„Eu i-am zis: ia-ţi, măi, cravata violet. El, nimic – Batman, Batman!“ Aşa grăit-a Silvius Prigoană, comersant şi deputat, despre arma secretă cu care junele Honorius l-ar fi zdrobit pe adversarul său în alegerile din Colegiul 1, punând astfel temelia unei alte dinastii politice de mare viitor. N-a fost să fie, poate data viitoare, când în luptă va intra probabil prâslea – Maximus, 2 anişori, potenţial imens.
ZOOM
Cea mai veche brăţară de aur din lume
Româncele deţin cea mai mare cotă pe piaţa prostituţiei europene, potrivit studiului realizat de o organizaţie olandeză care luptă pentru drepturile profesionistelor (şi profesioniştilor) din branşă.
Ambasadoarele noastre reprezintă 13% din totalul celor care s-au dedicat celei mai vechi meserii din lume, devansând naţiuni cel puţin la fel de respectabile în această privinţă: Rusia (9%), Bulgaria (8%), Nigeria şi Ucraina (câte 7%), Brazilia (5%), Moldova, Ungaria, Polonia, Belarus şi Thailanda (câte 4%).
Reprezentantele noii Europe (centrală, de est şi de sud-est) cumulează circa două treimi din totalul meseriaşelor de pe continent, însă în ultimii ani au crescut încet, dar constant importurile din Asia, Africa şi America Latină. Româncele au luat cu asalt piaţa vest-europeană cu deosebire după aderarea la UE, în timp ce principalele concurente, rusoaicele, au înregistrat în aceeaşi perioadă un recul de 4 puncte procentuale al cotei de piaţă. Fetele noastre sunt mai prezente sau chiar domină în ţări precum Italia, Spania, Franţa, dar şi în Polonia (care înregistrează, în altă ordine de idei, una dintre cele mai ridicate ponderi, de 15%, a bărbaţilor în această nobilă meserie).
Aproximativ 80% din liber-profesionistele românce care lucrează pe teritoriul patriei au fost într-un stagiu mai lung ori mai scurt în Occident. De unde se vede că transferul de tehnologii şi competenţe se produce în absolut toate sectoarele economice, nu suportă discriminare de gen şi nu cunoaşte limite.
În gura lumii
De când ne-am făcut remarcaţi de-a lungul şi de-a latul lumii cu circul guvernelor-serial, campania pentru alegerea răului cel mai mic pentru ţară şi nemaipomenitele întâmplări cu ministrese fatale, presa din Vest a căpătat un soi de reflex de a căuta şi publica subiecte care privesc Românica. Evident, niciunul nu este de bine.
Ultima temă, eterna corupţie, despre care ziarul catolic La Croix, din Franţa, folosind evaluări oferite de Transparency România, dă lumii de ştire că fenomenul corupţiei a pătruns în toate ţesuturile societăţii noastre, că investitorilor li se spune verde-n faţă că trebuie să cotizeze la omul potrivit cu 15%-20% din valoarea contractelor pe care au „norocul“ să le încheie cu statul şi că, în general, România este cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană.
Nedumerire: nu guvernarea Năstase din 2001-2004 a fost „cea mai coruptă din istoria postdecembristă“?!
MAILBOX
Împotriva marilor companii
Reacţii ale cititorilor la articolul „Ghidul clientului bancar tratat abuziv“, publicat în Capital nr. 2 din 18 ianuarie 2010
305 cazuri?! Atâtea a rezolvat Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor în 2009?! O bancă de talie mică sau medie (adică, să zicem, cu o cotă de 2%-5% din piaţă) are în medie 100.000 de clienţi activi. Eu presupun că măcar 100 sunt nemulţumiţi. Păi, domnii de la ANPC, OPC, ONG X, precum şi alte abrevieri care trebuie să ne protejeze pe noi consumatorii, dorm?!? Fireşte că dorm, că altfel era mai bine: contractele erau făcute mai cu cap, iar serviciile erau mai de calitate! (Trimis de un bucureştean!!)
Dobânda variabilă. Am aceeaşi problemă cu o bancă unde se specifică doar că rata dobânzii se modifică în funcţie de evoluţia pieţei financiare şi nu se menţionează, nici expres şi nici indirect, de vreun alt comision sau marjă. Şi cu toate acestea, mi-au mărit (***!!) rata dobânzii în franci elveţieni la 7,5% faţă de LIBOR, care este de 1% maxim. BNR are altfel de atribuţii, nu să protejeze consumatorul, ci să nu dea faliment banca (apără interesul acţionarilor). (Trimis de adrian)
Mână în mână cu băncile. Încercaţi să faceţi o plângere online la ANPC şi veţi vedea că nu primiţi număr de înregistrare! Pentru a mi se face dreptate în 2008, ca fost client al unei bănci, am făcut cinci plângeri online, două cu recomandată şi încă una cu recomandată cu confirmare de primire! Nici măcar pentru ultima nu am primit număr de înregistrare, nici până în ziua de azi. Însă, surpriză, după ultima sesizare, am fost anunţat de bancă să vin să ridic comisionul luat abuziv, după şase luni, fără nicio explicaţie, şi mi-a fost reactivat contul fără să fiu anunţat. Bineînţeles că banca nu a fost penalizată şi a fraierit pe mulţi alţii în acelaşi mod. Încercaţi, de asemenea, să faceţi plângere la OPC împotriva companiilor grele şi veţi vedea răspunsul: zero. Nicio măsură! Să trăiască inspectorii, poate îi bagă Boc şi pe ăştia în şomaj! (Trimis de Alex)
Vax! ANPC vine de la Autoritatea pentru Protecţia Companiilor Împotriva Consumatorului. Am păţit acelaşi lucru la o reclamaţie făcută în 2008 pentru încărcarea costurilor unei revizii auto. N-am primit răspuns nici astăzi. În schimb, a doua zi, m-a sunat cineva de la compania în cauză, sub pretextul unui sondaj de opinie. Nu ca să repare măgăria făcută, ci să mă convingă că ei au dreptate. Ar trebui să existe o altă autoritate, care să controleze activitatea ANPC, care să aibă deasupra o alta, care să-i controleze şi tot aşa, până la superbăse:)) Cu alte cuvinte, suntem cam singuri în faţa furnizorilor furăcioşi (Trimis de gigel)
OFSAID
TOTUNA Sfârşitul efectiv al crizei va veni peste abia cinci ani.
Ionel Blănculescu, fost şef al AVAB, confundă criza cu recesiunea şi rotaţia terenurilor în agricultură cu încălzirea globală.
Persecuţie Sunt profund indignată! Nu sunt de acord cu introducerea impozitului forfetar pentru agenţiile de turism. Evaziunea fiscală trebuie eradicată, dar nu cred că agenţiile sunt cele care fac evaziune. Activitatea lor prezintă cota zero de evaziune fiscală.
Elena Udrea, această Ecaterina Teodoroiu a turismului mioritic, tocmai a descoperit primul – şi deocamdată unicul – sector de piaţă în care nu se face deloc, dar deloc-deloc, evaziune fiscală.
Violetat Acest buget pune sămânţa unui adevărat război civil în România. Nu cred că este normal ca cineva să-şi dorească ca în România să înceapă un adevărat război civil, cu pensionarii în grevă, cu salariaţii bugetari în grevă, cu sectorul privat şi-aşa înnebunit de taxe şi de impozite. Cred că în acest moment ar trebui să existe puţin mai multă înţelepciune politică şi dorinţa de a ieşi dintr-un fel de puritanism: „nu se poate modifica nimic faţă de proiectul transmis de Guvern în Parlament“.
Domnule Geoană, nu-i chiar război civil, e mai degrabă un fel de coup de foudre sau de şodou cu praf de puşcă 10%, în care, în loc de pronunciamento, se rostesc qui pro quo-uri şi qui prodest-uri, cam ca la Islaz, numai că pandurii au băşti violete, iar caii nu au drept de vot.