Succes pe timp de criză Rucsandra Hurezeanu a reuşit, în numai cinci ani, să facă din Ivatherm cel mai puternic brand de cosmetice din România. Ingredientul principal este apa termală Herculane. Producţia are loc în sudul Franţei, cercetarea şi dezvoltarea se face la Paris, iar ambalajele, în Spania şi Italia. La ultimul congres de dermatologie, Ivatherm s-a prezentat cu ultimul produs antiacneic, Akne-Syt. Cinci sute de dermatologi aflaţi în sală au început să-l prescrie de a
Succes pe timp de criză
Rucsandra Hurezeanu a reuşit, în numai cinci ani, să facă din Ivatherm cel mai puternic brand de cosmetice din România. Ingredientul principal este apa termală Herculane. Producţia are loc în sudul Franţei, cercetarea şi dezvoltarea se face la Paris, iar ambalajele, în Spania şi Italia. La ultimul congres de dermatologie, Ivatherm s-a prezentat cu ultimul produs antiacneic, Akne-Syt. Cinci sute de dermatologi aflaţi în sală au început să-l prescrie de a doua zi! O provocare şi un succes pentru o afacere care, în timp de criză, merge pe profit. Mai multe despre aceasta, plus despre viaţa de familie a Rucsandrei, în Unica de ianuarie.
ZOOM
Şomajul, ultima grijă a românilor
Principalele îngrijorări ale românilor în legătură cu ţara lor, arată un recent sondaj european, privesc criza economică (53%), creşterea preţurilor (39%) şi abia apoi şomajul (36%). Când vine vorba de propriile lor probleme, românii menţionează înainte de orice creşterea preţurilor (50%), criza economică (37%), sistemul de sănătate (23%), pensiile (19%) şi, din nou la coadă, şomajul (15%); prin contrast, restul europenilor văd în situaţia locurilor de muncă principala ameninţare. Pentru 2010, concetăţenii noştri se arată pesimişti. 63% considerând că lucrurile urmează să se înrăutăţească, iarăşi în contrast cu restul continentului, dar probabil că fiecare dintre părţi îşi are motivele sale. Stoparea crizei şi ieşirea din recesiune sunt chestiuni în legătură cu care românii îşi pun speranţele în guvern (38%), Uniunea Europeană (26%), G-20 (12%) şi FMI (10%). Ei acordă încredere instituţiilor europene – Parlamentul European şi Comisia Europeană – în proporţie de 65% şi respectiv 58% (peste media UE, de 50% şi respectiv 46%). De altfel, peste jumătate din români (58%) cred că democraţia funcţioneaza în Uniune, în timp ce 79% declară că nu funcţionează în propria lor ţară.
Ce-a fost în capul alegătorilor
Rezultatele mai multor sondaje realizate cu prilejul scrutinului prezidenţial arată convingerea a 60% dintre electori că alegerile au fost fraudate; 38% văd vinovatul în persoana lui Traian Băsescu, iar 9% îl bănuiesc pe Mircea Geoană. Totodată, însă, Băsescu este creditat de 46% din respondenţi cu o victorie meritată (faţă de 43% care s-au situat de celalaltă parte a baricadei); el a fost preferat pentru funcţia de preşedinte pentru că a avut cel mai bun program (29%), a fost cel mai sincer (34%) şi s-a referit cel mai bine la problemele lor (30%).
Operate înainte de desemnarea lui Emil Boc pentru formarea unui nou guvern, sondajele indică preferinţa a cel mult 18% dintre români pentru persoana acestuia în poziţia de premier, în vreme ce 29% până la 33% îl doreau pe Crin Antonescu; cândva desemnatul Liviu Negoiţă colecta simpatiile a 7% din cei chestionaţi.
MAILBOX
Banca, bugetul, Fiscul
Reacţii ale cititorilor la articole publicate în Capital nr. 50 din 14 decembrie 2009.
„Creditele ajung la fel de ieftine în lei sau în euro“
Capcana creditelor. Citesc mereu despre credite pentru nevoi personale! Apăi, sincer, cine apelează la aşa ceva este singur de vină! Viitorul a devenit mai nesigur (materialiceşte) ca oricând în această perioadă. Poate că a trecut cutremurul cel mare, dar prăbuşirile continuă. Firmele, chiar şi cele mai mari, anunţă măsuri drastice şi în următorul an. Nu recomand într-un moment ca acesta nici credite pentru achiziţionarea unor imobile (chiar dacă preţurile s-au redus cu zeci de procente…)! Încă sunt mult, mult prea scumpe! Nu ştiu dacă se va ajunge vreodată la o situaţie comparabilă cu cea din Occident. În Germania, de pildă, astfel de credite se achită, în general, într-un interval mai mic de 25 de ani. Începând cu 2012, se va ridica orice barieră din calea liberei circulaţii a forţei de muncă, de orice profesie, din toate cele 27 de state, ceea ce se va oglindi şi în preţurile imobiliare şi nu numai. Eu, dar şi mulţi alţii, susţin că băncile din România poartă o vină uriaşă pentru preţurile atât de ridicate al locuinţelor si terenurilor! Raportul dintre venitul lunar şi preţul unei locuinţe (un apartament, de exemplu) este inadmisibil. (Trimis de Vincent)
„Tipăreşte Isărescu bani?“
E şi acesta un semnal de alarmă. Se pare că este şi singura soluţie pentru ca să se acopere prostiile cuprinse în bugetul pentru 2010 al guvernului Boc, care nu este dispus să renunţe la bugetari şi, mai ales, să restructureze aparatul de stat. Într-adevăr, ne aşteaptă zile grele, fiindcă statul nu e capabil să se restructureze şi ne omoară tot pe noi, privaţii. Poate că după ce se vor mai pierde încă vreo 500.000 de locuri de muncă, care ar destabiliza bugetul asigurărilor sociale şi bugetul de stat, vor înţelege cum stau lucrurile. (Trimis de un oarecare)
„Fiscul va sufoca firmele cu noi obligaţii birocratice abuzive“
Incapabili. Dacă tot vor atâtea declaraţii, de ce nu sunt capabili să facă şi un program prin care să le trimiţi electronic?! Măcar să nu mai batem drumurile şi să nu mai pierdem vremea pe la cozi. Cei care fentează Fiscul îl vor fenta şi de acum încolo, oricâte declaraţii se vor mai inventa. Mai bine ar gândi cei de la ANAF o declaraţie pentru cei care au averi pe care nu pot să demonstreze că le-au obţinut din veniturile deja declarate.Şi să-i lase în pace pe cei care muncesc, că le ajung oricum declaraţiile pe care trebuie să le completeze acum. (Trimis de koko)
OFSAID
PORUMBEL Există posibilitatea ca spaţiul politic să fie format din două partide, cu un mic satelit, care se cheamă UDMR. Un sistem de „doi şi-un sfert“, spre deosebire de „doi şi jumătate“, cum e în Germania.
„Mă rog, doi şi o treime…“, s-a corectat rapid europarlamentarul Cristian Preda.
BUDAPEST În timpul mandatului preşedintelui Băsescu, România s-a integrat in Uniunea Europeană şi a aderat la NATO.
Stafful Casei Albe pune în cârca preşedintelui Obama o nouă eroare (legată de data intrării României în NATO), care condimentează felicitarea adresată lui Traian Băsescu pentru noul mandat. Cea mai nostimă gafă rămâne cea comisă cu prilejul summit-ului NATO de la Bucureşti: „The President will travel to Constadt, on Romania‘s Black Sea coast, to meet with President Vasesque at his official retreat“.
SUVENIRURI Mitrea e un măgar. Am o casetă cu el. Da, noi ne mai şi înregistrăm între noi.
Marian Vanghelie, coleg de partid cu Miron Mitrea, despre pasiunea sa pentru home video şi, cine ştie, poate şi bedroom audio.
ADRENALINĂ La finalul săptămânii, adică sâmbătă-duminică, vom depune lista cu propunerile pentru ministere, pentru ca luni Parlamentul să aibă toate documentele pe masă.
Harnic, serios şi aplicat cum îl ştim, premierul redesemnat Boc este în stare să stea tot weekendul la uşa Parlamentului, ca să fie primul când se deschide luni. Apropo de acest sprint instituţional nemaivăzut, de ce n-a trimis totuşi dl Boc un buget pentru 2010 încă de-acum o lună?!