Reducerea TVA la alimente este o promisiune făcută de USL încă din timpul campaniilor electorale și mereu invocată, ca o măsură menită să conducă la diminuarea evaziunii fiscale din industria alimentară. Potrivit estimărilor oficiale, evaziunea a atins 70% din totalul vânzărilor pe această piață. Numai la pâine, evaziunea este de circa 300 milioane euro. Dar, până în prezent, Guvernul nu a reușit să obțină acordul FMI, care se opune reducerii TVA, invocând scăderea încasărilor la buget și mărirea deficitului, precum și eficiența nedovedită a unei astfel de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale.
Sub presiunea patronatelor și a sindicatelor, Executivul este nevoit să treacă de la vorbe la fapte. Morarii și brutarii s-au reunit zilele trecute la București și au anunțat că dacă Guvernul nu va reduce TVA la produsele de panificație, industria alimentară din România va fi puternic afectată, deja, multe societăți intrând în insolvență și chiar în faliment. Ministrul agriculturii și premierul Ponta au reacționat, anunțând că, după finalizarea următoarei runde de negocieri cu FMI, care va avea loc în luna mai, se va trece la aplicarea TVA de 9%, pe tot lanțul de panificație – grâu – făină – pâine. Este vorba de un program-pilot care se va aplica de la 1 iulie, până la 31 decembrie 2012.
„Dacă încasările vor fi mai mari decât cele cu TVA de 24%, de la 1 ianuarie 2014, vom extinde taxa de 9% și la legume, la fructe, la produsele bio, la carne și la alte produse de bază“, a spus premierul Ponta. Însă, guvernanții nu au clarificat ce se va întâmpla cu actuala procedură, introdusă de guvernul Boc tot în scopul diminuării evziunii fiscale din domeniul panificației, și anume, taxarea inversă la comerțul cu cereale. Această procedură se aplică începând cu data de 31 mai 2011, potrivit OUG nr. 49/2011, până la data de 31 mai 2013. Pentru prelungirea aplicării ei este necesar acordul Consiliului Europei. Pe scurt, potrivit procedurii de aplicare a taxării inverse, furnizorii nu înscriu TVA pe facturile emise. Ei emit facturile fără taxă şi fac doar menţiunea că au aplicat taxarea inversă. TVA, de 24%, se calculează doar de către beneficiari.
Pro și contra
Reprezentanții patronatelor, sindicatelor și oamenii de afaceri consultați de Capital au păreri împărțite cu privire la menținerea sau nu a taxării inverse. Președintele Rompan, Aurel Popescu, nu neagă rolul benefic al acesteia, dar consideră că singura soluție pentru reducerea evaziunii din domeniul panificației constă în reducerea fiscalizării. „Și înainte, și după aplicarea taxării inverse, controalele instituțiilor abilitate s-au dovedit neputincioase. De exemplu, există peste 100.000 de centre de vânzare a pâinii. Cine le poate controla pe toate?“, ne-a spus Aurel Popescu.
În legătură cu „dilema“ TVA redusă sau taxare inversă, Popescu crede că cele două proceduri pot fi aplicate simultan, desigur, cu avizul de prelungire de la organismele europene. Iată și alte păreri:
Cristian Pârvan, secretar general AOAR: „De ani de zile se tot vântură treaba asta cu TVA redus la alimente. Sigur, pe lângă latura socială, este o modalitate de a lovi în evazioniști, de a le lua obiectul muncii, cum se spune. Rămâne de văzut cum vor fi convinși cei de la FMI, care calculează strict contabilicește: cât se încasează cu TVA de 24 la sută, cât cu 9 la sută, nu se complică cu nuanțe. Dar, logic, dacă se va aplica TVA redus, nu se va mai aplica și taxarea inversă“.
Culiță Tărâță, om de afaceri: „Ar fi o mare prostie să se renunțe la taxarea inversă, care s-a dovedit eficientă în combaterea evaziunii. Dimpotrivă, trebuie făcute demersuri la Consiliul Europei pentru prelungirea acestei proceduri cu încă cinci-șase ani și chiar pentru extinderea ei și la celelalte produse și servicii care concurează la realizarea produselor de panificație- apă, energie etc., rezultatul fiind reducerea prețului pâinii“.
Mihai Petcu, director general, Agroindustriala- Pantelimon: „Cu taxare inversă, fără taxare inversă, ceva trebuie făcut pentru scăderea sau măcar stoparea creșterii prețului la furaje, în primul rând la grâu și la porumb, altfel, zootehnia va da faliment. Prețul porumbului a ajuns la 1,2 lei/kg. Or, furajul reprezintă 40% din costurile laptelui, care se vinde tot cu 1,2 lei/kg, deci, în pierdere masivă“.
Sindicatele și-au pierdut răbdarea
Sindicatele s-au săturat de promisiunile repetate privind reducerea TVA și amenință că vor ieși în stradă. „Ni s-a impus să ne aliniem cu prețurile la energie, la gaze, la combustibil, dar să ne aliniem cu taxele reduse la alimente, să reducem TVA-ul, nu. Dacă Guvernul nu reușește să-i convingă pe cei de la FMI, vom ieși în stradă și vom picheta Palatul Victoria în timpul discuțiilor oficiale cu reprezentanții organismelor financiare internaționale“, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
Prima opțiune este reducerea TVA pe tot lanțul de panificație. Apoi, firesc, este nevoie și de menținerea taxării inverse, reglementare care s-a dovedit eficientă și pentru care și alte țări au optat. Mă refer la Ungaria și la Bulgaria.
Daniel Botănoiu, secretar de stat, MADR
1 miliard lei – însumează evaziunea fiscală pe lanțul grâu-făină-pâine
300 milioane euro- evaziune fiscală numai la pâine
250 milioane euro – atât pierdea statul prin returnări de TVA, înainte de aplicarea taxării inverse