Dat în vileag de Grupul de Investigaţii Politice că, pe vremea mandatului anterior de ministru al finanţelor, a primit de la stat, prin firmele sale, şapte contracte în valoare totală de 500.000 de euro, Sebastian Vlădescu dă din umeri: „Nu văd care e acuzaţia. Am fost şi voi fi întreprinzător privat. Trec, din când în când, prin administraţie. În ceea ce priveşte activitatea mea de antreprenor, nu am făcut ceva imoral sau ilegal.“

ZOOM

Căderea Bastiliilor

Între reformele majore care se coc acum pe dealul Parlamentului este demolarea gardului împrejmuitor. Iniţiativa aparţine ministresei Elena Udrea, susţinută de preşedinta Camerei, Roberta Anastase. Cea din urmă pregăteşte deja un proiect de lege şi un mic studiu de fezabilitate. Numai că Adrian Năstase a ieşit pe piaţă cu două versiuni concurente. Prima, minimalistă: să se facă nişte borte în zid. A doua, radicală: să se dărâme gardurile tuturor instituţiilor publice, începând de la Palatul Cotroceni. În vremea asta, Parlamentul fiind foarte ocupat, premierul Boc scoate din pălărie un proiect de revizuire a Constituţiei, prevăzând inclusiv modul de ratificare a tratatului de aderare la NATO. E clar că vin vremuri noi!

Scor de Liga a III-a

Şapte din zece români au consumat băuturi alcoolice în ultimele 12 luni, aflăm din ultimul Eurobarometru. Nu este clar din ce cauză restul de 30% nu apar pe nota de plată. Poate că românii daţi lipsă la pahar se aflau la muncă în străinătate, dacă nu cumva erau în trecere pe la birtul din colţ. Mai interesant, dar şi dătător de fiori este faptul că 74% din români habar n-au că gradul de alcoolemie admis la volan este zero.

Doamnele europene sunt mai precaute cu damigeana: în ultimul an, doar 68% au comis-o, faţă de 84% din bărbaţi. Cei mai performanţi (şi mai oneşti) sunt danezii (93%), suedezii (90%) şi olandezii (88%). Cei mai sobri (şi mai ipocriţi) sunt portughezii (58%), italienii (60%) şi ungurii (64%). Şi noi, cu 70%.

Studiul este însă rău croit. Mai întâi, el exclude marele popor rus, ceea ce distorsionează îngrozitor măsurătorile privind norul de alcool care staţionează deasupra continentului. Apropo de asta, ruşii au trecut recent printr-o mare emoţie: se zvonea că taxele pe vodcă urmau să se majoreze. Dar providenţialul Putin a liniştit naţiunea: „După câte înţeleg, Partidul Comunist este pentru scumpirea acestei băuturi. Guvernul este împotrivă. Noi nu vom face aşa ceva!“

O altă distorsiune pe care avem dreptul s-o bănuim este că, în cazul României, consumul a fost, cel mai probabil, deflatat prin eliminarea din statistică a cantităţilor de alcool nefiscalizat. După cum este aproape cert că la noi sondajul s-a efectuat în Săptămâna Mare. Dacă s-ar fi făcut, de pildă, în oricare din cele vreo 460 de zile de sărbători laice ori religioase, câte au fost anul trecut, (de la Lăsata Secului la Festivalul Țuicii şi la Ziua Mamei), ne plasam şi noi pe un loc mai onorabil. Aşa, iar am ieşit printre ultimii.

MAILBOX

Guvern vs business

Reacţii ale cititorilor la articolul „Criza ca un meci de fotbal“, publicat în Capital nr. 15 din 19 aprilie 2010.

Creştere economică? Cum se face că, din cauza crizei financiare, nicio firmă cu rezul­tate bune (adică în creştere) nu poate obţine un credit bancar ca să se dezvolte, adică să investească în propria sa afacere. Normal că băncile nu-ţi dau credite dacă eşti o firmă mi­că şi, chiar dacă ai profit, nu ţi se dă voie să reinvesteşti profitul, fiindcă trebuie să plă­teşti dările la stat pe data de 25. Dar eu vreau să mă dezvolt! Este ceva rău în asta?! Ori, pe­sem­ne, am o firmă numai ca să dau tot profitul şi TVA la stat?! Şi apropo de Fondul de Garantare: este o glumă! Câţi au primit aprobare de la Fondul de Garantare anul acesta? Ha-ha-ha… (Trimis de Fiat)

Hai România! Are Guvernul vreun merit că Dacia se exportă şi, prin aceasta, îmbunătă­ţeşte balanţa de plăţi a statului?… Are Guvernul vreun merit că firmele private încearcă şi, uneori, chiar găsesc soluţii ca să iasă din criză?… Are Guvernul vreun merit că Banca Naţională a României reuşeşte să controleze cursul de schimb?… Are Guvernul, până la urmă, vreun merit că Oltchim Râmnicu Vâlcea a ajuns în finala Ligii Campionilor handbalului european?… Sau are Guvernul vreun merit că Rapidul a bătut Steaua?… Nu, nu are! Şi este foarte bine că nu are niciun merit. Mai grav este că  guvernul acesta nu are habar nici cum să acţioneze pentru a-i sprijini pe toţi cei de mai sus, astfel încât să aibă rezultate mai bune, fiindcă numai şi numai aceştia numiţi mai sus sunt aceia care vor scoate ţara din criză. Guvernul, în schimb, are datoria de a gestiona bine banii publici. Să aibă grijă ca toţi cei care cheltuiesc banul public se întind cât le este plapuma, şi nu mai mult decât atât. Şi are chiar datoria să stabilească dimensiunea plăpumii pentru cei care mânuiesc banul public. Face asta Guvernul? Nu, nu face. Aşa încât, singura soluţie este un alt guvern. Arbitrul, care ar trebui să fie Băsescu, trebuie să fluiere şi să scoată din teren jucătorii care faultează ţara, ca şi pe toţi aceia care se află în ofsaid. Dar ce ne facem dacă arbitrul este corupt sau are interese ascunse?… Cine este, în acest meci, Mircea Sandu? Şi cine este Mitică Dragomir?… (Trimis de Vasile Popescu)

Neaşteptata intervenţie. După cum bine ştiţi, remanierile nu se fac pentru că există alţii mai deştepţi, ci pentru că toţi cei de acolo trebuie să roadă osul! Mediul privat nu are cum să facă presiune asupra statului, pentru simplul motiv că patronii cei mai tari sunt chiar aleşii noştri. Deci, cum să te presezi singur?!… (Trimis de gushpi)

OFSAID

CLARVIZIUNE Dacă erupţia vulcanului din Islanda va dura doi ani, o să ne plimbăm cu barca.
Mostră din colecţia de panseuri pentru situaţii de urgenţă ale premierului Boc.

ARHIMEDE Cum au găsit în armată [so­lu­­ţii] ca să meargă tancurile prin nisip, şi avioanele vor găsi soluţii să nu mai aibă probleme cu particulele de nor vul­canic.
Ibidem. Nu-i aşa că-i genial micuţul?! De-aia şi este prim-ministru.

AIUREA! Nu a fost nicio discuţie despre re­maniere, nici la partid, nici în Guvern, nici în particular. Nu există nici măcar ideea că premierul ar avea o problemă.
Elena Udrea, având capacitatea rară de a simţi cu­tremurele mult înaintea colegilor de cabinet, dez­minte categoric că s-ar schimba ceva pe la Palatul Victoria. Slavă Domnului! Acum ne-am liniştit.

ONESTĂ Ne trebuie o guvernare în forţă, mai ofensivă, axată pe ideea că facem ce trebuie şi că vrem ca acest lucru să fie în­ţeles de cât mai mulţi români.
Şi mai în forţă?!… Şi mai ofensivă?!… Ca să le intre mai bine în cap românilor că Guvernul face ceea ce trebuie?! De fapt, Raluca Turcan, o doamnă rătăcită printre politicieni, mărturiseşte că actul guvernamental este eminamente un exerciţiu propagandistic.

SĂPUNEALĂ Mircea Geoană nu este su­pă­rat pentru că a lăsat datorii, ci pentru că s-a aflat despre ele.
Victor Ponta, aflat acum pe valul politicii carpatine, spală în public rufele uşor mirositoare din contabilitatea lăsată (grea) moştenire de predecesorul său la cârma partidului.