Am ajuns să ni se pară astăzi că acest tip de realitate s-a născut acum, la sfârșitul secolului XX sau la începutul secolului XXI. Oare este cu adevărat așa? De când au început unii oameni să încerce să îi influențeze în masă pe ceilalți, pentru ca astăzi, aici, nu vorbim despre felul în care în politică sau în afara ei un decident încearcă și eventual reușește să îl influențeze pe altul și nici despre felul în care acest tip de operațiuni au sau nu succes, scrie Vlad Nistor pentru EVZ
Aici încercăm să vedem despre felul în care autoritatea a încercat de-a lungul istoriei să convingă, de ce nu cu metode ilicite masele, fie că acestea aveau sau nu puterea de a decide.
Manipularea politică s-a născut odată cu democrația
În cel mai rău caz manipularea politică s-a născut odată cu democrația, dar este cu mult mai probabil ca ea să fi fost anterioară acesteia. Manipularea este clar o invenție a Greciei antice ca și democrația.
Pentru a fi cetățean la Atena, în gloriosul secol V A.Chr. existau trei condiții obligatorii: să te fi născut la Atena din oameni liberi fiind bărbat, să ai un lot de pământ indiferent de dimensiuni în proprietate și să participi la apărarea cetății ca membru al Falangei Hoplitice. Deciziile politice fundamentale aveau nevoie de susținerea Adunării Poporului formată din totalitatea cetățenilor atenieni. Votul se lua în Adunarea Poporului pentru că la Atena democrația era directă.
Numai că nu toți cetățenii atenieni știau să scrie și să citească și astăzi avem dovada clară a manipulării având ca argument fundamental analfabetismul unei mari părți a cetățenilor. Pentru ca cineva să fie alungat din Atena, suspiciunea fiind aceea a încercării de preluare tiranică (termenul era tehnic în Grecia antică) a puterii, era suficient ca numele acelui personaj să apară pe cioburi ceramice exprimând numărul majoritar al cetățenilor participanți, cioburi numite ostraka.
Ostracizatul părăsea Atena și nu avea cum să se întoarcă timp de zece ani. Săpăturile efectuate de către Școala Arheologică Americană de la Atena pe locul anticei agora au reușit să identifice un mare număr de ostraka scrise de aceeași mână.
Și iată cum se întâmpla manipularea. Cetățenii analfabeți se pare că primeau ostraka gata scrise și astfel votau la instigarea unui manipulator sau a altuia și deci adversarii politici puteau fi eliminați prin vot democratic, aproape fără controlul real asupra informației.
Este cât se poate de clar – manipularea unui sistem democratic s-a născut odată cu democrația.