Din nou, industria tutunului achită nota de plată!

Dincolo de propunerile surprinzător de liberale, menite sa castige simpatia mediului de afaceri – reducerea TVA de la 24 la 19%, eliminarea taxei pe stalp si a taxei de 7 eurocenti la carburanti – nu putem sa nu remarcam ca, in proiectul noului Cod Fiscal, singurele taxe care cresc, sunt, din nou, accizele pentru tigarete! In proiectul votat ieri in plenul Camerei Deputatilor, nivelul accizei totale creste in ianuarie 2016 la 447 lei, de la 412 lei, in prezent! Ceea ce înseamnă o creștere neprevăzută de 35 de lei pe mia de țigarete si o devansare fata de prevederile aprobate recent, potrivit cărora acciza la țigarete urma sa crească,  la 1 aprilie 2016, cu rata inflației.

Nu se știe de unde vine amendamentul votat miercuri de Camera Deputatilor, daca intentia a fost compensarea scăderii TVA sau o noua pedeapsa pentru păcătoșii de serviciu, dar e limpede ca textul a fost scris „pe genunchi", si este imposibil de aplicat in redactarea actuala, deoarece contravine altor prevederi păstrate in Cod fără modificare (referitoare la nivelul accizei si modalitatea de calcul). In plus, paragraful întâi al amendamentului se bate cap in cap cu paragraful al doilea: primul prevede ca, intre 1 ianuarie si 31 martie 2016 se păstrează nivelul curent, de 412 lei, al doilea prevede pentru același interval 447 lei! Dat fiind ca, potrivit Ministrului Finantelor, Dl Teodorovici, toate accizele ar urma sa scadă, speram sa fie vorba doar de o eroare materială, care va fi corectata, si nu despre o initiativa luata pe neasteptate, fara a se lua in calcul impactul urias asupra pietei legale a tigaretelor si, implicit, asupra bugetului de stat! Daca nu este vorba despre o eroare materiala, vorbim despre cea mai grava eroare de strategie fiscala din ultimii ani! Ar fi incă o dovada de lipsa de viziune si predictibilitate, cu impact asupra producătorilor legali, cu încurajarea indirecta a contrabandei si pierderi substanțiale la buget. Sa nu uitam ca, începând cu aprilie anul acesta, acciza la țigarete a ajuns deja in Romania la nivelul de accizare prevazut pentru 2018!

Toate acestea se intampla in timp ce contrabanda cu tigarete bate record dupa record – aproape 16% in 2014 si peste 19% in ianuarie 2015, din cauza artificiilor fiscale operate in ultimii doi ani – asa zisa indexare a cursului de schimb cu inflatia, dupa care stabilirea accizei in lei, la acelasi curs! 

In industria tutunului lucreaza circa 3.000 de angajati cu norma intreaga, iar anul trecut companiile de tutun au platit la stat 2,7 miliarde de euro in accize, TVA, impozite si contribuții.  
 

Gilda Lazăr,
Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova & Bulgaria