putere a populaţiei, ca o putere economică, toate acestea ar schimba foarte mult balanţa în Europa şi cred că aceasta este o teamă pentru europeni.
Nu există Islam radical
CAPITAL: Care ar fi schimbările pe care aderarea Turciei le-ar aduce în Europa?
D.G: În primul rând, cred că cei din Europa ar face cunoştinţă cu Islamul la un obiectiv mult mai direct. Şi, din păcate, în mintea multor europeni, încă a mai rămas acea teamă care era pe vremea otomanilor, Porţile Înalte, Imperiul Otoman. Cred că în ziua de astăzi, când întregul pământ a devenit un sat, nu poţi să îngrădeşti pe cineva, fie el european sau locuitor al altui continent şi să-l obligi să aibă o anumită religie, o anumită cultură, o anumită civilizaţie. În ziua de astăzi, fiecare are puterea şi conştiinţa să-şi aleagă civilizaţia la care vrea să adere şi din care vrea să facă parte.
CAPITAL: La ora actuală, Turcia nu este o ţară extremistă. Există voci care spun că Turcia ar putea deveni un stat musulman radical. Există posibilitatea să se întâmple acest lucru?
D.M.: Nu! De ceea ce se tem nu se va realiza niciodată. Pentru că Islamul are o putere şi o elasticitate de a se acomoda în orice situaţie, în orice ţară, pe orice continent. Musulmanul, pe oriunde s-ar duce, în orice Uniune ar intra, poate să facă faţă. El este un bun musulman şi în România, şi în America, şi în Europa şi oriunde în lume. De aceea cred că europenii nu ar avea de ce să se teamă. Islamul este mai mult decât ceea ştiu ei. Nu există un Islam radical. Există Islamul pur. Sunt unii care spun că Islamul la care cheamă arabii este un Islam radical şi că cel turcesc este unul mai „light”. Acest lucru nu este adevărat. Islamul este unul singur.
Turcii nu vor în UE
CAPITAL: Care ar fi avantajele Turciei după aderare?
D.M.: Populaţia din Turcia nu ar fi de acord cu aderarea. Această teamă de a-şi pierde din identitate o face să aibă această teamă. Bineînţeles, dacă vorbim din punct de vedere politic şi economic, ar fi multe beneficii de care s-ar bucura Turcia, însă sunt şi jocuri care se pot face în spatele acestor semnături. Vor avea de câştigat atât turcii din Turcia, turcii din Europa, care sunt câteva milioane bune, dar şi europenii. Vor avea mână de lucru, vor avea produsele din Turcia, vor avea o agricultură mai bună. Cred că această teamă că Turcia ar deveni un fel de magnat în industrie este una destul de puternică. Este vorba, în primul rând, de forţă de muncă.
CAPITAL: De ce credeţi că procesul de aderare se derulează atât de greu?
D.M.: Cred că încă mai sunt persoane care au anumite prejudecăţi şi nu doresc ca ceva care se numeşte „Turcia” să intre în Uniunea Europeană.
CAPITAL: Şi acum, o ultimă întrebare: În cazul în care ar intra în UE, Turcia ar fi statul cu cel mai mare număr de locuitori. Acesta este un avantaj pentru europeni sau nu?
D.M.: În cazul în care se înţeleg, avantaje ar fi şi pentru Europa şi pentru Turcia. Eu sunt sigur că se vor înţelege.