Dilema medicului român: la privat sau în străinătate?

Condiții de lucru moderne, tehnică medicală de vârf, pregătire profesională suplimentară. Sunt trei aspecte care descriu atât motivele medicilor care emigrează, cât și oferta clinicilor private, singurele care pot întoarce doctorii din drum.

Principalul motiv invocat de pacienții care pleacă în străinătate pentru tratament este lipsa de profesionalism a medicilor autohtoni. Generalizarea este, ca de obicei, nedreaptă, mai ales că unii dintre medicii de care fug pacienții români sunt apreciați peste hotare, iar dovada este numărul tot mai mare al personalului medical care se angajează în alte țări europene. Există însă și exemple de inversare a acestei tendințe. La Sanador, au fost angajați „medici ro­mâni, ple­cați din țară în urmă cu doi-trei ani, care s-au întors să lucreze la noi, datorită condițiilor pe care le oferim“, spune Mădălina Buculei, director de vânzări la Centrul Medical Sanador.
Printre motivele care atrag medicii se numără nu doar salariul oferit și condițiile de lucru, ci și programele de pregătire profesională la care primesc acces. În România, toți doctorii sunt obligați să-și reînnoiască, la fiecare cinci ani, certificatul de membru al Colegiului Medicilor, iar acest lucru se face doar după obținerea unui anumit număr de credite din programele de educație medicală continuă. Până la o treime din punctajul profesional poate fi obținut în programe din alte domenii medicale ­decât specialitatea de bază, iar minimum o treime din credite trebuie să provină din participarea la cursuri. Sună simplu și eficient. Dar practic, în timp ce în străinătate angajatorul încurajează pregătirea profesională suplimentară a medicilor și chiar facilitează aceste demersuri plătind participarea medicului la conferințe sau cursuri, în România doctorii sunt obligați, de multe ori, să-și ia concediu fără plată pentru timpul pe care îl petrec în astfel de împrejurări.
În mediul privat, fără să fie o regulă generală, situația diferă. „Medicii noștri participă la traininguri profesionale (congrese, cursuri de specializare în țară și străinătate), precum și la traininguri de soft skills – customer care, comunicare, lucru în echipă“, spune Mihail Marcu, preşedintele MedLife. „Chiar recent, unul din medici a finalizat un curs, cu durata de trei ani, în SUA, în sfera reproducerii asistate“, adaugă el.
Numărul de angajați Medsana este în prezent de 175, fiind în  creștere cu 15 % față de anii anterior. „Aici includem personal medical cu studii superioare, personal medical cu studii medii și personal administrativ. Este important de menționat faptul că echipa medicală Medsana are în componență aproximativ 150 de medici, dintre care aproximativ 30% sunt angajați Medsana, restul fiind medici colaboratori”, spun reprezentanții companiei.
Comunicarea cu pacienții și cu colegii, criteriu de evaluare
Iar acolo unde se investește în pregătirea personalului, evaluarea capătă un rol mai important. Astfel, la Sanador, medicii sunt evaluați de către șefii de departamente conform unei grile, printre cele mai importante criterii fiind profesionalismul, feedbackul din partea pacienților și a membrilor echipei, dar și competențele fiecăruia. Iar la ­MedLife, sistemul de evaluare are în vedere, în principal, două categorii de indicatori: evaluarea performanțelor profesionale și a celor referitoare la atitudine și comunicarea cu colegii și cu pacienții.
În final, câți medici lucrează la privat? La MedLife lucrează 1.040 de medici și asistente, din care 800 sunt angajați permanenți, și 220 sunt colaboratori. La CMU, după fuziunea cu Euroclinic, de anul trecut, lucrează peste 1.000 de medici, angajați și colaboratori.
„Ne propunem pentru acest an, stimulați și de noile proiecte incluse în planul pe 2011, o creștere cu 20% a numărului de medici“, spun reprezentanții companiei. La Gral Medical, echipa medicală a depășit 450 de angajați, cărora li se adaugă peste 300 de colaboratori part-time sau pe proiecte. „În 2011 se vor deschide centre de diagnostic și tratament ce vor oferi servicii de nișă, iar compania va crea peste 100 de locuri de muncă“, spune Robert Chițan, director de promovare-dezvoltare la Gral Medical. La Anima, numărul medicilor și asistentelor este de 250, dar echipa va crește anul acesta până la aproximativ 600 de membri.
La Medsana, situația este similară. „Conform legislației în vigoare, medicii sunt obligați să se instruiască periodic ca parte a programului de educație medicală continuă, iar Medsana susține participarea acestora la congrese și conferințe naționale și internaționale. Personalul medical mediu beneficiază atât de educație medicală continuă anuală (acumulare de punctaj necesar vizării certificatului de practică) cât și de alt tip de training-uri interne, programele de instruire fiind gândite de specialiștii noștri în funcție de nevoile reale din fiecare centru medical, în concordanță cu dezvoltarea de ansamblu a business-ului”, explică reprezentanții companiei.
În principiu, clinicile mari preferă ca majoritatea medicilor să fie angajați proprii, în timp ce lanțurile mai mici lucrează mai ales cu colaboratori. Iar în condițiile în care planurile de extindere pentru anul acesta nu încetinesc, fiind anunțate deja șase noi spitale private, medicii care au gânduri de emigrare au tot atâtea șanse de a practica medicină la standarde occidentale în România ca și de a se angaja în străinătate.