Dilemă

Două firme din Grupul Țiriac scot la vânzare acelaşi automobil de lux, la preţuri diferite. Oferta e tentantă, pentru cine-şi permite, dar amatorii nu s-au decis ce preţ să aleagă.

PE SURSE

Culmea economiei funcţionale de piaţă

Închideţi ochii şi închipuiţi-vă că vi se arată Sfânta Vineri, deghizată în ȚiriacAutorulate, şi vă oferă un Rolls Royce Cabriolet negru, model 2008, motor de 6,7 litri, 460 CP, mirosind a lemn scump şi piele fină, văr cu regina Angliei, cu un rulaj (ce-i drept) sau rodaj (avantaj client) de 11.977 km, la preţul nemaiauzit de 459.950 de euro, cu TVA. Cum, care-i chilipirul? Păi, preţul de catalog este de 525.000 euro, fără TVA. Ei, dar uite-o şi pe Sfânta Duminică, aka ȚiriacLeasing, care zice: Voinice, nu te pripi, că ţi-l dau eu cu numai 349.000 de euro; fără TVA, dar tot scuteşti vreo 35.000 de coco, chiar dacă-l iei pentru sufletul tău, nu pentru firmă ori ca să faci taximetrie. Că Sfânta Vineri, vezi bine, îşi trage comision, nu ca mine, care-s bună la suflet şi-s cu toate impozitele la zi. Acestea zicând, sfintele se făcură nevăzute şi vă lasă să cugetaţi: să cumpăr, dar de la care din ele? Să cumpăr sau să-l aştept şi pe Moş Crăciun, poate-l dă la un preţ şi mai bun? Să-l cumpăr sau să mai stau? Că, oricum, prin decembrie, cu niţel noroc, poate primesc Rollsul ca bonus la un set de anvelope de iarnă.

Videanu, Adriean Videau. Se întoarce

Aflăm că actualul ministru al economiei este lansat într-un proiect nou. Domnia Sa ţine morţiş să preia de la Academia Română bine-cunoscutul institut de fizică nucleară, colocvial numit IFA, pe stil vechi, astăzi intitulat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“. Aparent, domnul Videanu nu prea are sprijin pentru planurile sale, nici măcar la colegii de partid din Guvern. Dar care planuri? Imobiliare? Doamne fereşte, că e păcat şi de institut, dar şi de cei care ar ajunge să locuiască pe un teren de vreo 2,5 hectare, binişor obosit de atâta radioactivitate. Să fie rost de alte investiţii prin ograda IFA şi, implicit, să fie niscai cerere de dezvoltatori? Există, într-adevăr, un proiect frumuşel de dezvoltare a unei infrastructuri de cercetare ştiinţifică, cum doar alte patru asemenea proiecte mai există în strategia comunitară europeană. Să fie o mai veche pasiune pentru fizică nucleară a domnului ministru? Şi asta e posibil, deşi… Cert rămâne faptul că, la cât de ambiţios îl ştim pe fostul primar al Capitalei, trebuie să fie ţinut sub observaţie. Acum, că am aflat cu ce se ocupă Ministerul Economiei, de care nu mai auzisem nimic de la depunerea jurământului de către dl Videanu, o să încercăm să-i stăm aproape.

MAILBOX

Subiect deschis: cumulul pensiei cu salariul

Cine vrea să se pensioneze, dar să şi rămână pe postul de muncă? Evident, cei care au chiulit tot timpul, protejaţi de şefi – fiindcă aşa şi-au păstrat forţa de muncă, li s-au mărit constant lefurile, deşi nu le meritau nici pe acelea, s-au îngrăşat pe post, şi-au menţinut sănătatea etc., într-un post călduţ. Aceşti indivizi au ajuns cu impertinenţa până acolo încât nici nu se mai consumă actul pensionării: adică, îşi fac dosarul de pensionare, primesc şi decizia de pensionare, dar nu o mai prezintă la serviciul de contabilitate şi de personal ca să se finalizeze actul pensionării. În consecinţă, nu-şi fac nota de lichidare şi nu părăsesc întreprinderea, ci rămân pe post fără să-şi facă reangajarea şi, deci, o nouă fişă medicală, un nou contract de muncă etc. – ca şi cum nici nu s-ar fi pensionat, dar, apoi, primesc şi pensia, şi salariul! Absolut ilegal!

Desigur, cine este încă valid din punct de vedere fizic şi intelectual şi poate să muncească, inclusiv după împlinirea vârstei de pensionare, poate să rămână, să muncească pe aceeaşi funcţie deţinută în acel moment, dar fără să se pensioneze. Nicio lege nu spune că, la împlinirea condiţiilor de pensionare – a vârstei şi a cotizaţiei minimale aferente –, salariatul trebuie pensionat obligatoriu şi, apoi, să rămână, pe funcţie şi să cumuleze pensia cu salariul, ca şi cum nu s-ar fi pensionat!

Or, evident, această interpretare a art. 94, alin. 1, lit. c, al Legii 19/2000 de cumulare a pensiei cu salariul prin rămânerea pe acelaşi post, cu acelaşi salariu constituie un abuz de drept şi, ca orice abuz, trebuie pedepsit. În primul rând, prin restituirea salariului încasat necuvenit după pensionare, apoi, prin sancţiuni penale pentru fals în acte publice, fals intelectual, uz de fals şi deturnare de fonduri. Ca atare, tuturor celor care, până acum, au cumulat pensia cu salariul rămânând pe acelaşi post, cu acelaşi salariu sau chiar mai mare, trebuie să li se reţină din venituri salariul încasat necuvenit, căci cumulul nu a fost conform respectivului articol al Legii 19/2000. Aici se includ şi magistraţii sau directorii care au obţinut pensii, de exemplu, de 9.000 lei şi au ocupat, în continuare, posturi cu salarii de 10.000 lei sau mai mult. Acestea nu sunt „excepţii“, ci abuzuri evidente, care trebuie pedepsite cel puţin prin înapoierea salariului încasat necuvenit.
vasile i. zărnescu

OFSAID

Cinism Foarte bine că s-au suspendat! În sfârşit, au făcut ceea ce trebuia!
Graţiela Iordache, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, despre antreprenorii care se retrag în munţi, fugind din calea forfetarului

Detaliu Autostrada Bucureşti-Ploieşti va fi gata în iulie 2010, mai puţin şapte kilometri. Se va putea circula între centura Bucureştiului şi cea a Ploieştiului. Problema e că nu poate fi preluat traficul de pe autostradă la intrarea în Bucureşti.
Radu Berceanu, ministrul transporturilor, despre prima victorie obţinută în infrastructură după câţiva ani buni

Herald Dacă acest guvern are o emblemă, aceasta este „guvernul investiţiilor şi al păstrării locurilor de muncă ale românilor“.
Emil Boc, prim-ministru, parafrazând butada „când mă analizez, mă detest; când mă compar, mă admir“

Reverie Există premisele unei relansări economice. Dacă vom vedea că aceste semnale se menţin, măsurile pe care le-am luat forţaţi de acordul cu FMI vor fi la un moment dat revizuite.
Dan Nica, viceprim-ministru, visând la ieşirea din criză şi la o uşă-n nas trântită reprezentanţilor Fondului

Placebo Justiţia e un laitmotiv al campaniei electorale. Lucrurile nu stau chiar atât de rău. Eu sunt împăcat cu ceea ce am făcut.
Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei, bătând şaua ca să priceapă Bruxelles-ul