Iluzii
Şeful Guvernului, Emil Boc, se vede în postura de salvator al creditării ipotecare, închipuindu-şi că programul „Prima Casă“ va face să explodeze împrumuturile prin aşa-zise reduceri de dobândă
PE SURSE
O semnătură de milioane aterizată din concediu
Pe 14 mai, Ministerul Transporturilor a dat publicităţii un comunicat în care anunţa că a acordat contractul pentru construcţia infrastructurii aferente podului Calafat – Vidin consorţiului format din AZVI SA şi VIMAC SA. Ciudat este faptul că, deşi surse din minister susţin că preţul iniţial solicitat de cele două companii a fost de 61 de milioane de euro, contractul a fost semnat pe 66,9 milioane de euro, fără TVA. Şi la consultanţă par să fi fost probleme de costuri, pentru că Transporturile au preferat oferta celor de la Ittalfer, de 2,8 milioane de euro, în detrimentul celei depuse de Hill Intl. de numai 1,7 milioane. Printre semnatarii contractului de construcţie apare, din partea ministerului, doamna Gabriela Teletin, care, din surse sigure, se află de o bună perioadă de timp în concediu. Tot la capitolul ciudăţenii trebuie trecut şi schimbul de misive dintre Transporturi şi CFR, în care cei din urmă, cobeneficiari şi cosemnatari ai contractului, anunţă că îşi retrag semnătura pentru că au descoperit existenţa unei contestaţii nesoluţionate privind procedura de atribuire, de care nu fuseseră informaţi, menţionând şi că „toată răspunderea revine Direcţiei Generale de Relaţii Financiare Externe“ din Ministerul Transporturilor.
Pogea caută veriga slabă la etajul greşit
Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, îşi „testează“ frecvent subalternii, punându-le întrebări încuietoare atunci când se aşteaptă mai puţin: Cât a fost creşterea economică în primul trimestru? Care este ţinta de deficit bugetar? ş.a.m.d. Într-o zi, spun gurile rele din minister, a intrat într-un birou în care lucrează personalul administrativ (adică cei de la mături şi lopeţi) şi, printre altele, l-a abordat pe unul dintre cei aflaţi acolo cu întrebarea „care sunt principalele prevederi ale programului de convergenţă a României la zona euro?“. Siderat, individul i-a replicat prompt că nu are habar de aşa ceva şi că, până la urmă, nu e treaba lui să ştie asemenea lucruri. Enervându-se brusc, ministrul l-a somat să-şi scrie demisia pe loc. Şi nu oricum, ci fără greşeli ortografice sau cu neglijenţă în redactare. Stupefiat, subalternul a întrebat totuşi, cu o voce pierită: „Şi dacă nu e corect… ce se mai poate întâmpla?“
MAILBOX
Corupţia alungă din ţară străinii, dar şi românii
Flagelul corupţiei este resimţit tot mai acut de către cititorii Capital, care afirmă că extinderea acestui fenomen pe fondul incapacităţii autorităţilor de a-l stăvili reprezintă una dintre cele mai puternice motivaţii pentru părăsirea României în favoarea unei ţări cu o justiţie funcţională.
„Eu cred că fenomenul acesta, corupţia la toate nivelurile, are o influenţă foarte mare asupra deciziei de a pleca în străinătate, dar mai ales de a nu te mai întoarce. Plecarea, chiar şi în masă, în străinătate pentru studiu, doctorat, pentru un job interesant sau, pur şi simplu, pentru a cunoaşte o altă lume, un alt mod de viaţă nu mi se pare problematică pentru o ţară. Problematic mi se pare faptul că toţi cei care pleacă în străinătate nu vor să se mai întoarcă. Pentru că sistemul de sănătate e la pământ şi trebuie să dai bani la doctor ca să te trateze (corupţie), pentru că infrastructura e dezastruoasă (mijloacele financiare s-au scurs către tot felul de firme, care nu şi-au făcut treaba sau şi-au făcut-o prost: corupţie), pentru că.., pentru că…, dar şi din cauza sfidării care rezultă din corupţie. Ți se râde în nas câteodată dacă spui că ai făcut un doctorat într-o altă ţară, obţinut cu greu, cu multă, multă muncă. Ți se râde în nas pentru că cine mai dă doi bani pe un doctorat care în România se poate cumpăra…ca o diplomă universitară sau ca (ce nelegiuire şi iresponsabilitate!) un carnet de conducere? Eşti sfidat pe şosele pentru că nu conduci ultimul model Audi sau BMW, eşti sfidat dacă nu arunci cu banii în stânga şi în dreapta, pentru că eşti considerat prost dacă nu ai atâţia bani încât să nu-ţi pese de ei etc. Cunoaşteti toate textele astea.
E adevărat, corupţie există şi în alte state mult mai dezvoltate ca România, dar acolo omul de rând nu este afectat atât de direct de lucrul acesta, nu este sfidat, dar cel mai important, corupţii, dar şi corupătorii sunt chemaţi în justiţie să răspundă pentru asta, îşi pierd prestigiul şi în niciun caz nu mai ajung în forurile conducătoare ale statului.“
Comentariu transmis de Maria pe www.capital.ro, la articolul „Noul val de emigranţi români poartă gulere albe“.
„Am 32 de ani, tot în inginerie lucrez şi, sincer, aş pleca şi mâine. Şi nu din cauza banilor, ci din cauza corupţiei şi nesimţirii românilor. Motivul corupţie este cel mai bun pentru a stinge becul după mine (…) Bravo celor care s-au putut desprinde şi au plecat“.
Comentariu transmis de Cristian pe www.capital.ro, la acelaşi articol
OFSAID
Abstinenţă Nicio paranghelie să nu se mai facă în perioada alegerilor. Astea sunt surse de mituit electoratul, indiferent că e primar de la PSD, PDL, PNG sau de unde o mai fi. Să se facă în iunie, în august, în lunile de vară, nu în mai, până în ultima săptămână, şi apoi hai la vot că aţi păpat şi mâncat tot şi trebuie să votaţi PSD sau PDL.
Dan Ilie Morega, liderul PNL Gorj, vorbind cu nevinovăţie despre cum se îmbunează un electorat obişnuit să simtă direct în stomac dragostea faţă de viitorii aleşi.
Revelaţie Acest program este cel mai costisitor şi ilogic demers de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. S-a cheltuit o sumă considerabilă pentru a nu se afla nimic.
Ion Bazac, ministrul sănătăţii, despre faimosul program naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, pentru care s-au cheltuit 631 mil. lei.
Cochetărie Dacă avem cel mai tânăr ministru din Guvern, atunci eu sunt cel mai blond ministru.
Elena Udrea, ministrul turismului, amintind ce o diferenţiază în peisajul unui cabinet din care face parte şi Monica Iacob Ridzi, mai tânăra colegă de la Tineret şi Sport.
Misticism L-am rugat (pe noul director-n.r.) să dea binecuvântarea pe acolo ca să nu se mai fure de sub nasul lor Hotelul Astoria. Eventual, să facă nişte cereri divine ca să câştigăm procesul şi să luăm hotelul înapoi.
Radu Berceanu, ministrul transporturilor, dezvăluind prima sarcină trasată noului director al Societăţii Feroviare de Turism, un preot.