Din cauza crizei, aurul devine cel mai sigur instrument de investire

Deteriorarea situatiei economice internationale si reducerea accentuata a dobanzilor la nivel mondial au determinat reorientarea plasarii economiilor in aur, care pare a deveni in vremuri de criza cel mai sigur instrument de economisire. Tendinta de scumpire a aurului se manifesta si pe piata interna, gramul de aur sarind pentru prima data de 100 lei (un milion de lei vechi, pentru o imagine mai exacta).Pe de alta parte, trebuie spus faptul ca scumpirea aurului pe piata interna este in directa l

Deteriorarea situatiei economice internationale si reducerea accentuata a dobanzilor la nivel mondial au determinat reorientarea plasarii economiilor in aur, care pare a deveni in vremuri de criza cel mai sigur instrument de economisire.

Tendinta de scumpire a aurului se manifesta si pe piata interna, gramul de aur sarind pentru prima data de 100 lei (un milion de lei vechi, pentru o imagine mai exacta).

Pe de alta parte, trebuie spus faptul ca scumpirea aurului pe piata interna este in directa legatura cu evolutia dolarului american, moneda de referinta pentru aur pe plan international.


Niveluri record (si) pe pietele externe

Pe piata internationala, pretul unciei de aur se mentine la niveluri record, in jurul nivelului de 950 de dolari, chiar daca in tranzactiile din aceasta dimineata se constata o usoara scadere a cotatiilor.

Potrivit analistilor, cresterea cotatiilor aurului este determinata in primul rand de incertitudinea de pe pietele financiare internationale.

Scaderea dobanzilor creste pretul unciei de aur

De asemenea, un alt element care face ca investitiile in aur sa fie considerate mai sigure il reprezinta scaderea dramatica a dobanzilor la nivel global, care nu mai aduc astfel aproape niciun castig.

Fie ca vorbim desprre Statele Unite, Japonia sau Marea Britanie, dobanzile de politica monetara tind catre zero, astfel ca aurul poate reprezenta o solutie.

Fonduri de pensii… si altele

Din cauza deteriorarii pietei creditelor din Statele Unite, investitiile in aur au crescut in ultima perioada, fondurile de pensii si cele de investitii, precum si alti investitori, indreptandu-si atentia catre acest gen de investitii.

Investitiile in aur sunt considerate cele mai sigure mai ales in perioade de instabilitate economica sau politica la nivel global.


Tendintele se mentin

Analistii sustin ca majorarea pretului se va face simtita si in lunile urmatoare.

La 31 ianuarie 2009, rezerva de aur a Romaniei era, potrivit datelor Bancii Nationale, de 103,7 tone.
„In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 2,379 miliarde euro”, precizeaza Banca Centrala.

 

Informatii complementare pe acelasi subiect pot fi obtinute accesand urmatoarele link-uri:

 

Preţul aurului, în al optulea an consecutiv de creştere

Record istoric al cererii pentru aur!