Utilităţi contra despăgubiri

Clienţii care au cumpărat apartamente în complexul Planorama trebuiau să se mute în casă nouă din 2007. Şansa de a reuşi măcar anul acesta le-a fost prezentată sub forma unui ultimatum de către dezvoltator: renunţaţi la despăgubirile cerute în instanţă dacă vreţi să putem continua lucrările cu bani de la bancă şi să ne putem branşa la utilităţi în 2010!

ZOOM

Cine este cel mai liberal?

Dorinţa de a câştiga în turul doi al alegerilor prezidenţiale o parte cât mai mare din votanţii lui Crin Antonescu a trezit brusc puternice convingeri liberale atât în Traian Băsescu, cât şi în Mircea Geoană. Cei doi finalişti, dar şi susţinătorii lor din PD-L şi PSD s-au înscris în concursul de desemnare a celui mai mare liberal din afara PNL.

„Brătianu s-ar întoarce în mormânt dacă ar vedea că Iliescu a pus basca pe capul liberalilor“, i s-a revelat prim-vicepreşedintelui PDL, Adriean Videanu, „trădarea“ valorilor liberale de care s-a făcut vinovat Crin Antonescu prin susţinerea lui Mircea Geoană în turul doi.

În contraofensivă, liderii PSD au profitat de orice ocazie televizată pentru a arăta că, dintre cei doi candidaţi la preşedinţie, liberalismul se întrupează cel mai bine în Mircea Geoană.

PDL nu a rămas dator şi a decis să organizeze chiar o dezbatere publică cu tema – cum altfel – „Liberalismul în cadrul dreptei romåneşti. Politici publice şi strategii politice pentru viitor“. Moderator – Valeriu Stoica, fost fruntaş liberal trecut în barca democraţilor, cu Traian Băsescu invitat de onoare. Votanţilor lui Crin Antonescu li s-a tradus în cheie democrat-liberală ce înseamnă liberalismul, incluzând viziunea unui viitor pentru care este nevoie de mult mai multe reglementări.

Din seria contorsiunilor cu care pot fi forţate construcţiile liberale, nu a putut lipsi nici Adrian Năstase. Fostul lider PSD a arătat că votând pentru o variantă politică ce îl propune pe Klaus Iohannis premier şi Mircea Geoană preşedinte, care constituie „o formulă-pachet“, românii vor vota pentru o construcţie „socio-liberală“. Ceea ce a sunat un pic mai credibil decât mai vechea declaraţie a liberalului Dinu Patriciu, care anticipase nevoia de îmbrăcare a candidatului PSD în haine liberale: „Mircea Geoană are un spirit liberal care se ascunde sub eticheta social-democrată, comparabil cu Tony Blair.“

Cum până la alegerile finale mai avem o săptămână de campanie, a rămas timp suficient să îl auzim şi pe Ion Iliescu citând din Adam Smith, pe Traian Băsescu lăcrimând la amintirea unui pasaj despre libertate pe care l-a citit în cărţile lui John Stewart Mill, pe Mircea Geoană îmbrăţişând entuziast ideile economice ale lui Friedrich Hayek şi rugându-şi consilierii economici să nu-l mai polueze intelectual cu elogiul intervenţiei salvatoare a statului, preluate din Keynes. Măcar până după alegeri!

MAILBOX

Problemele clienţilor de leasing

Reacţii ale cititorilor la articolul „Firmele de leasing ciupesc sume în plus de la clienţi prin cursul de schimb impus“, publicat în Capital nr. 47 din 23 noiembrie 2009.

Păţania personală. Au dreptate cei care vorbesc de costurile de la Porsche Leasing. Am luat în 2005 o Skoda Octavia Combi Tour de la un dealer din Bacău. Rata este, în echivalent lei al sumei, de 300 euro lunar. Cursul la care se calculează euro este mult mai mare decåt la Porsche Bank, în plus plătesc Casco şi RCA ca şi cum aş avea maşina pe firmă, şi nu ca persoană fizică. Mai mult, dintr-o greşeală a funcţionarelor de la Raiffeisen Bank, în două luni au fost trimişi banii pentru asigurare tot în contul de leasing. Am plătit din nou asigurarea şi i-am sesizat pe cei de la leasing să-mi scadă din rată suma care s-a dus în plus la ei. Nici acum, după doi ani, nu am primit această sumă înapoi şi nici nu mi-a fost scăzută din rată. (Trimis de Galaoan)

Experienţe similare. Aşa se întâmplă şi la OTP Leasing. Am un contract la ei, finanţarea fiind în euro, eu plătind factura în lei la cursul BNR + 2%, adică la cursul pe care îl afişează ei pe site. I-am sunat şi i-am întrebat dacă pot plăti direct şi euro şi mi-au spus că nu este posibil. (Trimis de Dan)

Practici diferite. Referitor la Unicredit Leasing, după cinci zile de la emiterea facturii se recalculează factura în funcţie de cursul valutar, adică pe următoarea factură îţi creşte sau îţi scade. Totul depinde de cursul valutar din ziua în care ei încasează. (Trimis de Geox)

Penalizări abuzive. Plătesc la timp, la un curs mai mare decât cel oficial, şi tot primesc facturi cu penalizări. Totul la TBI Leasing merge extrem de prost, eşti tratat de pe poziţii de forţă la modul „aşa vrem noi“. Într-adevăr, dacă sunt întrebaţi de unde penalizări, se pierd în explicaţii… (Trimis de Bogdan)

Costuri mari. Cine a avut sau are leasing la BCR ştie că s-a introdus un comision de 1,5% din valoarea facturii, numai că faci plata facturii la timp. Plus alte diferenţe de curs şi dobânzi la diferenţe de curs. Ce poţi să faci? Faci plângere la OPC sau în alte părţi şi îi doare în cot. O să simtă ei, de acum încolo, că nu se va mai înghesui românul la maşini noi, o să regrete birurile puse pe client. Când am avut tupeul să întreb de ce se întâmplă chestiile astea, mi s-a răspuns: „Cum, nu ştii? Aşa e în România! (Trimis de Bravo)

OFSAID

Revelaţie Cel mai mare mogul este statul român.
Dan Grigore, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), a realizat că lucrează „la mogul“, şi la unul mai rău decât cel care îi angajează pe jurnaliştii sancţionaţi de Domnia Sa în fiecare lună pentru derapaje de la regulile audiovizualului. Revelaţia nu a apărut decât după ce mogulul său a refuzat să-i plătească şi pensie, şi salariu.

Refren Nu este posibil să se semneze pentru că nu avem un reprezentant legal care să facă asta.
Foştii proprietari de imobile naţionalizate care aşteaptă să îşi poată valorifica pe bursă titlurile primite la Fondul Proprietatea aud de ani de zile acelaşi refren: „Nu se poate încă“. Directorul general al Fondului, Daniela Lulache, îl fredonează din nou, de data aceasta pentru a explica imposibilitatea semnării contractului de administrare.

Păcate Noi am acceptat, până de curând, că trebuie să se facă frate cu dracu‘ până trec puntea. Acum ne-au demonstrat că, de fapt, au semnat şi pactul.
Interpretări liberale în cheie biblică, pentru trădarea celor patru primari PNL din Vaslui, eliminaţi din partid după ce l-au susţinut făţiş pe Traian Băsescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Autorul versetelor: preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Vaslui, Cristian David.

Penitenţă Sunt în partid doi oameni în numele cărora nu mai pot să mint.
Mustrările de conştiinţă lovesc şi la PDL în campania electorală. Unul dintre cei doi consilieri judeţeni care au demisionat din PDL a realizat brusc că nu mai poate să mintă.