Din piaţă

Întâlnire de gradul III «Solicitarea pe care au făcut-o crescătorii de bovine este să avem o întrevedere cu primul-ministru şi ministrul finanţelor. Noi tot avem şedinţă  de guvern, pot să merg mai repede acolo, să încerc să rezolv această întâlnire.» Ilie Sârbu, ministrul agriculturii, încercând să puncteze legătura naturală dintre două puncte de pe agenda premierului, cu ocazia marşului celor peste o mie de fermieri care au luat cu asalt Ministerul

Întâlnire de gradul III

«Solicitarea pe care au făcut-o crescătorii de bovine este să avem o întrevedere cu primul-ministru şi ministrul finanţelor. Noi tot avem şedinţă  de guvern, pot să merg mai repede acolo, să încerc să rezolv această întâlnire.»

Ilie Sârbu, ministrul agriculturii, încercând să puncteze legătura naturală dintre două puncte de pe agenda premierului, cu ocazia marşului celor peste o mie de fermieri care au luat cu asalt Ministerul  Agriculturii şi Piaţa Victoriei.

ZOOM

Ţuca, liber de contract

Valentin Țuca negociază cu noii acţionari ai Clal Asigurări încetarea contractului de management. De altfel, el nu mai are nicio responsabilitate reală legată de activitatea companiei, după ce compania şi-a închis sucursalele şi a încetat vânzarea de noi poliţe. Grupul israelian Clal a vândut susbsidiara autohtonă cu acelaşi nume la începutul lunii aprilie.

Penescu scoate echipa din teren

Patronul echipei FC Argeş, aflat de trei săp­tă­mâni în arestul poliţiei pentru un caz de co­rupţie, ar fi dat de înţeles apropiaţilor săi că se gândeşte să-şi lichideze afacerile. Operaţia are sens, pentru că valoarea activelor sale scade cu fiecare zi petrecută după gratii. Pen­tru reţeaua de hipermarketuri PIC, se poartă discuţii cu Cora. Ceva mai dificil îi va fi probabil să plaseze echipa de fotbal, a cărei situaţie este strâns legată de deznodământul în do­sa­rul de corupţie. În urmă cu trei ani, Adrian Mutu se arătase interesat să preia echipa. Pentru moment, nu s-a auzit nimic de intenţia lui Cornel Penescu de a renunţa la micul grup media local pe care îl deţine. Probabil că, în împrejurarea dată, i-ar fi încă de folos.

În renovare, până în 3009

Hotelul Univers T din Cluj este, de doi ani, o mare durere de cap pentru Consiliul Jude­­ţean, în proprietatea căruia se află. Un con­tract bi­zar, lacunar şi neconform – ca multe contracte de achiziţii publice – pentru renovarea hotelului obligă CJ să plătească 9,7 milioane de lei firmei  italiene De.Ce.Co, mult simpatizată de cercuri locale influente, pentru devize fanteziste. Dacă renovarea tot nu se va încheia, măcar CJ poa­te ajunge în Cartea Recordurilor, plătind furnizorului schele pentru următorii 1.000 de ani şi sa­la­rii de 8.000 de lei pentru muncitorii necalificaţi.

Meseria, brăţară de oţel

Puşcăria din Botoşani a făcut, prin mica publi­citate, o superofertă angajatorilor locali, scoţând pe piaţă forţa de muncă a 200 de locatari ai stabilimentului, plătibili cu salariul minim pe economie, din care însă deţinuţii ar încasa net doar 30%, plus beneficiul reducerii pedepsei. Deşi chilipirul nu a atras însă până acum nici un amator, puşcăriaşii nu disperă. Aşteaptă răbdători. Timp au.

MAILBOX

Încremeniţi în tranziţie

Acte normative care ţin de preistoria capitalismului românesc nu numai că nu sunt abrogate, dar sunt republicate cu tenacitate birocratică. Este şi cazul Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, republicată luna trecută în Monitorul Oficial. Dacă nu se ajunge astăzi la situaţii absurde ca urmare a respectării acestei legi este numai pentru că, în general, respectarea legii în această ţară este facultativă.

„Graţie Legii nr. 12/1990, rămâne în vigoare o prevedere care obligă comercianţii să declare nivelul adaosului comercial la administraţiile financiare, iar practicarea unor adaosuri mai mari decât cele declarate constituie infracţiune. Norocul comercianţilor este acela că nici la administraţiile financiare nu se prea mai ştie de existenţa acestei prevederi.

O altă aberaţie, în contextul actual, constă în stipularea interdicţiei din art. 1, lit. m: „depă­şirea, de către operatorii economici cu capital majoritar de stat, a nivelurilor maxime de pre­ţuri de vânzare cu ridicata sau de tarife stabilite prin hotărâri ale Guvernului“. Culmea este că aplicarea acestei prevederi legale este posibilă, în condiţiile art. 4 din Legea concurenţei nr. 21/1996.

Ceva mai dificil, dar încă posibil de aplicat este interdicţia de la art. 1, lit. n: „depăşirea de către orice operator economic a adaosurilor maxime stabilite prin hotărâri ale Guvernului, la formarea preţurilor de vânzare cu amănuntul, indiferent de numărul verigilor prin care circulă mărfurile, cât şi depăşirea adaosurilor comerciale şi celor de comision stabilite şi declarate de către operatorii economici la organele fiscale“. Ca regulă, preţurile controlate de stat se avizează de MFP. Mai sunt şi cazuri speciale (medicamente, utilităţi) unde avizează ministere sau autorităţi (Ministerul Sănătăţii, au­toritatea privind serviciile de gospodărire co­munală). Nivel de adaos maxim există cel puţin în cazul reglementării preţurilor la medi­camente, aprobată prin ordin al ministrului sănătăţii.

Alte interdicţii consacrate prin acelaşi art. 1 ar fi hilare dacă n-ar aminti de epoca de cea mai tristă amintire, de dinainte de 1990, a economiei de comandă: i) refuzul furnizorului de a încheia contractul pentru livrarea produselor necesare consumului populaţiei, stabilite prin hotărâri ale Guvernului şi repartizate pe bază de balanţă; j) livrarea sau cumpărarea, fără repartiţie, a produselor prevăzute la lit. i), în defavoarea titularilor de repartiţie; l) acumularea de mărfuri de pe piaţa internă în scopul creării unui deficit pe piaţă şi revânzării lor ulterioare sau al suprimării concurenţei loiale.“
Lucian Ioni

OFSAID

Ruşinică Derbedeul dracului!
Emil Boc, prim-ministru, exprimând sincer şi concis filosofia sa de comunicare cu presa, reprezentată în acel moment de redactorul-şef al unuia dintre cele mai importante cotidiane.

Culant Dacă statul român – este o viziune strict personală – ar avea posibilitatea ca, pe un termen de 10-15 ani, să ia un împrumut de 10-15 miliarde de euro de undeva, eu nu aş avea nici o problemă să dau în jos contribuţiile de asigurări sociale cu un sfert din cât sunt acum.
Ilie Sârbu, ministrul muncii, explicând cu cuvintele domniei sale cam cum ar fi dacă ne-ar scoate guvernul actual din criză, cam cât ne-ar costa fiecare dintre măsurile anticriză şi ce noroc avem că Gu­vernul nu găseşte atât de uşor bani să se împrumute.

Triumf PDL şi Elena Băsescu au câştigat alegerile europarlamentare!
Gheorghe Flutur, secretar general adjunct al PDL, numind  formula magică a succesului în alegerile trecute, ca şi în cele viitoare.

Siglă Aşa cum şi-au schimbat numele din PD în PDL, poate acum şi-l schimbă din nou, din PDL în PDLEBA.
Mircea Geoană, preşedintele PSD, invidios, pricinos, caustic.

Vocaţie Comisia de buget-finan­ţe, pentru că meseria mea este cea de economist, şi comisia de politică externă. Sunt foarte interesată de politica externă, în general.
Elena Băsescu, eurodeputat, câştigătoarea recentului scrutin (vezi mai sus), divulgându-şi competenţele şi preferinţele pentru comisiile în care va activa la Bruxelles. Doamne ajută!