BBC Science Focus scrie că, din punct de vedere istoric, guma a fost făcută din seva arborelui Sapodilla. Cu toate acestea, în zilele noastre, majoritatea companiilor care fac gumă de mestecat folosesc o substanță numită poliizobutilenă.

Majoritatea companiilor folosesc poliizobutilenă

După cum scrie Huffington Post, poliizobutilena este componenta principală a cauciucului butilic, care este adesea folosit pentru camerele de aer.

Baza gumei de mestecat poate include un amestec de ingrediente naturale și sintetice. În funcție de marcă, aceasta poate conține oricare dintre următoarele substanțe sintetice:

  • Cauciuc de butadien-stiren
  • Copolimer de izobutilenă-izopren (cauciuc butilic)
  • Parafină (prin procesul Fischer-Tropsch)
  • Ceară de petrol
  • Ceară de petrol sintetică
  • Polietilenă
  • Poliizobutilenă acetat de polivinil

Ce conține guma de mestecat

Poliacetatul de vinil, o rășină sintetică folosită uneori în lipiciul PVA, poate funcționa și ca „elastomer”, adaugă BBC.

Manualul de bioinginerie alimentară cu arome naturale și artificiale și coloranți alimentari scrie că baza gumei de mestecat este de obicei compusă din „rășini, umectanți, elastomeri, emulgatori, umpluturi, ceară, antioxidanți și dedurizatori”.

Unele substanțe pot fi făcute cu polimeri, utilizați pentru producerea materialelor plastice

Unele dintre acestea pot fi făcute cu polimeri, care sunt utilizați pentru producerea materialelor plastice. Aceștia sunt folosiți pentru a se asigura că guma nu se dizolvă în gură atunci când o mesteci.

Cu toate acestea, polimerii nu sunt un plastic complet în sine, iar guma de mestecat nu se fabrică toată cu substanțe artificiale. Unii folosesc chicle, seva de arbore de Sapodilla despre care s-a amintit mai sus.

Din punct de vedere tehnic, conform enciclopediei online Britannica, acesta este un latex. Seamănă cu seva lăptoasă a unui arbore de cauciuc. Oamenii de știință spun că guma de mestecat conține și  zeină de porumb.

Guma trebuie să îndeplinească standardele alimentare din orice țară în care este autorizată, așa că trebuie considerată „sigură de consumat” înainte de a ajunge la oameni.

Ce se întâmplă dacă înghițim guma de mestecat

Nu „rămâne în intestin” ani de zile dacă o înghiți, dar majoritatea ingredientelor nu sunt absorbite de corp, așa că au o valoare nutritivă mică.

Site-ul cu informații despre sănătate Healthline spune că înghițirea unei cantități mari de gumă, într-o perioadă scurtă de timp sau ingerarea acesteia cu alte lucruri nedigerabile poate duce la un blocaj numit bezoar.

UE spune că „polimerii pe bază de benzină care se îmbină cu guma” pot „îngreuna îndepărtarea ei de pe orice tip de suprafață”, altfel spus, dacă ajunge pe stradă, este greu de curățat.

Pe lângă utilizarea combustibililor fosili, adăugarea unor substanțe chimice înseamnă că „guma este doar parțial biodegradabilă și durează foarte mult să se descompună: cel puțin cinci ani”.