„Ne-am propus să intervenim ca sectorul agricol să primescă un impuls pentru a asigura securitatea alimentară. Trebuie să devenim exportatori de securitate alimentară, surse şi resurse avem. În 2017, Guvernul a fost alocat pentru agricultură un buget cu 83% mai mare faţă de anul 2016. A fost alocat 2,13% din PIB, respectiv 17,3 miliarde lei, 3,7 miliarde lei sunt fonduri europene. Cea mai importantă problemă este acordarea la timp a subveţiilor pentru a permite fermierilor să aibă capital, fără a avea costuri suplimentare”, a declarat oficialul Ministerului Agriculturii.

Conferinţa Capital dedicată sectorului agricol poate fi urmărită LIVE aici

Floricel Maricel Dima a menţionat că peste 1,246 mld euro sunt subvenţii autorizate la plată, „ministrul Agriculturii Petre Daea urmăreşte cu atenţie acordarea subvenţiilor la timp. „Ministerul Agriculturii are în vedre encurajarea produselor ecologice şi realizarea unui progm de colectare a produselor. În prezent, se pune în aplicare programul pentru tomate, avem 40 milioane euro pentru progamul de cultivare a tomatelor în sere. Peste 13.000 de fermieri vor fi beneficiarii acestui program , până astăzi, 5.581 de solicitanţi au depus cerere pentru subveţia privind cultivarea tomatelor”, a explicat subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii.
Floricel Maricel Dima a mai declarat că urmeză deschiderea programului de subvenţionare pentru carnea de porc. „Sunt alocate 86 milioane de euro pentru acest program. Un fermier care a predat unui abator 200 de capete de porc primeşte o subvenţie de 10.000 euro”, a spus oficialul din cadrul MADR.

Citiţi şi: Oficial APIA: "Am plătit subvenţii de peste un miliard de euro"

Potrivit acestuia, în acest an, Ministerul Agriculturii susţine finanţarea programului de reabilitarea a sistemului de irigaţii, „ ceea ce conduce la eliminarea pierderilor”. „În 20117, Ministerul Agriculturii are în vedere reabilitatea a l40 de amenjări de irigaţii pentru 1,4 milioane de hectare de teren”, a mai declarat Floricel Maricel Dima.

Din datele MADR, în toamna anului trecut, 3,127 milioane hectare de teren au fost însămânţate cu grâu, rapiţă şi orzoaică. În primăvara acestui an urmează cultivarea a încă 5,44 milioane hectare de teren. Oficialul MADR a explicat că pentru 32.000 hectare de teren sunt solicitări de calamităţi după iarna 2016-2017.

CEC Bank: 93% din creditele noi acordate pentru IMM sunt pentru Agricultură