Capital: Ati avut noroc la vanatoare?
Dimitrie Sturdza: Am fost in Moldova si in Transilvania, dar si pe aici pe langa Bucuresti, cu fiul meu si prietenii mei. Facem asta de doua ori pe an, dar nu e vorba de vanatoare la noroc, ci de una selectiva. De exemplu, acum mi-a mers bine, am vanat un lup si 35 de mistreti.
Capital: Puteti spune acelasi lucru si despre afacerile din Romania?
Dimitrie Sturdza: Sunt unul dintre putinii romani cunoscuti care au afaceri atat in Elvetia, cat si in Romania. Eu nu am facut bani din mari afaceri, ci din intreprinderi mici si mijlocii. Supararea mea este ca, in momentul de fata, micile afaceri nu au nici o sansa in Romania. Realizez export cu o firma de textile si una de mobila. In fabrica de mobila de la Oradea, in final, vom investi in jur de 30 de milioane de euro si ma astept ca in primul an sa fac un export de un milion de franci elvetieni (in jur de 600.000 de dolari). Se pare ca nu este foarte mult pentru un guvern care nu are grija de micile afaceri. Problema mea este ca felul in care se face contabilitatea in Romania este atat de complicat, incat e imposibil sa nu ajungi la spaga. Va spun cu toata sinceritatea ca in nici o tara din lume nu veti intalni contabilitatea si sistemul de taxe care exista aici.
Capital: Ce va deranjeaza cel mai mult la felul in care se fac afaceri in Romania?
Dimitrie Sturdza: Ma enerveaza ca o mie de companii care angajeaza zece mii de oameni sunt mult mai putin importante pentru Guvernul Nastase decat firme mari, precum Renault sau Ispat. Este aproape imposibil sa fii mic investitor in Romania. Poti sa reusesti doar daca faci mici escrocherii. In mod paradoxal, impozitele romanesti sunt de patru ori mai mari decat cele din Elvetia. Ma crucesc atunci cand ma uit la cati oameni trebuie sa angajezi ca sa poti sa fii corect. Am opt persoane aici care se ocupa de contabilitatea firmei mele. In Elvetia, am una singura.
Capital: E vina guvernului?
Dimitrie Sturdza: Bineinteles! Sa reduca, domnule, impozitele pe salarii astfel incat Sturdza si altii ca el sa poata sa-si plateasca oamenii cum trebuie. Uitati-va la Garda Financiara! astia nu pleaca fara sa bage 10-20 milioane de lei in buzunar. Acum doi ani, a venit o doamna de la Garda la unul dintre prietenii mei si i-a spus ca a doua zi va pleca la mare si sa-i faca rost de patru milioane de lei. Acesta e climatul de afaceri? Da-o dracului, domnule, e ca pe vremea fanariotilor! si cum sa nu se ajunga la coruptie cand exista mai mult de o suta de taxe diferite? Ma enerveaza treaba asta de-mi vine sa mor! Uitati-va la baietii astia cu BMW-urile, or fi castigat corect banii?
Capital: Ce trebuie facut ca totul sa fie ca intr-o tara civilizata?
Dimitrie Sturdza: Trebuie sa se simplifice lucrurile. Ei spun ca, in general, micii afaceristi pacalesc statul. Hai sa fim seriosi! Au disparut oamenii onesti din Romania? Astept de un an si jumatate sa mi se ramburseze TVA de un miliard si jumatate de lei. S-a dus dracului profitul! Din 8 februarie am acceptat sa fiu consilierul lui Adrian Nastase pe probleme mici si mijlocii. Sper sa reusesc sa rezolv ceva.
Capital: Asta inseamna ca intrati in PSD?
Dimitrie Sturdza: Nu sunt consilierul PSD-ului. Eu sunt pentru Romania. Am fost bun prieten cu Emil Constantinescu si l-am sfatuit timp de patru ani, asa cum i-am sfatuit si pe Vacaroiu si pe Stolojan. Haideti, oameni buni, sa intelegem o data ca problemele noastre nu sunt la varf, ci la al patrulea nivel, unde traieste spaga. Ce ma enerveaza cel mai mult in Romania este ca ceea ce spune primul ministru nu este aproape niciodata respectat de micii functionari.
Capital: Va administrati afacerile in detaliu, pana la ultimul banut?
Dimitrie Sturdza: Bineinteles. Altfel n-as fi reusit in afaceri. In fiecare dimineata vorbesc cu consilierul personal si stiu cati bani au intrat cu o zi inainte in firma.
Capital: Cand ati inceput afacerile erati deja bogat?
Dimitrie Sturdza: Nicidecum. Am imprumutat 25.000 de franci elvetieni de la parintii mei. Intr-adevar, ei erau bogati. Impreuna cu partenera mea am pus la punct o afacere, firma de produse cosmetice Deesse, care zece ani mai tarziu valora 35 de milioane de franci.
Capital: Ati depus mai multe cereri de retrocedare in judetele Neamt si Iasi. Ce ati obtinut pana in prezent?
Dimitrie Sturdza: Am avut un conac cu mai multe sute de hectare de padure. Cum este posibil, domnule, sa vii acum sa spui ca nu-mi dai inapoi decat 50 de hectare de padure? Pai ce, restul sunt ale statului roman, ca asa vrea el? stiti cum fac oamenii cu retrocedarea acum? Sunt ca pe vremea lui Ceausescu, cand toata lumea se prefacea ca muncea. Asa se prefac si guvernantii ca dau inapoi proprietatile. Nu vreau sa ma duc la Strasbourg unde sunt prieten cu inaltii prelati, pentru ca as strica imaginea Romaniei. Va dati seama ce scandal ar fi daca m-as duce la Strasbourg? Credeti ca ar mai intra Romania in Uniunea Europeana? Cu exceptia lui Gerhard Schroder, pe care nici nu vreau sa-l vad, sunt bun prieten cu Jacques Chirac, iar fratele meu ia pranzul cu Silvio Berlusconi, in mod curent. Sa-mi dea padurea inapoi, domnule, ca eu n-am avut numai conac? Vreau si eu sa ma plimb in liniste prin padurea mea, nu sa ma intalnesc cu vreun padurar pe acolo!
Capital: Sunteti fostul capitan nejucator al echipei Elvetiei de Cupa Davis. Cum arata tenisul in momentul de fata?
Dimitrie Sturdza: Nu mai intalnim spectacolul de pe vremea mea sau a lui tiriac, dar este fantastic cum lupta copiii astia. Joaca un tenis de pe alta planeta si gasesc ca e un spectacol absolut incredibil.
Capital: Ce anume n-ati putea face niciodata?
Dimitrie Sturdza: N-as putea sa fur, sa mint sau sa fac smecherii financiare. Hai sa ne uitam la bogatii din Romania! Cel putin jumatate din cei care in 12 ani au devenit mai bogati decat mine, de exemplu, in 35 de ani, cu siguranta ca au facut smecherii. Cand vad ca toate masinile scumpe s-au strans la Bucuresti, nu pot sa cred ca in zece ani, in conditiile vitrege care au fost, s-a putut castiga cinstit atat de mult. Am putea sa spunem ca nu ne bagam in afacerile acestora, daca pe de alta parte oamenii cinstiti ar fi lasati sa-si faca treburile. Sunt foarte multi oameni care nu sunt corupti si care cu greu reusesc sa-si faca afacerile cum trebuie. Mie de astia mi-e mila!

Dimitrie Sturdza despre…

Ion Tiriac
Este ca un al treilea frate pentru mine. Omul acesta a stiut, intr-adevar, cum sa faca bani.
Euro
Uitandu-ma la saracia din Grecia, Portugalia si chiar Spania, nu m-am asteptat deloc ca euro sa capete aceasta traiectorie.
Adrian Nastase
Putin cam rupt de realitatea de jos, dar cred ca a inceput sa inteleaga cum stau lucrurile.
Conflictul USA-Irak
Am o frica enorma fata de armele astea biologice pe care, sunt convins, ca Irakul le are. Sunt de acord ca americanii si aliatii sai sa puna cu botul pe labe pe coreeni si irakieni.
Regele Mihai
Am o foarte mare stima pentru ca a salvat foarte multe vieti. A fost prietenul parintilor mei pana cand s-a casatorit, dar familia mea a preferat sa raceasca relatiile.

Carte de vizita

La 64 de ani, Dimitrie Sturza este cel mai vestit om de afaceri descendent al unei familii nobile romanesti. Averea sa este evaluata la aproape 150 de milioane de dolari, avand afaceri in domeniile cosmetice (celebra companie Deesse, fondata impreuna cu Maya Weidmann), mobila si textile.

S-a nascut in 1938 la Iasi si a parasit Romania impreuna cu familia la varsta de opt ani cu destinatia Elvetia.

Fiul sau traieste acum mai mult in Romania, dar nu a iesit niciodata in evidenta, asa cum a facut fiul lui Ion tiriac, care este „al treilea frate” al sau, cum ii place sa spuna.

A fost capitanul nejucator al echipei Elvetiei de Cupa Davis in finala disputata in 1992 impotriva echipei SUA.

Este consulul onorific al Romaniei in Elvetia si organizatorul a numeroase turnee internationale de golf.