Fraudă
Prezidenţiabilul Mircea Geoană explicând presei în ce fel maşinăria electorală a adversarului este mai eficientă decât aceea a partidului său.

ZOOM

Presa străină despre alegerile noastre

„Alegerile sunt considerate cele mai impor­tante de la căderea comunismului, de acum 20 de ani. Românii s-au dus la urne sperând să pună capăt impasului politic care a îngheţat acordarea ajutorului internaţional, într-o ţară răvăşită de recesiune.“ (AFP) • „Deşi socialiştii europeni îl susţin pe Mircea Geoană, iar creştin-democraţii PPE pe Traian Băsescu, marile ziare de stânga au păstrat tăcerea.“ (Deutsche Welle). • „Numărarea oficială îi conferă victoria lui Băsescu în România.“ (El Mundo) • „Rezultatul oficial este surprinzător, pentru că trei sondaje exit-poll arătau un avans al lui Mircea Geoană. Oricum, rezultatul arată că România este divizată.“ (Il Sole 24 Ore) • „Noul preşedinte al României rămâne tot cel vechi. Realegerea lui Traian Băsescu nu soluţionează deocamdată criza guvernamentală.“ (Frankfurter Rundschau) • „România se afundă în criză, preşedintele fiind acuzat de fraudă electorală.“ (The Scotsman) • „Există riscul ca România să nu poată numi un prim-ministru, ceea ce poate deveni un coşmar în plină criză economică, iar această situaţie poate conduce la alegeri anticipate.“ (Il Giornale) • „Rezultatul strâns ar putea împiedica încercarea lui Băsescu de a impune în Parlament un al treilea candidat la funcţia de premier, după ce cabinetul Emil Boc a căzut în octombrie, şi l-ar putea forţa să ceară alegeri anticipate. Până atunci, a doua în rândul celor mai sărace ţări din UE are mici speranţe să dezgheţe ajutorul de la FMI, prin tăierea cheltuielilor şi scoaterea economiei din recesiune. Răsturnarea neaşteptată a rezultatelor a împins leul în jos cu 0,3%.“ (Bloomberg) • „Băsescu s-ar putea lupta să formeze un guvern cu alte partide mari, cu care s-a confruntat repetat în timpul mandatului în privinţa măsurilor anticorupţie.“ (Reuters) • „Atmosfera devine tot mai rarefiată în jurul preşedintelui Băsescu, un căpitan obişnuit să navigheze împotriva curentului. Anomalia constă în faptul că o persoană care nu se poate bizui nici măcar pe sprijinul total al partidului său luptă cu metode plebiscitare împotriva unei clase politice care tratează statul ca şi cum acesta ar fi proprietatea sa. Fără a avea de partea sa majoritatea membrilor Parlamentului, Băsescu aproape că nu va mai putea câştiga bătăliile viitoare. Băsescu îşi va dovedi iscusinţa politică în măsura în care va izbuti să depăşească izolarea şi să formeze o majoritate stabilă de dragul reformelor.“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) • „În contextul în care bugetul pe 2010 nu a fost încă adoptat, riscul unui derapaj fiscal în primul semestru al anului este ridicat, iar reformele ar putea să nu progreseze.“ (Capital Economics)

MAILBOX

Diverse reţete

Reacţii ale cititorilor la articolele „Profitul falimentar“ şi „Pe ce s-au dus miliardele anticriză ale Guvernului“, publicate în Capital nr. 49 din 9.XII.2009.

Facturi emise, dar neîncasate. A nu se omite esenţialul: vorbim de facturi neîncasate de luni de zile. Într-o lume normală, eu îţi vând produsul şi îţi dau termen de plată de 20 de zile (e doar un exemplu). Dacă nu plăteşti la sfârşitul celor 20 de zile, cer falimentul tău. Punct! Fără tergiversări şi amânări sau mai ştiu eu ce. Dacă accepţi ca un client să îşi amâne plata, vei ajunge tu în situaţia de a nu avea bani să plătesşti furnizorii, şi totul se propagă la nesfârşit. De ce în România este normală amânarea plăţilor? Asta este problema reală. (Trimis de eusitu)

În afaceri totul e permis… Nu există reţetă sigură de a face afaceri şi nimeni nu e scutit de criză şi faliment. Orice afacere se face pe baza unei previzionări care poate da greş. Că unii miros mai din vreme schimbarea de vânt şi cad în picioare, n-are nicio legătură cu afacerea în sine. O afacere are şi ea o durată de viaţă, după care conjunctura economică o sugrumă. Un profesor austriac ne-a şocat odată la un curs, declarând că o afacere rezistă, în medie, cinci ani. Dacă nu schimbi macazul la timp, indiferent cât de prudent îţi administrezi afacerea, dai în gard şi trebuie să te apuci de altceva. Nu există Sfântul Graal al afacerilor! (Trimis de ionuţ)

Prosperitate. Păi, pe ce să se ducă miliardele Guvernului?! Pe tot felul de lucrări de investiţii şi de infrastructură, pentru a scoate ţara din criză şi poporul din foame! P.S. Ştiu toate astea din surse sigure! Mă numesc Lenny Woodrea şi tocmai mi-am schimbat poşeta Vuitton de 8.000 de euro cu alta de 14.000 de euro, ca să se asorteze cu pantofii Christian Louboutin cu talpă roşie, ăia de 2.000 de euro. Şi nu vă mai bosumflaţi atât că mi-am luat şi o poşetuţă YSL de numai 5.000 de euro ca să meargă cu cizmele Burberry de 800 $ şi săn­dăluţele alea ieftine Jimmy Cho de doar 500 $! Vă pup şi vă doresc să vă bucuraţi atât de infrastructura impecabilă, cât şi de investiţiile făcute pentru a scoate România din criză! P.P.S. Am auzit săptămâna trecută, când eram la shopping la Paris, discuţia dintre doi amărâţi de fonfonari: ziceau că în România se trăieşte prost! Ce fraieri! Păi, prost s-ar trăi dacă aş fi eu nevoită să-mi fac shoppingul la Viena sau nici acolo! Ha, ha, ha, ce fraieri! Totuşi, mi s-a făcut milă de ei şi le-am dat o bancnotă de 500 de euro, să-şi ia şi ei ceva. Au zis că, dacă tot am fost generoasă, măcar să le dau în hârtii de 50, că cică anul trecut au umblat o lună de zile cu o hârtie de 500 s-o schimbe şi de-abia au reuşit, la o imigrantă rroma. Vă pup acum! O să vă mai scriu! (Trimis de Mulţumita)

OFSAID

Pericol Dacă politicienilor le vine min­tea la cap, în 7-10 zile putem avea guvern.
Emil Boc, poate vi-l amintiţi, politicianul acela mărunţel şi guraliv care a fost, este şi probabil că va fi şi în 2010 prim-ministru, dacă politicienilor nu le vine mintea la cap.

Miopie Votul românilor din diaspora ar trebui să aibă o greutate mai mică. Se impune, în viitor, o dezbatere pe acest subiect.
O afirmaţie pe care Adrian Năstase a retras-o ulterior, dar care confirmă că oamenii politici fie că nu pot, fie că nu vor să vadă adevăratele defecte ale actualului sistem electoral.

Bravo Aţi pus o întrebare care vă face cinste!
Deputatul Victor Ponta, felicitând o ziaristă, la capătul unui dialog care a curs după cum urmează: VP: La ei a funcţionat mai bine! Rep: Ce a funcţionat mai bine? VP: Sistemul de fraudare şi cumpărare a voturilor. Rep: Asta înseamnă că aţi avut şi dvs. unul? VP: Aţi pus o întrebare care vă face cinste!

Monolit În aceste zile, de după ale­ge­rea şefului statului, observăm foarte multă confuzie în politică, multe interese de grup şi de partid. Trebuie să ascultăm vocea poporului, care a ales. Se face tot mai acut sim­ţită necesitatea de a aduce pe scena politică românească o formaţiune politică nouă, de centru, o formaţiune politică a stabilităţii naţionale, care să se situeze deasupra tuturor intereselor politice, o uniune naţională pentru progresul României.
Deputatul Gabriel Oprea, proaspăt independent şi recent avansat general, deschide vorba despre partidul care vrea binele tuturor. De când aşteptam clipa asta. Şi iată că ea a venit!