La nivelul întregului an 2012, Capitala deţine 70% din volumul total tranzacţionat, iar cele mai multe au fost înregistrate în sectorul de birouri (62%), urmat de retail (30%) şi de spaţiile de depozitare şi logistice (7%).
„În condiţiile în care vânzătorii vor dori să obţină în continuare randamente de 8% pentru clădiri de birouri, perfectarea tranzacţiilor va fi îngreunată. De altfel, estimăm că randamentele «prime» vor creşte cu 1% dacă nu se îmbunătăţesc condiţiile de finanţare. Sectoarele de birouri şi retail au dominat piaţa investiţională locală şi ne aşteptăm ca în continuare să reprezinte cel mai mare interes pentru investitori. Bucureştiul va atrage în continuare investitori pentru proiecte de birouri, în timp ce provincia este o ţintă pentru dezvoltarea centrelor comerciale prime“, a declarat James Heyworth Dunne, head of capital markets and valuation department în cadrul CBRE România.
România a înregistrat o scădere a volumului investiţional cu 45% anul trecut faţă de 2011, coborând de la 351 de milioane de euro la 202 milioane de euro. Scăderea s-a înregistrat la nivelul întregii Europe Centrale şi de Est, care a încheiat anul trecut un volum total de 7,2 miliarde de euro, mai redus cu 35% faţă de 2011. Cu toate acestea, valoarea medie pe tranzacţie în România a crescut în 2012, ajungând la 22,4 milioane de euro faţă de 16,6 milioane de euro în 2011, însă a rămas sub maximul de 23,3 milioane de euro înregistrat în 2010.
Cine a investit în imobiliare
Capitalul străin a dominat piaţa din România în 2012, cu Cipru (55,1%), Italia (13,3%) şi Marea Britanie (22,2%) în top trei, urmate de Grecia (5,9%) şi Spania (2,4%), în timp ce capitalul autohton a contribuit cu numai 0,8% din totalul volumului investiţional. Principalii vânzători au provenit din Marea Britanie cu 53,1%, urmată de capitalul local cu 31,5%, Cipru cu 8,4%, Finlanda cu 4,9% şi Lichtenstein cu 1,9%.
Sectorul de birouri a dominat activitatea tranzacţională în S2 2012 atât din punct de vedere al numărului, cât şi al valorii totale. Tranzacţionarea clădirilor de birouri Ştirbey Center, Bucharest Tower Center, HQ Victoriei şi Nova Building a atins un volum de aproximativ 80 milioane de euro. Industria hotelieră a înregistrat o singură tranzacţie, şi anume vânzarea hotelului Transilvania din Alba Iulia către Unita Turism.
Tranzacţiile investiţionale transfrontaliere ce includ proprietăţi aflate atât în ţări învecinate, cât şi în România, vor avea un impact major în structura proprietarilor din România, aşa cum s-a întâmplat şi în anii precedenţi. O astfel de tranzacţie este cea dintre Auchan şi Real, care include hipermarketurile Real din Polonia, Rusia, Ucraina şi România. Această tranzacţie ar putea fi încheiată în prima parte a anului 2013, după ce vor fi obţinute toate aprobările din partea Consiliului Concurenţei şi a Uniunii Europene.
Randamente şi chirii
Evoluţia randamentelor înregistrate în România în 2012 a fost stabilă, cu excepţia sectorului de birouri, care a înregistrat o schimbare majoră, urcând de la 8% în T1 la 8,25% până la sfârşitul anului. Sectoarele de retail şi industrial au rămas la aceleaşi niveluri pe întreg parcursul anului; 8,75%, respectiv 10,25%.
Chiria prime nu a înregistrat nici ea schimbări majore, singura excepţie fiind tot în cazul segmentului birouri, care a scăzut de la 19,5 euro/mp/lună la 18,5 euro/mp/lună. Pentru segmentul retail chiria prime a rămas la 50 euro/mp/lună, iar cea pentru spaţii de depozitare şi logistice s-a stabilizat la 4,1 euro/mp/lună. În comparaţie cu alte capitale din Europa Centrală şi de Est, randamentele din Bucureşti şi Sofia sunt printre cele mai mari din regiune, cele mai mici fiind înregistrate de Praga şi Varşovia, urmate de Budapesta şi Bratislava. Astfel, dacă în Sofia în ultimul trimestru al acestui an, randamentul prime pe segmentul birouri a fost de 9%, pe cel industrial de 11,5%, iar domeniul retail a înregistrat un nivel de 9%, valorile din Varşovia pe segmentele birouri, industrial şi retail au fost de 6,25%, 7,25%, respectiv 6%, având loc o scădere faţă de primul trimestru.
Citiţi şi Topul celor mai mari tranzacţii imobiliare din criză