Veti putea citi amanunte despre aceasta in paginile celui de-al doilea numar al revistei „Britania”. Personal, cred ca vizita a fost un succes remarcabil. Printul a fost intampinat si salutat, pe tot parcursul vizitei sale, de oameni simpli, care au manifestat o caldura si un entuziasm incredibile. Printul a tinut sa intalneasca foarte multi oameni. A fost pentru el o experienta de neuitat.
Ministrul de externe, Robin Cook, a declarat, cu ocazia sosirii sale la Bucuresti, in luna octombrie, ca, in timp ce vizita sa demonstreaza prietenia dintre guvernul britanic si cel roman, vizita Printului de Wales pune in valoare prietenia dintre popoarele noastre. Aceasta este o evaluare corecta a ambelor vizite.
In afara de cele doua vizite mentionate, care au fost cele mai importante din aceasta toamna, relatiile anglo-romane au cunoscut numeroase alte aspecte, concretizate intr-un numar mare de activitati. Imi face mare placere sa salut sosirea companiilor SmithKline Beecham si Allied Deals in randul marilor investitori britanici in Romania. Datele oficiale demonstreaza ca Marea Britanie ocupa acum locul al cincilea in clasamentul marilor investitori din Romania. Dar, pentru ca investitiile britanice vin adesea prin intermediul altor tari, ocupam de fapt o pozitie mai inalta in acest top.
Comertul anglo-roman rezista, in pofida greutatilor economice prin care trece Romania, crescand cu circa 7% in acest an si fiind destul de echilibrat. Sectia Comerciala a Ambasadei a fost mult mai activa in aceste ultime luni. Organizarea Zilei Comertului Britanic, cu participarea dr. Kim Howells, de la Ministerul Comertului si Industriei, precum si a unor misiuni comerciale, confirma interesul Marii Britanii pentru aceasta piata.
Persoane particulare si organizatii neguvernamentale din Marea Britanie isi continua activitatea in Romania. Acele ONG-uri mentionate in „Britania” reprezinta o mica parte din cele care functioneaza aici. Si ele se inscriu in dimensiunea umana a relatiei dintre tarile noastre.
Inchei recomandandu-va sa cititi articolul despre Sectia Consulara a Ambasadei. Regimul vizelor nu este pe placul nimanui si dorim ca acesta sa fie inlaturat cat mai repede posibil. Dar sunt mandru ca eforturile domnului consul Maurice Harper si ale colaboratorilor sai au facut ca serviciile prestate de sectia de vize a ambasadei sa fie cele mai eficiente din Bucuresti si cele mai apropiate de nevoile cetateanului.