Florin Câţu, analist economic
Domnul Bogdan Olteanu prezinta in detaliu vizunea domniei sale asupra mandatului BNR. In opinia respectiva dl Olteanu raspunde pe final si unei intrebari pe care o puneam in opinia postata de mine saptamana trecuta.
Pe scurt dl Olteanu spune : “Recitind, într-o logică juridică facilă și pentru cei din afara profesiei, Banca Națională a României are obiectivul fundamental al asigurării și menținerii stabilității prețurilor, urmărind totodată asigurarea stabilității financiare și creșterea economică într-un cadru sustenabil”.
Sa vedem acum ce spune comunicatul BNR si sa comparam: “CA al BNR reafirmă că deciziile sale vizează asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu într-o manieră care să sprijine creşterea economică într-un cadru macroeconomic sustenabil, în condiții de păstrare a stabilității financiare.”
In comunicat stabiliatea preturilor este CONDITIONATA de cresterea economica intr-un cadru macroeconomic stabil. In plus stabilitatea preturilor trebuie atinsa in conditii de pastrarea a stabilitatii financiare.
Doar ca in statulul BNR scrie clar: “Totodată, BNR sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.”
Vedeti diferenta? In comunicat BNR conditioneaza stabilitatea preturilor de cele doua situatii. Statutul BNR spune ca aceste conditii sunt importante DOAR in situatia in care politica economica generala a statului nu intra in conflict cu stabilitate preturilor.
Sa va dau un exemplu. Sa zicem ca inflatia este mai mica decat tinta. Sa presupunem ca BNR estimeaza o inflatie mai mica decat tinta in urmatoarele trimestre. Dintr-o data BNR observa un soc (relaxare fiscala, crestere a dinamicii creditarii etc) si raspunde imediat la acest soc printr-o politica monetara si mai restrictiva – inflatie sub tinta inseamna ca poltica monetara a fost mai restrictiva decat o cereau conditiile economice in trecut. BNR raspunde la soc pentru ca presupune ca o relaxare fiscala, de exemplu, va pune in pericol macrostabilitatea pe termen mediu si lung. In acest exemplu banca centrala reactioneaza la un soc printr-o politica monetara restrictiva desi estimare de inflatie spunea ca o politica monetara relaxata era optima. (vezi si Macroprudential Policy in a Microprudential World, J.C. Williams,FRBSF, 28 May 2015 si Svensson, Lars E.O. 2013. “Some Lessons from Six Years of Practical Inflation Targeting.” Sveriges Riksbank Economic Review 2013(3), pp. 29–80.)
Avem doua probleme din punctul meu de vedere. In primul rand stabilitatea preturilor nu trebuie sa fie conditionata de alte obiective secundare ala bancii centrale. Iar in al doilea rand avem nevoie de o definitie cat mai clara a ceea ce inseamna macroeconomic sustenabil si stabilitate financiara.
De fapt aceeasi problema este ridicata si de domnul Bogdan Olteanu in 2012:
“Notiunea de macrostabilitate, ori de stabilitate financiarã, duce încã lipsa unei definitii rationale. Pânã atunci ne putem multumi cu una institutionalã: stabilitatea financiarã ca lipsã a instabilitãtii financiare.” – Caiete Juridice ale BNR.
O definitie institutionala nu este optima si ar trebui evitata cu orice cost mai ales intr-o tara ca Romania. O astfel de defintie lasa prea mult loc la interpretari si din punctul de vedere al societatii implica costuri reale foarte mari. Am aratat mai sus un exemplu. Un alt exemplu relevant este istoria din ultimii 25 de ani de politica monetara care arata ca este nevoie de repere transparente si usor de inteles de societate. De exemplu, pana in 2005 BNR nu a avut o tinta de inflatie clara iar acest lucru s-a vazut in faptul ca BNR a preferat mereu sa permita o crestere a preturilor pentru a sustine derapaje ale politicii fiscale. Publicarea unei tinte de inflatie a responsabilizat banca centrala desi nu in totalitate.
Si pentru ca tot am ajuns la tinta de inflatie, banca centrala spune: stabilirea ţintei de inflaţie de către BNR în consultare cu guvernul. Poate cineva sa ma indrepte catre minuta, documentul cara arata ca exista aceasta consultare? Exista studii la BNR sau guvern care sa arate cum a fost aleasa tinta de inflatie?