Autorităţile române împreună cu furnizorii de gaze lucrează la un program de tip “Rabla” prin care consumatorii casnici îşi vor putea înlocui aparatele de încălzire pentru eficientizarea consumului, a anunţat preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Gavrileţ.
Potrivit acestuia, programul ar putea intra în vigoare din vara sau toamna anului viitor, aşa încât de iarna viitoare o parte dintre consumatori să aibă în dotare aparate performante cu consum redus.
El a dat ca exemplu diverse localităţi din Transilvania unde deşi a fost construită reţeaua de gaze naturale consumatorii casnici au rămas cu vechile sobe din anii ’90. “La gaze vorbim de la boilere şi centrale termice neperformante. Va fi un fel de program Rabla pentru echipamentele casnice. Programele ar putea începe în anul gazier următor, adică iarna următoare”, a explicat Havrileţ. El a precizat că programul de înlocuire a centralelor vechi va fi realizat printr-un parteneriat între furnizori şi consumatori.
Şeful ANRE a explicat că astfel de iniţiative au existat şi în anii 2005-2006 însă ele nu au mai fost puse în practică.”Va fi un program win-win, întrucât nici furnizorii de gaze nu vor să le crească numărul consumatorilor care nu-şi pot achita facturile”, a spus Havrileţ. El a făcut aceste declaraţii în contextul în care Ministerul Muncii trebuie să definească criteriile pentru consumatorii vulnerabili, categorie în care s-ar putea încadra persoanele în vârstă, cu venituri mici şi care nu-şi pot achita factura la gaze naturale.
“Consumatorul vulnerabil va fi stabilit printr-o procedură a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Conform directivelor europene şi programelor sociale, consumatorul vulnerabil este acea persoană care are un venit pe cap de membru de familie foarte mic, sau are diverse boli şi nu poate plăti factura. Se discută despre salariul minim pe economie pe cap de membru al unei familii. Toate lumea care se va încadra va primi ajutor”, a menţionat Havrileţ.