„Pe când era domnul Băsescu minis­tru al transporturilor, a început anchetarea sa în dosarul Flota. A durat mult. În 1999 a fost gata prima expertiză, care îl punea pe primul plan ca responsabil pentru o fraudă de 300.000 de euro. Exista o expertiză înaintată Parchetului General. Mi-era foarte uşor, era suficient să nu spun să nu se întâmple asta, ca să fie adus în cătuşe. Eu m-am opus, ca să nu se facă asta. Pentru că aşa era normal să se întâmple: fostul ministru al transporturilor, care apoi devenea primarul general al Capitalei, să fie adus în cătuşe şi cu mare tam-tam, pe baza unei expertize şi a unei anchete de 3 ani.“ (Ex-preşedintele Emil Constantinescu)

ZOOM

Triumf şi ouă clocite pe altarul libertăţii

Cuvântul-cheie a fost: presa. Ca urmare, Cheful Presei, ocazionat de recent trecuta Zi Mondială a Libertăţii Presei, celebrată de Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP) prin acordarea unor premii atât unor oameni de presă, cât şi altora din afara ei, pentru fapte de presă ori care au influenţat mişcarea astrelor în această galaxie, a avut drept vedete ale evenimentului pe „premianţi ai libertăţii de exprimare“ şi „repetenţi ai libertăţii de exprimare“ (după cum i-au prezentat chiar organizatorii de la AMP). Iată premiile acordate, numele celor preamerituoşi premianţi, precum şi isprăvile care i-au făcut respectaţi în breaslă: premiul „Şpagă, sex şi securitate la CEDO“ (Petre Mihai Băcanu, ziaristul timişorean Laurian Ieremeiov, avocaţii lor, ziarele România Liberă şi Ziua de Vest); premiul „Rezistenţa din munţii TVR-ului“ (cei 300 de jurnalişti de la TVR care l-au înfruntat pe Alexandru Sassu); premiul „Cocoş a încercat cu Adevărul“ (ziaristul Cătălin Cocoş, care a refuzat să bălăcărească un grup media concurent). Printre distincţiile amare acordate repetenţilor: premiul „Măi, animalule!“ (preşedintele Traian Băsescu, pentru bunele maniere cu care tratează jurnaliştii); premiul „Vine DNA să-mi ia redacţia“ (procurorii de la DNA Argeş, miliţienii de drept comun şi mascaţii care au săltat şapte computere, agende şi alte obiecte din redacţiile cotidianului Top şi Argeş TV); premiul „Solomon, primarul pildei“ (Antonie Solomon, primarul din Bănie, care a decretat ca locuri unice şi obligatorii pentru manifestările publice din Craiova următoarele: velodromul, o esplanadă, curtea interioară a Primăriei şi-atât); premiul „Piţiponceală politică pe banii noştri“(politicienii-vedetă care îşi fac operaţii de imagine pe bani publici, începând cu Ridzi, Udrea şi Mazăre); premiul „Bodyguardul culturii române“ (Dan Grigore, membru al CNA, care pus semnul blasfemiei pe Radio ZU şi Radio 21, pentru o parodie după Eminescu); premiul „Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!“ (mogulii care au distrus credibilitatea presei); premiul „Mă, dă-te-n…, tu ai obiecţii?!“ (Cornel Nistorescu, pentru cenzura aplicată la Cotidianul); premiul „Liga Campionilor“ (Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu, care, prin investiţii jurnalistice banale, au adunat milioane de euro); premiul „Ştiri din piatră seacă“ (Mircea Badea, Dan Diaconescu, Horia Ivanovici, Gabriela Vrânceanu Firea, Iulia Vântur, Gazeta Sporturilor, pentru jurnalism de ficţiune); premiul „Antitero“ (Grupul Editorilor şi Difuzorilor de Presă, care au obstrucţionat distribuirea ziarului Kamikaze).

MAILBOX

În derută

Reacţii ale cititorilor la ar­ti­cole publicate în Capital nr. 17 din 3 mai 2010: „Ajutor fiscal otrăvit pentru firmele cu restanţe mici“

Taxe. Orice întârziere se penalizează, consider că aşa este normal. Banca penalizează şi pedepseşte orice rău-platnic, cei care au contractat diverse lucrări trebuie penalizaţi pentru întârziere etc. Aşa că eu o consider o măsură bună. (Trimis de naemo) l În comerţ. Firmele, în special cele mici, nu dispun de lichidităţi şi depind de debitori pentru plata facturilor. Cunosc un caz în care respectivului patron de firmă i-au fost blocate conturile, paralizându-i activitatea, cu toate că omul avea de recuperat banii pe marfă în următoarele zile şi putea şi dovedi lucrul acesta. Câteva zile de întârziere nu mi se par a fi un motiv suficient pentru a închide un întreprinzător, mai ales în actuala conjunctură economică. (Trimis de carcotasu) l Penalizări. Bun, şi pe stat cine îl penalizează pentru întârzieri mai mari de 200 de zile? Am bani de luat de la stat de mai bine de un an de zile. Cu toate astea, am controale la greu, de la Fisc şi ITM, şi îmi sunt blocate conturile de fiecare dată când întârzii câteva zile la plata impozitelor. E corect? (Trimis de Fred)

„Agonia unui sistem muribund“

Soluţie. Datele existente: dai şpagă la doctor, cumperi medicamentele şi alte materiale sanitare pe buzunarul tău etc. Aşa că hai să transformăm „coplata“, adică şpaga actuală, într-o coplată reală. O operaţie costă atâtea sute de euro. O să dai banii ăştia, fiindcă oricum îi dai. Dar dacă îi vei da, atunci ai să şi ceri să fii tratat omeneşte. Astfel, va apărea oficial ce venituri are spitalul, nu doar doctorul, care acum nu plăteşte nimic din acei bani, pentru ca, pe de altă parte, să se plângă că sunt salarii mici şi de-aceea cere şpaga. Iar spitalele vor avea două surse de finanţare: de la bugetul de stat, care va suporta o parte din dotări, întreţinerea, salarii şi alte chestii; şi, tot oficial, de la pacienţi, care vor putea să ceară un decont a ceea ce s-a consumat cu el, nu ca acum, când operaţia mea costă 2.000 euro, iar a altuia, deşi la fel, 1.000 euro. (Trimis de un oarecare)

„Nori negri pe cerul businessului românesc“

Care popor? Cei care au mai avut ceva în cap au şters-o din ţară demult ori s-au dat în stambă cu foştii securişti şi activişti ca să facă un ban ţapăn şi să-şi asigure viitorul. Restul? Se uită la sticlă seară de seară şi-şi plâng de milă. Cu ăştia vrem să schimbăm lucrurile? (Trimis de cititor)

OFSAID

TRIBUN Credem că un guvern care nu mai are alte soluţii decât creşterea taxelor trebuie schimbat cu altul care are şi alte soluţii. În plină criză, Guvernul a reuşit în foarte mică măsură să restrângă cheltuielile publice, să protejeze iniţiativa privată şi să folosească eficient resursele europene. Acestea erau marile examene ale Guvernului. Nu le-a trecut. Guvernarea se dovedeşte a fi din ce în ce mai grea. Poate că nu putem mai mult. Poate că nu putem mai bine. Dar nu mai putem continua aşa. Nu ştiu dacă e ceasul al 11-lea sau al 12-lea, dar e ceasul schimbării. Vorba Condoleezzei Rice, trebuie doar să simţim încotro merge istoria şi să-i dăm un brânci exact în acea direcţie.
Sever Voinescu, deputat. Un brânci mic pentru Boc, un brânci uriaş pentru naţiune.

JUSTIŢIAR Să crească impozitul pe maşinile cu motoare de peste doi litri, ca în Italia, ca să ajungi în câţiva ani să mai plăteşti încă o dată maşina. O să geamă toţi ăştia cu Q7! Ar trebui să punem o taxă pe a doua proprietate, pe a treia proprietate! Ar trebui să punem taxă pe terenurile nelucrate!
Ministrul Radu Berceanu, explicând publicului larg cum i se va face dreptate poporului contribuabil. Şi, başca, ar rămâne şi de 100 de metri de autostradă.