”Știm că prețurile la electricitate sunt sub standardele internaționale. Pentru ca industria energetică să funcționeze bine avem nevoie de prețuri mai ridicate. Trebuie aduse prețurile la nivel european”, a declarat Jeffrey Franks. Potrivit acestuia, la consumatorii ”gospodării”, ajustările vor înceape în 2013 și se vor face treptat până în 2017, asigurându-se protecția consumatorilor mai vulnerabili. ”Prețurile vor fi crescute treptat pentru gospodării și cu sisteme de protecție pentru gospodăriile sărace.  Majoritatea vor plăti mai mult. Acum resurse importante se pierd în subvențiile pentru populație. Toate statele trebuie să elimine subvențiile reglementate”, a adăugat acesta.
”Trebuie să fixăm un sistem de reglementări astfel încât redevențele și taxele să fie potrivite” a conchis Franks, menționând că a cerut guvernului să negocieze cu companiile, în cazul acestora ajustarea prețurilor începând din 2012.
Potrivit lui Istvan Szeckely, în sectorul gazelor sunt necesare încă consultări urmând ca, în aprilie, România şi FMI să discute o foaie de parcurs privind preţurile administrate. ”Nu există niciun plan de creştere a costurilor la gaze în 2012. La electricitate pentru consumatorii industriali procesul va începe în lunile următoare”, a conchis acesta.
Despre sectorul gazelor
Franks a arătat, pe de altă parte, că ”nu există exporturi de gaze din România către alte ţări. Nu există capacitatea fizică pentru exporturi. Adoptarea unei legi care să interzică exportul de gaze va fi o încălcare gravă a legislaţiei europene. Este important să existe un sector de gaze dereglementat şi România să poată importa gaze la preţuri normale. În viitor s-ar putea exporta gaze naturale, dar trebuie să existe cadrul de dereglementare, să nu te mai amesteci pe piaţă”, a subliniat oficalul FMI.