„Peste câţiva ani, probabil, nu va mai fi nevoie de un Minister al Turismului”, admite preşedintele Traian Băsescu, el însuşi un argument viu că tot românul e turist, deci la ce bun un minister. Dar ce să-l mai mâniem pe Dumnezeu, dacă ţara vrea, atunci e ca şi bătut în cuie. Încă cinci ani de turism. Şi, probabil, de tineret şi sport.

ZOOM

Orgii bugetare în The Land of Morons

„Mi-e greu să spun cât s-a cheltuit din bugetul de 10 milioane de euro alocat pentru promovarea turismului”, declara dna Elena Udrea, ministrul turismului, în mijlocul scandalului provocat de cheltuirea dubioasă a banilor publici de către departamentul dnei Ridzi. Presa a ignorat faptul că şi dosarul Ridzi a debutat printr-o declaraţie similară  (ce-i drept, mai curând arogantă decât şireată, ca în cazul dnei Udrea); în schimb, harnică şi generoasă, presa i-a făcut un bilanţ sumar dnei rămase ministru, atenţionând-o că n-a izbutit să cheltuiască decât vreo 3 milioane de euro pentru publicitate, până la jumătatea anului. Vai, doamnă, credeam că măcar la shopping vă pricepeţi! Acum, fir cu fir şi laolaltă, ca să aprofundăm puţin misiunea şi obiectivele acestui minister-bidon, dna Udrea a spart ori o să spargă următoarele sume: 200.000 de euro pentru publicitatea în jurul chindiilor pascalo-electorale din Bucovina şi de la malul mării; 200.000 de euro pentru a căpăta acces la brandul unei unei emisiuni TV absolut insipide; 924.000 de euro (fără TVA) pentru publicitatea TV a programului Turist în România; 1,2 milioane de euro pentru promovarea externă; 500.000 de euro pentru realizarea a 3.750 indicatoare turistice. Etc. Rezultate intermediare?

Ultimele statistici arată un recul al turismului naţional de 15% în 2009. Percepţia dnei Udrea: „Avem semnale că numărul de turişti a crescut în mânăstirile din Oltenia.” Şi încă una, şi mai tare: „Dacă vă spun eu că, urmare a prezenţei mele în Deltă, numărul de turişti a crescut, mă credeţi pe cuvânt? Eu vă spun că aşa este!” Avem acelaşi scenariu ca în dosarul Ridzi – o ministreasă defilând prin evenimente, ştiri şi reportaje, în aceeaşi distinsă companie, cu ceva mai multă dibăcie şi graţie dar şi pe mult mai mulţi bani. Nu ştim dacă şi cât s-a sifonat ori dacă, cum, cât şi câţi clienţi şi-au luat partea. Dar ar fi cazul să aflăm. Ceea ştim e că nu mai ajung cuvintele din Dex şi e tot mai greu să le găsim tocmai pe acelea pentru a califica această suită de orgii bugetare ale guvernului de criză Boc. Şi că prea am ajuns Land of Choice şi prea suntem ţinuţi de Land of Morons. Şi că dna Udrea mai are multe alte proiecte şi bani de tocat. Ba chiar ar vrea să ducă turismul de la 3% la 7% din PIB (pe partea de cheltuieli, probabil). O ameninţare, ce mai. Dar oare chiar e musai să vedem filmul ăsta prost până la sfârşit?!

MAILBOX

Haz de necaz, cu date şi presupoziţii

Reacţii ale cititorilor Capital la materialele privind programul Prima Casă, publicate în ultima perioadă:

Prima Glumă. Prima Casă = o glumă. Credeţi că se bagă lumea la credite când: 1) locul de muncă e nesigur, până şi cei din IT sunt afectaţi, rata şomajului e în creştere; 2) euro o să crească, au intrat sute de milioane de la UE şi FMI şi euro tot 4,2 este; 3) Euribor era anul trecut în jur de 5%, acum este 1,2%, peste un an va fi mai mult sau mai puţin, dar sigur o să crească. Vin alegerile şi mai-marii noştri se mai agită un pic, ca să facă imagine bună, să-i voteze lumea. Adevărata criză va începe după alegeri. Prima Casă ne-a arătat doar că băncile pot oferi condiţii mai bune decât ceea ce se găseşte acum pe piaţă: DAE de 5,5%-6%, şi nu de 9%-15%, deci se poate. Uitaţi-vă la unguri sau la alţii, ce DAE au, ce venituri, ce preţuri la apartamente?! Preţurile la noi au scăzut, dar tot nu sunt cele reale. (Trimis de Claudiu)

Prima casă – ultima ţeapă! Prima Casă nu ajută cumpărătorii. Acest program ajută nişte avari de dezvoltatori şi samsari să îşi recupereze pierderile pe neştiinţa şi credulitatea oamenilor. Preţurile sunt aberante. Problema e ca toată această euforie imobiliară s-a sfârşit. Cine trăieşte în lumea reală îşi dă seama de două lucruri: 1) Beneficiarii finali (în proporţie de 80%) sunt supraîndatoraţi şi au ajuns deja în conflict cu băncile, deoarece unii nu îşi mai pot achita datoriile sau, în cel mai bun caz, au ratele mărite cu 20%-25% din cauza diferenţelor de curs valutar, iar cei care nu au credite înseamnă că nu s-au încadrat până acum şi nici nu se vor încadra. 2) Investitorii nu acceptă profituri de 10%-15%, fapt care blochează piaţa pe moment, dar acest lucru va răbufni în primăvară, când tot aceştia vor vinde construcţiile la roşu sau le vor ceda băncilor din lipsa vânzărilor. Este ca un dop la robinet care obstrucţionează curgerea apei, iar când este eliminat, se inundă casa. La fel, în primăvară, dezvoltatorii vor avea preţuri incredibile, iar apartamentele în blocurile vechi vor fi de tot râsul. Dar tot nu se vor vinde, pentru că bani în piaţă nu există! Acum, pare neverosimil, dar piaţa imobiliară va ajunge ca piaţa auto. Multe imobile, puţini cumpărători. Previziunea mea este că, în primăvară, o garsonieră într-un bloc ceauşist din Drumul Taberei, Titan sau Dristor nu va depăşi 10.000 euro, iar pentru două camere, 17.000 de euro. În blocurile noi, apartamentele vor fi duble ca preţ faţă de cele vechi. (Trimis de mike)

OFSAID

Profet De şase luni de zile, Guvernul este în urma crizei şi suntem convinşi că, dacă nu se iau măsuri urgente, România nu va putea evita un derapaj economic şi social de proporţii în toamnă.
Viorel Hrebenciuc, deputat şi clarvăzător. Nu că l-am contrazice, dar: 1) De unde atâta precizie în prognoză? Dar o fi ştiind dumnealui ce spune: la toamnă, înainte de alegeri, derapaj şi carambol. S-a notat. 2) Crede dl Hrebenciuc că vor avea timp colegii săi să sară din vehicul înainte de impact? 3) Înţelegând că nu se vede pe sine între victime, atunci în ce poziţie de vede: de agent de circulaţie, de pilot SMURD sau de medic legist?

Pioşenie Recomand doamnei Elena Udrea, Sexy Buzoianca, o apropiată a domnului preşedinte Traian Băsescu, să se ocupe de turismul ecumenic.
Tot Viorel Hrebenciuc, acum din poziţia de gent­le­man. Şi, iarăşi, nu că l-am contrazice, nici că invidia n-ar fi bună (dimpotrivă, e bună, e bună, cum ne încredinţează o reclamă mult ventilată în zilele astea), dar n-ar trebui s-o încurajeze pe dna ministru să-şi continue proiectele ei fanteziste şi costisitoare.

Minune Săptămâna trecută, am fost înştiinţat că am câştigat contractul cu Con­siliul Judeţean. Nu ştiu de ce nu s-au prezentat alte firme. Noi ne-am dus, am respectat caietul de sarcini. Domnul Pintilie, un prieten cu care lu­crez de atâţia ani, chiar mi-a zis: «Vezi ce faci… E treaba ta acum, eu nu am niciun amestec».
Ioan Surugiu, fericitul câştigător al licitaţiei de 230.000 de euro pentru refacerea zonei turistice a Ceahlăului, pe firma pe care a preluat-o de la pomenitul Mircea Pintilie, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi coleg de partid cu dna ministru Udrea, cu don Pinalti de Piatra Neamţ etc. etc.