Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul Guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să performeze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro.
Capital: Care credeți că va fi impactul creșterii salariului minim și cum vă afectează pe d-voastră sau businessul pe care îl dețineți/conduceți?
Dimitrie Muscă: Impactul va fi pozititv, crește consumul, sunt mai mulți bani pe piață, businessul condus de mine produce mâncare, este bine pentru noi. Cei peste 350 de salariați au salarii peste cel minim.
Capital: Ce așteptări aveți de la noul Guvern?
Dimitrie Muscă: De creștere a subvențiilor de la un an la altul, trebuie să existe tendința de uniformizare. Instrumente de creditare pentru agricultori, facilități pentru fermieri și o organizare clară a agriculturii, producție, depozitare și desfacere.
Capital: Enumerați 5 priorități pe care le considerați necesare sectorului în care activitați și care ar trebui implementate în decursul acestui an?
Dimitrie Muscă: Noi cultivăm peste 7.600 hectare de pământ și tot facem față cu greu importurilor. Vrem facilități în privința exporturilor, limitarea dezvoltării marilor magazine în centrul orașelor, limitarea și controlul importurilor. Mâncăm carne din import de calitate mult mai slabă față de ceea ce se produce în România. Mâncarea din import este destul de ieftină și de calitate slabă. Un borcan de smântână de 900 g se vinde cu 4,9 lei. Acea smântână este produsă din ulei de palmier și brânză care nu vede laptele. Oamenii se uită numai la prețuri, un kg de cascaval de calitate costă cel puțin 25 de lei.
Capital: Cum estimați că va evolua businessul pe care îl conduceți/controlați în acest an?
Dimitrie Muscă: Este o concurență neloială în industria alimentară, pe piața românească ne-am descurcat destul de bine. Prețul cărnii de porc era 1700 euro/tona de carne, s-au stricat afacerile cu rușii, prețul a scăzut la 14000 euro/tonă. Importurile rămân o problemă, românii nu se uită ce mânâncă, se consumă alimente de slabă calitate, se fac controale aleatoriu, se scapă foarte mult din vedere că importăm alimente slabe calitativ.