Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a anunțat luni, 23 ianuarie 2023, că țara sa este pe punctul de a nu mai putea funcţiona ca societate din cauza ratei scăzute a natalităţii, motiv pentru care Guvernul Japoniei va dubla bugetul destinat programelor legate de creșterea natalității, iar o nouă agenţie care să se ocupe de această problemă va fi înfiinţată în luna aprilie.
„Japonia este pe punctul de a nu mai putea funcţiona ca societate. Trebuie să ne îndreptăm atenţia fără amânare asupra politicilor de natalitate şi îngrijire a copiilor”, a declarat, luni, Fumio Kishida în cadrul Parlamentului de la Tokyo, adăugând că scăderea natalității este o problemă de „acum ori niciodată”, relatează BBC.
În prezent, Japonia se confruntă cu natalitatea scăzută şi cu îmbătrânirea populaţiei, fiind acum pe locul doi în lume în ceea ce privește procentul persoanelor de peste 65 de ani (28%), fiind depăşită doar de Monaco, potrivit datelor furnizate de către Banca Mondială.
Potrivit sursei citate anterior, anul trecut, s-au înregistrat aproximativ 800.000 de naşteri în Japonia, la o populaţie de 125 de milione de persoane, însă în 1970, de exemplu, s-au născut două milioane de copii. În urmă cu trei ani de zile, cercetătorii au estimat că populaţia Japoniei va scădea de la un maxim istoric de 128 de milioane de persoane, atins în 2017, la 53 de milioane de locuitori până la finalul secolului XIX.
În ciuda scăderii natalității, Japonia continuă să aibă o politică restrictivă când vine vorba de imigranţi, aceştia reprezentând doar 3% din populaţia actuală a Japoniei. Printre cauzele natalităţii scăzute se numără scumpirile actuale şi stagnarea salariilor.
Premierul Japoniei: „Asia ar putea fi Ucraina de mâine”
Un alt avertisment pe care l-a tras premierul Japoniei este acela că Asia ar putea fi Ucraina de mâine.
Fumio Kishida, a cărui ţară deţine preşedinţia G7 anul acesta, a vizitat fiecare dintre statele membre (SUA, Franţa, Regatul Unit, Italia, Canada) într-o săptămână, cu excepţia Germaniei din cauza unei probleme de programare. În acest context, el le-a comunicat liderilor ţărilor membre ale G7 „sentimentul său puternic de criză în materie de de securitate în Asia de Est”.
„Lecţia de învăţat din Ucraina este că securitatea Europei şi cea a regiunii indo-pacifice sunt inseparabile. Situaţia din jurul Japoniei este din ce în ce mai gravă, de la încercările de a schimba forţat statu-quoul în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud, până la angajarea Coreei de Nord în activităţi nucleare şi tiruri de rachete”, a afirmat premierul Japoniei într-o conferinţă de presă, relatează agenția de presă AFP.
El s-a referit la eforturile Chinei de a-şi spori controlul asupra unei întinderi maritime disputate, ceea ce duce la tensiuni cu Japonia, Filipine şi Vietnam. Mai mult, regiunea este marcată de tensiunile din jurul Taiwanului, insulă pe care China continentală o consideră a fi teritoriul său.