Din 2021, programe extinse de vaccinare au fost lansate în întreaga lume, pentru ca oamenii din orice colț al planetei să fie vaccinați. Cu toate acestea, un procent substanțial din populația lumii rămâne nevaccinată.
Cu toate acestea, un studiu recent demonstrează că un program de vaccinare întârziat poate fi benefic pentru protecția împotriva variantelor emergente SARS-CoV-2, deoarece răspunsul umoral și titruri de anticorpi de neutralizare mai mari au fost raportate la cei care au primit a doua doză mai târziu, potrivit NewsMedical.
În Canada, în martie 2021 a fost anunțată o întârziere de 4 luni între cele două doze de vaccin pentru a crește procentul indivizilor vaccinați cu prima doză și a oferi astfel o protecție generală mai mare dacă furnizarea serurilor avea să fie limitată.
Penuria de vaccinuri a fost raportată în mai multe jurisdicții, în timp ce a existat o ofertă prea mare în altele. Impactul dozării vaccinului asupra imunogenității vaccinului nu a fost studiat mai ales în cazul variantelor de îngrijorare SARS-CoV-2 (COV) circulante.
Studiul care compară răspunsurile umorale și celulare la vaccinați
Dar un nou studiu publicat în Nature Immunology a implicat un studiu observațional pentru a compara răspunsurile umorale și celulare la lucrătorii din domeniul sănătății care au primit două doze de vaccin Pfizer la un interval standard (3 până la 6 săptămâni) și la unul întârziat ( de 8 până la 16 săptămâni).
După ce dozarea întârziată a intrat în vigoare, în martie 2021, participanții recrutați au fost împărțiți în două grupuri, cei care au primit două doze la intervalul standard și cei care au primit două doze la un interval întârziat.
Cum s-a realizat studiul și ce s-a descoperit
Au fost recoltate probe de sânge de la toți participanții înainte de vaccinare, precum și la patru până la șase săptămâni după a doua doză. Pentru grupul din intervalul întârziat, au fost colectate probe de sânge suplimentare la patru săptămâni după administrarea primei doze.
Ulterior, anticorpii din domeniul de legare la receptor (RBD) care se fixeaza de receptorul ACE2, au fost măsurați împreună cu anticorpii de neutralizare folosind teste PRNT50 și PRNT90. În cele din urmă, răspunsurile celulelor T CD4+ și CD8+ specifice Spike au fost analizate la participanții care au furnizat o probă suplimentară de sânge.
Titrul de anticorpi anti-RBD a fost mai mare în grupul cu interval întârziat
Deși a fost raportat un răspuns umoral puternic după două doze de vaccin Pfizer la toți participanții, s-a constatat că titrul de anticorpi anti-RBD a fost mai mare în grupul cu interval întârziat în comparație cu grupul cu interval standard.
Prin urmare, studiul demonstrează că un program de vaccinare întârziat poate fi benefic pentru protecția împotriva variantelor emergente SARS-CoV-2, deoarece răspunsul umoral și titruri de neutralizare mai mari au fost raportate pentru cei care au primit a doua doză la un interval întârziat.