Milioane de contribuabili pot începe să se alarmeze! Dacă nu i-a lovit suficient criza, Fiscul pregăteşte atacul final: creşterea taxelor şi impozitelor chiar din acest an

ZOOM

Parlamentarii-chiriaşi vor şi ei încă o „Primă Casă“

După ce revista Capital a arătat (nr. 23/8 iunie 2009, în articolul „Cazarea aleşilor ne costă 9 milioane de euro“) ce sume uriaşe se cheltuie lunar pentru plata chiriilor şi a cazării la hotel a parlamentarilor, în pofida unui buget de criză, iată că PD-L şi UDMR s-au sesizat şi vin cu o soluţie năucitoare. Senatorii Iulian Urban (PD-L) şi Attila Cseke (UDMR) au solicitat, la unison, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, să facă demersuri pentru construirea de locuinţe de serviciu pentru parlamentari. „Partea cea mai însemnată a cheltuielilor parlamentarilor este cea care priveşte plata pentru cazarea acestora pe perioada cât aceştia se află în Bucureşti. Credem, Domnule Preşedinte şi vă adresăm, pe această cale, respectuoasa sugestie şi totodată rugăminte că modalitatea necesară de rezolvare a acestei probleme este aceea de a întreprinde, împreună cu conducerea Camerei Deputaţilor, demersurile necesare pentru declanşarea unei proceduri de construire de imobile din fondurile bugetului de stat, care să poată fi folosite, în legislatura actuală şi cele viitoare, ca locuinţe de serviciu ale parlamentarilor care necesită a fi cazaţi în Bucureşti (…) În mod evident, credem că o asemenea soluţie ar contribui şi la întărirea credibilităţii cetăţenilor în parlamentari, ideea de parlamentarism şi instituţia forului legislativ suprem al României“, menţionează Urban şi Cseke într-o scrisoare adresată lui Geoană.

Cei doi senatori riscă să-şi pună în cap colegii care au decontat chirii de 727 de euro/lună, chiar dacă din declaraţiile de avere ale acestora reiese clar că deţin proprietăţi în Bucureşti, aşadar au unde locui. Amintim faptul că, numai în primul trimestru al acestui an, cele două camere au cheltuit pentru chiriile şi cazarea la hotel a deputaţilor şi senatorilor circa două milioane de euro.

Cum însă achiziţionarea de locuinţe de serviciu s-a dovedit, în trecut, o afacere profitabilă (în perioada ‘96-‘97, Ministerul Justiţiei a cumpărat locuinţe de serviciu pentru magistraţi, chiar de la cei care lucrau pe atunci în minister), această soluţie ar putea reprezenta, în aceste vremuri de criză, o gură de oxigen pentru anumite firme sau persoane fizice. Propunerea celor doi senatori va fi discutată în Biroul Permanent, după cum s-a grăbit să dea asigurări preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a declarat că se uită „cu mare interes la orice propunere care poate avea o finalitate pozitivă“. „Prostănac“ nu e cel care cere, ci acela care aprobă.

MAILBOX

Radiografia şocantă a învăţământului românesc

Un profesor pensionar prezintă principalele cauze care au condus la degradarea învăţământului românesc:
1. Manuale îmbâcsite, care nu mai respectă logica obiectelor de învăţământ, cerinţele de accesibilitate, nevoile copiilor.
2. Programe încărcate prin obiecte inutile, gen „tehnologii“ la clasele gimnaziale şi de liceu, în dauna educaţiei efective pentru viaţă.
3. Copii sclipitori, care refuză să mai asimileze cantităţile aberante de informaţii inutile din manuale (…) şi care nu mai au timp să fie copii, să se joace, să se distreze.
4. Profesori nepregătiţi să facă faţă cerin­ţelor educaţiei; ei sunt pregătiţi ca pe vremea lui Gheorghe Lazăr, în vreme ce copiii de astăzi (…) sunt mai bine informaţi decât aceia ce ar trebui să fie dascălii lor.
5. Examenele de grade se dau din materie de facultate, în timp ce numeroşi profesori nu cunosc bine nici manualele după care predau (…).
6. Nimeni nu mai urmăreşte parcurgerea programelor, fie şi diferenţiat în funcţie de nivelul claselor; doar întâmplător se termină materia la sfârşitul anului.
7. Părinţi care aleargă după note mari, care impun unor profesori (…) note aberant de mari în raport cu cunoştintele copiilor; inspectori care îţi cer direct să dai notă maximă copiilor lor extrem de slab pregătiţi, aproape analfabeţi (…).
8. Goana după note este determinată de aberaţia înlocuirii examenului de admitere cu admiterea pe bază de dosare; aşa ajung copii practic analfabeţi din unele şcoli de la ţară să ia locul unor copii buni care au învăţat în oraşe.
9. Pe nimeni nu interesează dacă şi cât înteleg copiii, aproape toţi se vaită de ei, de parcă elevii vin la şcoală pentru a fi judecaţi, nu pentru a fi învăţaţi.
10. Ultimul criteriu după care se apreciază activitatea unui profesor este munca la clasă; primele criterii sunt legate de hârţogărie.
11. Ministerele nu-şi respectă inspectorii, pentru că ştiu pe ce criterii i-au pus; inspectorii nu respectă deloc profesorii, pentru că nu au nici respect de sine, ştiu cum au ajuns acolo; profesorii, prea tracasaţi, nu-i mai iubesc şi nu-i respectă pe copii; copiii, revoltaţi, nu mai respectă pe nimeni şi nimic, şi uite-aşa se închide cercul!
Ce se mai poate face? Să încercăm să facem educaţie prin toate mijloacele posibile, să nu renunţăm… să reacţionăm!
Rodica Stănilă – comentariu la articolul „Şcoala tâmpiţilor“, publicat în Capital, nr. 25/22 iunie 2009.

OFSAID

Big Brother „Ştie tot, măi! Domnul preşedinte, ascultaţi-mă ce vă spun, în ciuda a ceea ce cred mulţi, nu numai că ştie tot felul de informaţii, ci uzează de ele, se pronunţă foarte clar şi precis, nu vorbeşte întâmplător.“
Şeful PDL Mureş, Dorin Florea, vorbind cu nedisimulată uimire şi admiraţie despre abilităţile normale şi paranornale ale lui Traian Băsescu, Big Brother de Cotroceni. Ar trebui să ne temem?

Orgoliu „Domnul Dragnea m-a rugat să îl pun înapoi pe domnul Duică de la Compania Naţională de Autostrăzi şi i-am spus că, dacă nu mai sunt tâmpit, atunci probabil că, fiind ceva mai puţin preocupat de chestia asta, o să îl pun pe domnul Duică înapoi.“   
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, descriind modul în care se fac (sau desfac, după caz) numirile în poziţiile importante din instituţiile statului. Declaraţia a venit după ce Liviu Dragnea, cel care într-o şedinţă a conducerii PSD l-a calificat pe Berceanu drept „tâmpit“, a intervenit pentru repunerea lui Cristian Duică în funcţia de director general al CNADNR. Pentru că a fost „rugat frumos“, Radu Berceanu s-a conformat.

Derută „Actuala coaliţie de guvernare funcţionează, dar am impresia că seamănă într-un fel cu instalaţiile astea de stropit prin curte: odată stropeşte într-o direcţie, altă dată, în altă direcţie.“
Deputatul Adrian Năstase comentând demiterile de directori PSD din Ministerul Transporturilor, puse în scenă de membrii ai ceea ce pare a fi un „Guvern al copiilor“. Interesant de văzut când are de gând PSD să-şi ia jucăriile şi să plece de la guvernare, că e deja ud leoarcă.