Acum, pentru cazurile mici şi aranjamentele penale, toată lumea – inclusiv poliţiştii – trebuie să se deplaseze în Fresno, la o oră distanţă. Anul trecut, cheltuielile de deplasare ale departamentului de poliţie din Coalinga au fost de circa 25.000 de dolari.

Acest oraş sintetizează foarte bine fenomenul dispariţiei tribunalelor americane – o situaţie care se întâlneşte la nivel naţional, pe măsură ce tribunalele restrâng numărul de ore lucrătoare şi îşi închid uşile pentru a economisi bani. Statul California este în proces de închidere a 77 de tribunale. Multe dintre instanţe au instituit programe reduse de lucru la ghişeele de serviciu cu publicul.

Cu decenii în urmă, Coalinga avea un judecător cu normă întreagă şi ţinea procese cu juraţi. Apoi a început să audieze tot mai puţine cazuri, iar în cele din urmă judecătorul cu normă întreagă a fost înlocuit de unul care venea la tribunal ocazional.

Gary Hoff, judecătorul care prezidează Curtea Superioară a ţinutului Fresno, spune că ştia că închiderea tribunalelor se va traduce prin faptul că unii oameni nu vor mai apela la instanţe pentru căutarea dreptăţii, dar că închiderile au fost necesare. „Ştiam că închiderea tribunalelor va tăia accesul oamenilor din juristicţiile periferice la un tribunal local, pentru a-şi rezolva afacerile. Ştiu că unii nu au fost de acord cu alegerea noastră, dar financiar nu am putut face nimic altceva decât să închidem aceste tribunale. Trebuie să trăim cu bugetul pe care îl avem“, spune acesta.

SURSA: NPR