Începând din 1 iulie, în ţările membre Uniunii Europene, va intra în vigoare noul regulament european privind tarifele de roaming.

Astfel, un mesaj scris trimis din străinătate costă cel mult 0,11 euro, aproximativ de trei ori mai puţin decât media precedentă din UE de 0,28 euro (fără TVA). Preţul unui apel efectuat în roaming într-o altă ţară UE nu trebuie să depăşească 0,43 euro pe minut, iar preţul unui apel primit în roaming nu trebuie să depăşească 0,19 euro pe minut.

De asemenea, începând de miercuri 1 iulie, apelurile efectuate în roaming vor fi facturate la secundă, după primele 30 de secunde, şi nu la minut, în timp ce apelurile primite în roaming vor fi facturate la secundă începând cu prima secundă.

Turiştii şi persoanele care efectuează călătorii de afaceri pot, de asemenea, să navigheze pe Internet, să descarce filme sau să expedieze imagini utilizând telefonul mobil în străinătate, datorită stabilirii unui plafon pentru preţurile en gros de 1 euro/megabyte (MB) descărcat.

Reducerea tarifelor cu 60%

Conform aşteptărilor, aceste măsuri vor reduce tarifele în roaming pentru consumatorii europeni cu încă 60% şi vor creşte gradul de utilizare a telefoniei mobile.

Primele reglementări UE privind apelurile în roaming au fost adoptate în 2007 şi au vizat reducerea costului pentru apelurile de voce efectuate în roaming cu 70%.

Noile reglementări privind serviciile de roaming vor fi aplicabile până în vara anului 2012. Comisia ar putea propune apoi reglementări suplimentare, dacă este cazul, până la sfârşitul lunii iunie 2011.

Istoric

Regulamentul UE din 2007 privind serviciile de roaming a introdus plafoane „eurotarif” pentru apelurile efectuate şi primite în timpul călătoriilor cetăţenilor europeni în UE. În urma introducerii acestui plafon, consumatorii care au utilizat servicii de roaming şi care au beneficiat de un eurotarif au economisit în medie 70% faţă de 2005, când UE încă nu intervenise.

În 2008, după revizuirea reglementărilor privind serviciile de roaming, Comisia a propus prelungirea acestora pentru încă trei ani, introducând noi reglementări pentru mesaje-text şi servicii de date.  Parlamentul European a aprobat, cu o mare majoritate de voturi, noile reglementări UE privind serviciile de roaming în aprilie 2009.

DETALII:

Citeşte şi Plafonul impus de UE la roaming, tarif unic pentru operatori
Citeşte şi Orange, Vodafone şi Cosmote reduc tarifele de roaming