O prostie de care nu te dezici la timp devine, inevitabil, normă administrativă. Tot străduindu-se dumnealui să împace bunul-simţ cu revoluţionara metodă de combatere a flagelului concediilor medicale prin vizite de verificare la domiciliu, dr. Cseke, şeful sănătăţii naţionale, a dat, în fine, peste soluţia magică: „verificarea se face din uşă, în niciun caz nu se intră în locuinţă“. La francezi, băiatul cu astfel de apucături se cheamă voyeur. La englezi, peeper. La noi, ochiul-boului sau cam aşa ceva. Apropo, se aplică din 15 mai a.c.

ZOOM

Cu coada semeţită

Opinia publică din Grecia se pronunţă net împotriva ajutorului financiar de 45 de miliarde de euro pe care guvernul elen l-a solicitat de la FMI şi statele din zona euro: 61% dezaprobă hotărârea de a contracta împrumutul, 67% se aşteaptă ca perfectarea acestuia să genereze noi proteste de stradă, iar 70% resping categoric ideea de a căuta sprijin la FMI. Dată fiind situaţia catastrofală în care se află finanţele statului elen la această oră, cu atât mai bizară apare confuzia care pare a domni în rândul decidenţilor. În timp ce premierul Georgios Papandreou declară că ţara sa este gata să facă tot ceea ce este necesar pentru a ieşi din criza financiară gravă în care se zbate acum, ministrul muncii, Andreas Loverdos, anunţă că a refuzat categoric, în numele grecilor, să renunţe la plata celui ­de-al 13-lea şi celui de-al 14-lea salariu. Această măsură fusese cerută de reprezentanţii FMI, UE şi BCE şi, în cursul negocierilor privind politicile salariale, considerate cruciale pentru acordarea împrumutului, a fost socotită prima şi cea mai importantă dintre cele pe care guvernul elen trebuie să le aplice. Se vede că vecinilor nu le este cunoscută zicala cu capra râioasă. Şi nici n-ar înţelege-o.

Şampoane şi fotbalişti

Brandurile locale sunt iarăşi la inima românilor, relevă studiul Trusted Brands 2010, realizat de Reader‘s Digest: Dacia revine pe prima poziţie în clasamentul mărcilor de automobil în care românii au cea mai mare încredere, după cum BCR recâştigă întâietatea în faţa BRD, iar Asirom trece în faţa ING. Alte branduri care au obţinut, la categoriile lor, primul loc în încrederea românilor, într-un sondaj realizat simultan în 16 ţări europene, sunt: Philips, Dell, Nokia, Vodafone, Canon, Paralela 45, Visa, RCS&RDS, Petrom, Eurovita, Nurofen, Algocalmin, Head&Shoulder‘s, Nivea, Ariel şi Nestlé. Secţiunea care a vizat exclusiv categorii locale a evidenţiat următoarele branduri: Vel Pitar, Ceresit, Untdelemn de la Bunica, Cris-Tim, Fuchs, Borsec, Medlife, Walmark, Danone, Pedigree, Zara, Domo, Colgate, Carrefour, Jurnalul Naţional, Europa FM, Pro TV şi Bricostore. În altă ordine de idei, trebuie remarcat faptul că românii au cea mai mare încredere (70%) în instituţia căsătoriei, din întreg eşantionul european (având o medie de 68%). În topul profesiilor, piloţii ocupă prima poziţie (90%), urmaţi de pompieri (89%) şi farmacişti (84%). La polul opus, cea mai mare neîncredere, ca şi anul trecut, dar într-o proporţie mai accentuată, este exprimată faţă de politicieni (94%), vânzătorii de maşini (78%) şi jucătorii de fotbal (73%).

MAILBOX

Castele de nisip

Reacţii ale cititorilor la articolul „«Prima Casă» construită de la zero prin asociere are fundaţia şubredă“, publicat în Capital nr. 16 din 26 aprilie 2010.

– Aberaţie. Cum o să funcţioneze o gogomănie gândită de nişte birocraţi incompetenţi, care n-au construit în viaţa lor decât castele de nisip, în concediile lungi de boală închipuită, cu care înşeală bugetul?! (Trimis de gogo)

– Da. Păi, e normal: un alt derapaj al Guvernului. Spuneţi-mi şi mie o măsură luată de guvernele Boc care să fi avut rezultate. Cam greu de găsit, nu?! (Trimis de mda)

– Dezamăgire. Am aşteptat acest program, mi-am luat teren, mi-am făcut toate documentele şi aşteptam normele… Dar, surpriză! Am autorizaţie de construcţie valabilă, dar este emisă înainte de 22 februarie 2010, deci nu mă calific pentru acest program, care oricum e complicat şi nu atât de avantajos pe cât pare – multe costuri suplimentare. (Trimis de cineva interesat)

– Ca să fie. E destul de simplu: povestea e doar ca să fie, ca să pară că se gândeşte cineva la stimularea construcţiilor noi şi a activităţilor conexe. În realitate, Prima Casă rămâne axată pe apartamentele vechi, nereuşind decât să distorsioneze piaţa şi să amâne spargerea bulei. De unde şi până unde 60.000 de euro, şi nu 30.000?! În loc să-i încurajeze să cumpere case scumpe pe cei care n-au fost în stare să strângă 30% de avans, aşa cum ar fi sănătos, ar fi trebuit să lase piaţa liberă şi preţurile ar cădea de la sine. Ah, da, dar atunci ar avea o problemă toţi potentaţii locali, care au investiţii în imobiliare, câte n-şpe apartamente… Nasol moment! (Trimis de e simplu)

– Despre stimulare. Dacă îşi imaginează cineva că voi accepta un preţ mai mare, prin îndatorarea familiei pentru 2-3 generaţii de-acum încolo, de dragul profitului bietului dezvoltator, atunci prefer să locuiesc cu părinţii. PS: Ar trebui o dezbatere despre aşa-zisa clasă mijlocie, de fapt o pătură de sclavi ai sistemului, dependentă de credite toată viaţa, într-o lume în care deţinătorii de capitaluri (nereglementate suficient, din păcate) fac legea. (Trimis de valentin)

– Sclavii sistemului. Ceea ce se întâmplă acum în România este de neimaginat. Acum, nota de plată tot clasa de mijloc trebuie s-o plătească. Iar guvernanţii… nu au nici o responsabilitate! Asta, vezi Doamne, nu e problema lor! (Trimis de anca)

– Lupta de clasă. Nu cred că în România există o clasă de mijloc. Dar există patru clase: prima, cea care este la putere; a doua, cea care doreşte să vină la putere; a treia, cea care a fost la putere; iar a patra, suntem noi, ăştialalţi, 98% din populaţia României, cei care trebuie să trăim cu credite, programe şi legi imbecile ce nu au de-a face cu realitatea. (Trimis de mihaela)

OFSAID

ŞABLON Am calculat economiile. Dar nu le am la mine. Nu sunt cele mai importante. Oricum, este vorba de ordinul sutelor de milioane de euro, care se economisesc pe an. Prin dispariţia unei camere a Parlamentului, se economisesc sute de milioane de euro pe termen mediu. Milioane de euro, ca să fiu acoperit, într-un an. Nu vă pot spune numărul, pentru că nu am la mine datele.
Un citat cu valoare de electroencefalogramă, relevând constante ale gândirii prim-ministeriale: 1) Orice argument e bun, oricând, oriunde, dacă neuronii-ţi zburdă liber pe tăpşanul logicii. 2) Numerele mari sunt totdeauna câştigătoare. O estimare a economiilor realizate în 100 sau 1.000 de ani ar fi fost una zdrobitoare. 3) Politicile anticriză? Reforma administraţiei? Peanuts! Urgentă este revizuirea Constituţiei, ca şi automobilul electric sau lustraţia la 21 de ani de la revoluţie. Fiindcă: 4) Economia duduie şi singură, când o apucă.

TOTUNA Încercaţi să vă gândiţi o secundă [cum ar fi] dacă mâine vom fi noi în locul lui Boc, Berceanu, Videanu. Ce am face? Bun, sper că am fura mai puţin. Ăsta e primul lucru, dar nu e suficient. Sistemul oricum functionează foarte prost şi oricum se duce-n jos. Se duce mai repede dacă eşti incompetent, se duce mai încet dacă, să zic, eşti un pic mai competent şi un pic mai onest.
Victor Ponta, lider al opoziţiei, explicând că, dacă ar ajunge la putere, diferenţa faţă de actuala guvernare n-ar fi una de natură, ci de măsură. De mică măsură.