Anunț oficial de la Vatican
Papa Francisc a încetat din viață în urma unui accident vascular cerebral, urmat de o insuficiență cardiacă ireversibilă, a anunțat luni seara Vaticanul, potrivit agențiilor internaționale de presă.
Cauza oficială a decesului a fost comunicată la aproximativ 12 ore după trecerea în neființă a Suveranului Pontif.
Pontiful suferea de o afecțiune pulmonară cronică, iar în tinerețe fusese supus unei intervenții chirurgicale în urma căreia i s-a îndepărtat o parte dintr-un plămân. Problemele de sănătate l-au urmărit în ultimii ani, iar pe 14 februarie fusese internat la spitalul Gemelli din Roma, din cauza unei crize respiratorii care a evoluat în dublă pneumonie.
Această afecțiune a impus o spitalizare îndelungată de 38 de zile – cea mai lungă din timpul pontificatului său. Totuși, cu o zi înainte de moarte, Papa Francisc a fost externat pentru a oferi binecuvântarea tradițională credincioșilor adunați în Piața Sfântul Petru, cu ocazia Duminicii Paștelui.
A fost începută rugăciunea Rozariului în memoria Papei Francisc
Luni seară, în Piața Sfântul Petru, a fost începută rugăciunea Rozariului în memoria Papei Francisc, care a trecut din viață la o zi după ce a rostit ultima binecuvântare pascală din aceeași locație, informează Associated Press. Slujba a fost condusă de cardinalul Mauro Gambetti, arhipreot al Bazilicii Sfântul Petru, marcând astfel prima ceremonie oficială de comemorare organizată de Vatican.
La deschiderea Rozariului, cardinalul s-a aplecat în fața unei icoane a Maicii Domnului, în timp ce corul intona cântece religioase.
Prima lectură din cadrul rugăciunii a fost susținută de sora Raffaella Petrini, care deține funcția de secretar general al Guvernatoratului Cetății Vaticanului. Numirea ei într-o asemenea poziție reflectă eforturile continue pentru ca femeile să joace un rol mai activ și influent în structurile de conducere ale Bisericii.
Cine ar putea deveni următorul Papă
Papa Francisc a murit luni, 21 aprilie, în cea de-a doua zi a Paștelui. El fusese ales în fruntea Bisericii Catolice la vârsta de 76 de ani, în urma retragerii Papei Benedict al XVI-lea. Întrucât nu există un succesor desemnat anticipat, responsabilitatea de a alege un nou Suveran Pontif revine cardinalilor din cadrul Bisericii.
Deși, teoretic, orice credincios catolic de sex masculin poate fi ales, în realitate acest lucru nu s-a mai întâmplat de peste șase secole, ultima alegere din afara Colegiului Cardinalilor având loc în 1378. Astăzi, procesul decizional are loc într-un cadru extrem de discret și solemn – în celebra Capelă Sixtină, unde se reunește Conclavul.
Cei 252 de cardinali cu drept de vot analizează atent profilurile posibilelor opțiuni, iar unii dintre ei sunt deja considerați favoriți pentru a prelua conducerea spirituală a Bisericii. Dezbaterile din cadrul Conclavului sunt strict confidențiale, iar cardinalii implicați depun un jurământ prin care se obligă să nu dezvăluie detalii despre procesul deliberativ. Pe durata alegerii, aceștia sunt complet izolați de lumea exterioară, concentrându-se exclusiv pe alegerea celui mai potrivit lider spiritual.