Flacăra violetă l-a răpus, finalmente, pe eternul candidat Mircea Geoană, la congresul propriului partid, în ciuda soborului de vrăjitoare, care şi-au pus la bătaie toată „clarviziunea lor fiziologică“, ca să-l parafrazăm pe ministrul Baconski.

ZOOM

Time out

„Too late!“ a fost replica degajată a lui Emil „Lion Heart“ Boc la vestea că, prin septembrie trecut, a fost cât pe ce să încaseze o corecţiea  fizică de la Victor „Bad Boy“ Ponta (nu pentru performanţa guvernamentală, ci pentru a-l fi demis pe ministrul Dan Nica). Iar după ce a adăugat, cu un zâmbet provocator în colţul gurii: „Un biet procuror comunist. Ce ştie să facă, asta a făcut tot timpul“, ai fi zis că micuţul cunoaşte ceva fiţe marţiale, de vreme ce o caută cu lumânarea. Dar nu, el vede bine în viitor şi-atât. Adică, vede şi ştie ceea ce alţii nu văd şi nu ştiu. Dovada: fix două zile mai târziu, Bad Boy se alegea preşedinte de partid important, drept pentru care a abandonat imediat meciul, rostind istoricele cuvinte: „Poţi să-ţi permiţi nişte lucruri când eşti Victor Ponta, dar nu ţi le mai poţi permite când eşti preşedinte.“ Totuşi, a ţinut să pună lucrurile la punct: „Ar fi fost o luptă inegală.“ Asta, spre ştiinţa tuturor chibiţilor şi caselor de pariuri. În fine, problema e că partida secolului dintre Lion Heart şi Bad Boy se amână pentru vreo 15 ani: cinci până la viitoarele alegeri prezidenţiale, plus două mandate de cinci ani. Fiindcă, să ne înţelegem, omul – Bad Boy adică – are stofă, după vorbă, uitătură şi apucături, dar mai ales după cât de frumos ştie să vorbească despre sine ca despre altcineva, făcându-te să crezi că el este un soi de creatură perfectă care pluteşte pe deasupra capetelor noastre şi vorbeşte prin gura ăstuialalt, tot el,  care ar bate premieri ca la fasole. Sfânta Treime în ediţie prescurtată. Dom’le, cine are harul ăsta, nesmintit la Cotroceni ajunge.   

Curat neconstituţional

E de la Senat, unde agenda pârâie de chestiuni arzătoare. Îngrijorat de moliciunea parşivă a fotoliilor parlamentare, senatorul Cristian Țopescu a găsit o soluţie pentru zilele cu şedinţe excesiv de lungi: „Din două în două ore, să ieşim aici, pe hol, să facem câteva mişcări de dezmorţire a coloanei vertebrale şi de activare a articulaţiilor. Pentru că, dacă mâncăm biscuţi şi cipsuri, ne vom îngrăşa şi vom trăi puţin.“ Acesta este al doilea apel la înviorare al senatorului Țopescu de a-i mai înviora pe colegi, primul fiind contrat dur şi fără recurs: „Unul dintre colegi mi-a spus indignat că propunerea mea de a folosi scările în loc de lifturi este neconstituţională.“ Mai experimentat şi fost sportiv la tinereţe, preşedintele de şedinţă Teodor Meleşcanu a identificat rapid un compromis rezonabil: „Generaţia mea a făcut sport pe maidan. Iar aşa ceva încă se mai găseşte.“

MAILBOX

O lecţie

Reacţii ale cititorilor la articolul „Furtuna de la Atena începe să facă victime colaterale şi la Bucureşti“, publicat în Capital nr. 7 din 22 februarie 2010.

Următoarele săptămâni… Nu prea sunt veşti bune pentru zona euro. Britanicii estimau acum o lună că euro se va devaloriza până la sfârşitul anului, ajungând la paritate cu dolarul. Asta, în cazul în care dolarul se menţine la valoarea actuală. Fapt puţin probabil. Dolarul încă se menţine datorită unui stimulus package, zice White House. Parţial adevărat. Dolarul încă se menţine datorită Chinei. Câtă vreme China continuă să exporte în SUA, lucrurile nu se vor înrăutăţi dramatic. Însă China are din ce în ce mai puţine comenzi de export şi tot mai multe bariere vamale apărute peste noapte.

White House susţine că dacă dolarul se duce la vale, chinezii pot absorbi un asemenea şoc financiar, dintr-o multitudine de motive. La fel susţine şi Wall Street-ul. Nu cred o iotă din povestea asta. Au mai făcut ei prognoze „sigure de tot“, acum doi ani, şi piaţa financiară s-a dus de râpă „fără acordul lor“. Da, dolarul este ameninţat în viitorul apropiat, dar oricum stă mult mai bine decât euro. Americanii pot să tipărească bani până rămân fără hârtie. În UE, lucrurile stau altfel. Grecii sunt prima victimă. Dacă rămâneau la drahmă, puteau să emită masă monetară, devalorizau masiv moneda naţională, sărăceau, dar scăpau de faliment. Aşa, fiind în zona euro, nu pot să facă nicio mişcare. Colateral, România este dependentă de Grecia prin investiţiile pe care firmele greceşti le au în România. Trageţi singuri concluziile privind impactul financiar şi economic pe care îl va absorbi România.

Se încearcă cu disperare evitarea panicii pe pieţele financiare europene şi americane. Dacă nu se reuşeşte o consolidare în următoarele săptămâni, capitalul va începe să migreze către zona asiatică. (Trimis de north of 60)

Welcome back. Grecii au minţit (cu acordul şi ajutorul autorităţilor) încă din prima zi. Au falsificat toate rapoartele şi toţi indicatorii, pentru a fi absorbiţi de UE, la fel au făcut şi la intrarea în zona euro. Sperau că toată Europa va veni să se bronzeze pe insulele lor sau măcar le vor cumpăra măslinele şi vor folosi vasele lor. Îmi este teamă că mint în continuare, că situaţia este de fapt mult mai gravă. Nu pot să-mi dau seama ce ar însemna pentru UE ca un stat membru să falimenteze. (Trimis de Andrei)

Interese. Am impresia că americanii şi amicii lor englezii vor mai degrabă să vadă euro la pământ decât să vadă Grecia în faliment. Din acest motiv exagerează ei influenţa pe care ar avea-o Grecia în UE şi în zona euro. (Trimis de cititor9)

OFSAID

MONUMENTAL România trece prin cea mai grea perioadă de după al doilea război mondial.
Împrejurarea că actualul prim-ministru pare om onest – judecând după cum dă cu coasa – ne scuteşte de bănuiala că elucubraţiile cu care tot aiureşte populaţia ar fi minciuni sfruntate. Sunt doar nişte inepţii.

TRĂDĂRI Declaraţiile că România ar fi în incapacitate de plată nu numai că sunt inconştiente, dar sunt antinaţionale şi creează emoţii pe pieţe.
Slavă Domnului că apără ministrul Vlădescu ţara de trădători, dar: dacă în 1999 agenţiile de rating dădeau România ca şi intrată în incapacitate de plată, iar cea mai dificilă perioadă postbelică o traversăm (abia) acum, cât de inconştient şi de antinaţional este premierul (vz. mai sus) şi ce fel de emoţii creează? Dar domnii miniştri de la Muncă şi Finanţe, care dau de-a valma cu declaraţii în pieţe, în subconştientul colectiv şi-n portofelele individuale?

REVELAȚIE În general, ştiţi că la stat mai mult se şomează decât se lucrează.
De ştiut, mai ştiam câte ceva, dar dacă a aflat şi doamna Udrea, înseamnă că situaţia e de-a dreptul groasă. Ei, nu vă faceţi griji, doamnă, că mai facem nişte împrumuturi, ceva, până trece criza.

RAZNA E nevoie de ceva mai mult băsescianism.
Luaţi aminte la acest cuvânt cu care tocmai s-a îmbogăţit limba română. Şi la descoperirea oficială a unei noi ideologii, un nou „ism“, botezat după numele Cuibinemerită. Acum ştim şi de ce s-a născut Sever Voinescu: cineva trebuia s-o facă.