Shell a anunțat că va închide un zăcământ de gaz din Olanda, din cauza cutremurelor. „Poate fi închis și va fi închis”, a spus CEO-ul Shell Netherlands, Marjan van Loon.
La sfârșitul lunii ianuarie, Gasunie, compania responsabilă cu gestionarea conductelor de gaze și a depozitării gazelor, sfătuia guvernul să mențină zăcământul Groningen în alertă în acest an și să nu-l închidă definitiv, deoarece nu e sigur că Țările de Jos vor putea obține suficient gaz iarna viitoare, din cauza invaziei ruse din Ucraina.
„În cazul unei crize energetice, poate fi neplăcut acest gest”, a recunoscut Van Loon, care a amintit însă că în zonă au avut loc cutremure. De asemenea, Camera Reprezentanților i-a cerut deja secretarului de stat responsabil cu mineritul și energia, Hans Vijlbrief, să ignore recomandările făcute de compania de transport de gaze.
Un zăcământ cu probleme
O decizie ar urma să fie luată până în iunie. Zăcământul „nu a adus decât probleme oamenilor din Groningen și acolo am greșit cu toții. Și asta include și Shell”, a spus Van Loon. Shell, unul dintre acționarii companiei olandeze de gaze NAM, a fost responsabilă pentru producția de gaze din Groningen, care a provocat cutremure în zonă, potrivit NL Times.
Compania plătește acum și pentru reparațiile daunelor și consolidarea caselor din zona seismică. „Repararea avariilor și consolidarea caselor trebuie accelerate, iar acum știm că mai sunt multe de făcut. Este o operațiune complexă”, a spus Van Loon.
În iunie se decide soarta
Shell Olanda şi ExxonMobil deţin o participaţie egală în NAM, compania care se ocupă de extragerea gazelor din Groningen de la începutul anilor 1960.
O decizie finală a guvernului cu privire la închiderea definitivă a câmpului este aşteptată în iunie, dar executivul a avertizat că „va depinde de situaţia internaţională”.
O comisie parlamentară a publicat în februarie un raport în care critică guvernul olandez pentru că nu a acţionat în această problemă, afirmând că are obligaţia morală de a remedia situaţia din Groningen, unde multe case au suferit pagube importante.
Preşedinta Shell a dat asigurări că societatea petrolieră va plăti pentru pagubele produse şi va consolida infrastructura din zonă, dar, a adăugat ea, „trebuie să vedem cum se poate face cel mai bine acest lucru şi trebuie să fie bine organizat”.