Din piaţă

Reputat apărător al artelor, meseriilor, turismului, tineretului şi sportului, preşedintele Traian Băsescu, aflat în drum spre Târgul de Turism, s-a abătut să dea o binecuvântare şi la Indagra. Acolo, a dat peste un cioban mioritic, care ţinea în braţe un miel parcă rupt de pe tavanul Capelei Sixtine. Aflând că mielul se numeşte Trăienel sau Trăinică, sau aşa ceva, dl Băsescu, înduioşat, că şi el e tot noi, l-a luat la ciufulit, la mozolit, la răsfăţuri şi i-a zis

Reputat apărător al artelor, meseriilor, turismului, tineretului şi sportului, preşedintele Traian Băsescu, aflat în drum spre Târgul de Turism, s-a abătut să dea o binecuvântare şi la Indagra. Acolo, a dat peste un cioban mioritic, care ţinea în braţe un miel parcă rupt de pe tavanul Capelei Sixtine. Aflând că mielul se numeşte Trăienel sau Trăinică, sau aşa ceva, dl Băsescu, înduioşat, că şi el e tot noi, l-a luat la ciufulit, la mozolit, la răsfăţuri şi i-a zis aşa, din tot sufletul, ca şi cum i-ar fi zis unui om: „Băi, tizule!“ Poza de-aici, deşi e de la Indagra, n-are legătură cu povestea, dar n-am găsit alta pe la agenţii.

ZOOM

Bursa promisiunilor electorale

S-a deschis sezonul de şuguieli de campanie pentru scrutinul prezidenţial. Din poziţia de lider de partid şi preşedinte al Senatului, candidatul Mircea Geoană a luat un start vijelios, cu două oferte din categoria bazooka. Prima dintre ele: un moratoriu de plăţi pe durata a 12 luni pentru toţi datornicii la bănci. A doua: să trimită tuturor pensionarilor medicamentele necesare prin poştă. În primul caz, a uitat să întrebe şi băncile ce părere au. În al doilea, n-a apucat să-l întrebe pe fiecare pensionar cam ce i-ar fi de trebuinţă. Acum, dacă tot a sărit peste chestiile astea, mai bine să nu mai întrebe pe nimeni nimic, că strică tot farmecul promisiunilor.

Lacrimi judeţene pentru ministresa Udrea

Anunţul făcut de ministrul turismului, Elena Udrea, că nu va mai face parte din viitorul guvern, a transmis fiori reci până în inima consiliilor judeţene de pe cuprinsul ţării. Mai exact, a frânt inimile consilierilor numiţi special, după ce Udrea a devenit ministru, pentru a se ocupa de problemele turistice ale judeţelor. Şi cum, odată cu aceştia, a mai fost angajat şi un fel de personal „de suport“ (care, adică, să ajute experţii în turism, cu traduceri, spre exemplu, fiindcă, vezi bine, nu toţi experţii erau vorbitori de limbi străine), problema devine dintr-odată amplă. Pe culoarele instituţiilor judeţene, funcţionarii începuseră oricum să se întrebe, de la primele semne ale căderii guvernului Boc, ce vor face cu toţi oamenii angajaţi pe motive de turism. Pe ultima sută de metri a mandatului Elenei Udrea, ceva tot li s-a mai găsit e lucru: mobilizaţi exemplar să susţină Târgul de Turism al României cu standuri proprii, alături de însuşi onor ministerul, care a găsit de cuviinţă să cheltuiască pentru asta, în plină criză, peste 200.000 de euro. Cea mai mare parte a sumei a acoperit chi­ria pentru un spaţiu gigant de 5.000 mp, cu care doamna Udrea a luat faţa agenţiilor de turism, multe dintre acestea renunţând chiar să mai participe. Dacă tot a mers aşa de bine târgul şi tot mai sunt bani, de ce n-ar face doamna ministru, aşa, de adio, un Târg Naţional al Consilierilor Judeţeni pentru Turism. Poate îi ofertează agenţiile private, mai ştii?!

MAILBOX

Cum ne putem apăra de ţepari

Reacţii ale cititorilor pe mar­ginea articolului „Explozia fraudelor transformă plăţile la termen în coşmarul firmelor“, apărut în Capital nr. 42 din 20 octombrie 2009:

– Statul, partenerul nostru? Ar trebui, oameni buni, să plătim TVA nu la emiterea facturii, ci la încasarea ei! În aceste condiţii, dacă nu-mi încasez banii de la un ţepar, statul nu o să primească TVA-ul aferent facturii! Aşa, nu cred că un proces cu terţi pe latura comercială va mai dura doi-trei ani, deoarece şi statul va avea interesul să se dea o sentinţă mai rapid, pentru a-şi încasa TVA-ul! Şi asta se poate extrapola la toate taxele! Pune statul să participe alături de tine la recuperarea banilor – iar prin asta nu înţeleg să-şi trimită rakeţi, ci să creeze cadrul legislativ – şi credeţi-mă că toate vor merge strună! Oricum statul este acţionar în toate firmele din România! Şi nu orice fel de acţionar, ci majoritar! De ce? Simplu: doar dăm statului, sub forma a diverse taxe şi impozite, peste 65%! Deci, dacă statul e cu mine la bine, să fie şi la greu! Vrei, Statule, bani? Ajută-mă să-i recuperez de la ţeparii pe care îi protejezi! (Trimis de Dudu)

– Recuperarea prin muncă. Altă soluţie ar fi munca până la recuperarea datoriei. Chestia cu „bunele intenţii“ (adică vrea să plătească, dar nu are de unde) este vrăjeală. Dacă are de dat bani şi nu are de unde, să muncească la cel căruia îi este dator, pe salariul minim, până se recuperează paguba. Dacă vrea să aibă şi ceva bani de buzunar, să-şi mai ia un job. În plus, se poate centraliza evidenţa ţeparilor şi, în cazul în care vrea să înfiinţeze, să cumpere sau să devină acţionar, să fie restricţionat până îşi achită datoriile. (Trimis de Răzvan)

– Lipsa legislaţiei. Într-o ţară normală, inci­den­tele de genul acesta sunt în număr rezonabil, oarecum „acceptabil“ prin raportare la mărimea economiei. Motivul pentru care în România s-a ajuns la aceste proporţii este lipsa legislaţiei. Vă spun în cunoştinţă de cau­ză. Mă aflu în această situaţie, din lipsa legislaţiei nu am reuşit să finalizez, de trei ani, niciun caz de refuz la plată. Spre comparaţie, în Germania, emiterea unui document de plată fără acoperire face ca persoana respectivă să fie declarată „moartă“ din punct de vedere social. Nici măcar un abonament telefonic nu mai poate face timp de 20 de ani. Asta, pe lângă recuperarea prejudiciului, în două-trei luni, prin confiscarea bunurilor. (Trimis de Liviu)

– Țeparii. Cauza existenţei acestor mârşavi este lipsa unei legi care să interzică celor care au emis instrumente de plată fără acoperire să deţină o poziţie importantă în companie, cu atât mai puţin să fie administratori. (Trimis de Mara)

OFSAID

Alien Prezenţa lui Bogdan Olteanu în postul de viceguvernator al BNR este nepotrivită.
Crin Antonescu, fostul şef politic al numitului domn Olteanu, actualmente depolitizat. Acum, scuzaţi de vorbă proastă, dar totuşi: dacă ştiaţi că Bogdan Olteanu nu are ce să caute la BNR, cum de a ajuns viceguvernator? Fatalitate? Ori să-l credem pe Dinu Patriciu, care spunea că nu s-a găsit o cale mai bună şi mai sigură de a scăpa de el?

Banc Ursul face o listă cu lighioanele pădurii, cu gândul să le mănânce: lupul, vulpea, râsul, iepuraşul. Aflând ce îi paşte, lupul, apoi vulpea, apoi râsul se sinucid. Iepuraşul îşi ia inima în dinţi şi se duce la Urs. Ursule, am auzit că vrei să mă mănânci… Mda! mormăie groaznic Ursul. Şi ce vrei de la mine?! Păi, dacă eşti bun, să mă tai de pe listă. Zău?! Bine. (Hă-hă. Hă-hă-hă. Etc.)
Traian Băsescu, preşedintele ţării, în vizită la Serviciul Român de Comedie (aka Divertis), debitând o mostră de umor de nivel înalt. Oare niţică psihanaliză pe drăguţa asta de anecdotă ne-ar spune ceva despre reforma la care lucrează dl Băsescu de câţiva ani?

Şotron Voi cere PSD să facă două-trei nominalizări pentru postul de ministru de interne.
Lucian Croitoru, premierul desemnat de la Cotroceni să formeze un nou guvern. Nici nu ştii cum să iei afirmaţia asta. Ori dl Croitoru este complet rătăcit prin Bucureşti, dacă a crezut sincer că asta ar putea fi cumva vreo soluţie. Ori este mai meşter la politică decât patronul Domniei Sale, ceea ce l-ar cam scoate din baroul tehnocraţilor, unde am văzut că nu pătrunzi uşor.