Înapoi la leacuri băbeşti

«Situaţia va avea consecinţe dramatice în privinţa asigurării cu medicamentele necesare a tuturor pacienţilor şi în special a celor cu boli cronice, grave.»
Colegiul Farmaciştilor din România

ZOOM

Fără compensate

Ameninţarea „Nu vom mai livra gratuite şi compensate“ revine constant în relaţia dintre farmacii şi stat, de fiecare dată când ultimul uită cu lunile să onoreze decontările. În ciuda plăţilor întârziate, relaţia cu casa de asigurări de sănătate a rămas suficient de „profitabilă“ în ultimii ani, astfel încât farmaciştii nu au ajuns niciodată să o rupă definitiv, chiar dacă au refuzat perioade scurte de timp să livreze medicamente compensate sau gratuite. În perioada următoare, veştile se înrăutăţesc pentru bolnavi, în special pentru cei incluşi în programele de oncologie, diabet sau hepatită. Guvernul a hotărât recent să majoreze termenul de plată a facturilor emise de unităţile aflate în contract cu casa de asigurări de sănătate, de la 60 la 210 zile. Mai mult, măsura se aplică retroactiv, ceea ce înseamnă că, timp de şapte luni de acum înainte, farmaciile ar trebui să plătească lunar medicamentele pe care le achiziţionează, taxele şi impozitele, salariile, chiriile şi utilităţile, fără să încaseze nimic. În condiţiile în care şi plăţile făcute începând din iunie de către casele judeţene de asigurări au fost la cota de avarie, Colegiul Farmaciştilor spune că, în curând, bolnavilor nu le vor mai fi livrate deloc compensate sau gratuite. Perspectiva sumbră prezentată bolnavilor este dublată de ameninţarea cu procese împotriva statului şi cu proteste la instituţiile europene.

Tot Guvernul a reuşit să enerveze şi producă­torii de medicamente, cu ordonanţa privind sistemul „clawback“, care ar urma să fie de asemenea contestată în instanţă. Actul normativ obligă toţi producătorii de medicamente să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu 5%-11% din veniturile realizate în urma vânzărilor, măsură care va determina companiile să renunţe complet la a mai aduce pe piaţa românească aproape 30% din medicamentele vândute acum.

Au venit, s-au uitat, le-a plăcut, au plecat…

Nici Grigorescu şi Tonitza nu mai sunt ce-au fost… Lucrările celor doi pictori se vindeau ca pâinea caldă oricând apăreau la licitaţiile din anii trecuţi. Criza a subţiat însă sumele pe care investitorii sunt dispuşi să le plaseze în artă. Ultima licitaţie a casei Godard nu a dus lipsă de partici­panţi, dar niciunul nu a putut plăti măcar preţul de pornire pentru tablouri care altădată s-ar fi vândut imediat. „Turmă de boi“ de Nicolae Grigorescu şi „Farul din Balcic“ de Nicolae Tonitza nu şi-au găsit cumpărători, în con­di­ţi­ile în care primul a avut un preţ de pornire de 119.000-120.000 de lei, iar cel de-al doilea, de 197.000 de lei.

MAILBOX

Oferte la executările silite din bănci

Reacţii ale cititorilor la articolul „Oferte-chilipir de case şi maşini la executarea rău-platnicilor“, publicat în Capital nr. 41 din 12 octombrie 2009.

Iluzii spulberate. Atât maşinile, cât şi casele au preţuri mari, care reflectă mai degrabă păcăleala proprietarilor decât preţul actual la care acestea se pot tranzacţiona. Problema este că banca sau firma de leasing a finanţat pentru acel bun o sumă de trei sau chiar de patru ori mai mare decât preţul real al pieţei în acest moment. Cei care s-au îndatorat nu înţeleg pentru moment că vor rămâne şi fără bun, dar şi cu datorie. (Mesaj trimis de Marian)

Să mai aşteptăm! Adevăratele licitaţii vor fi la anul. „Coteţele“ sunt încă supraevaluate. Abia când vor fi scoase la licitaţie cu 20.000 de euro va fi ok, şi nici atunci, pentru că vei avea de tras cu foştii proprietari, care probabil se vor lega cu lanţuri de uşă să nu fie evacuaţi. (Trimis de Gicu)

Se caută vinovaţi. Băncile au acordat credite fără să gândească, şi acum statul român este în şah. Trebuie să ţină atât cursul, cât şi nivelul salariilor, altfel se supără băncile că nu mai au de unde să adune bani. (Trimis de George)

Licitaţii cu dedicaţie. Chilipirurile sunt anunţate telefonic către rude şi prieteni. Apartamente la preţuri de 50-60 mii de euro… Doar restul, cu sume pe care nu prea ştim să le citim, ajung şi pe piaţă. (Trimis de Gigel)
Problema garanţiilor. Pe lângă Raiffeisen Bank şi Bank Leumi, mai găsiţi şi pe site-ul Otpbank oferte de vânzare. Avantaje de preţ nu prea sunt dacă ţinem cont de preţul real, nu de evaluări ale agenţilor imobiliari sau ale evaluatorilor. O chestie rea la licita­ţii e că trebuie să ai cel puţin 10% din valoarea bunului, iar preţul în timpul licitaţiei poate creşte. Nu uitaţi că este un preţ de pornire de x lei, dar în caz de neprezentare a cumpărătorilor, la următoarele licitaţii, preţul poate scădea dramatic. (Trimis de Un bucureştean)

Preţul real. Nu vă luaţi după preţul de por­nire. Atât se cere iniţial, dar nu oferă nimeni aşa mult. Sunt doar trei persoane care licitează şi toate trei reprezintă doar una singură. Aşa că preţul scade. (Trimis de Alex)

Descurajarea statisticilor. Nu-mi convine să depun 10% din 50.000 de euro ca să pierd banii şi să câştige licitaţia una dintre celelalte două persoane care, conform statisticilor, licitează cu mine. (Trimis de Ana)

OFSAID

Limitat Se pare că actuala cotă unică de impozitare şi-a atins limitele
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, convins că niciodată cheltuielile statului nu sunt prea mari, doar impozitele care să le susţină, prea mici.

Optimism Sper că în atribuirea portofoliului de comisar se va ţine cont de experienţa mea.
Sigur că la Comisia Europeană susţinerea politică aproape nu contează în faţa unor performanţe profesionale copleşitoare! Sigur că obţinerea portofoliului agriculturii nu este o aşteptare prea mare pentru Dacian Cioloş, nominalizat de Guvern drept candidat al României pentru postul de comisar.

Linişte Cred că sindicaliştii vor sta cuminţi până la alegerea noului guvern din luna decembrie, pentru a-i cere acestuia să le rezolve problemele.
Liderul sindical Vasile Marica prezintă resorturile care vor determina cadrele didactice să abandoneze planul baricadei din faţa Guvernului şi să se aşeze cuminţi în bănci până la apariţia noului adversar.

Pesimism Doar 30% din cele peste opt milioane de locuinţe vor avea o poliţă încheiată în baza legii privind asigurarea obligatorie în primul an de aplicare.
Constantin Toma, preşedintele Consiliului de Administraţie al PAID, compania care va încheia poliţele obligatorii, încrezător în rezultatele spectaculoase ale sancţiunilor pentru neasigurarea caselor.

Revelaţie Mai nou, oamenii sunt plătiţi să stea acasă, să nu meargă la vot.
Senatorul PSD Daniel Savu acuzându-şi adversarii politici de management defectuos al fondurilor de partid: vor plăti sume importante pentru a obţine un absenteism la alegerile prezidenţiale de care vor avea oricum parte, fără să mişte un pai.