Criza pensiilor
Aproape 1.000 de pensionari au protestat săptămâna trecută în faţa Palatului Cotroceni faţă de reducerea pensiilor cu 15%. Proteste similare au avut loc în mai multe oraşe, însoţite chiar de altercaţii cu forţele de ordine
ZOOM
Duminica orbului
Pentru politicieni, ideal ar fi ca românii să voteze cu ochii închişi, indiferenţi la orice alte aspecte din viaţa candidatului în afara celor înfăţişate în clipuri sau afişe electorale. Vă spunem noi tot ce trebuie despre membrul nostru de partid care vă cere votul.Restul e viaţă personală! Mai nou, în această sferă privată vor intra şi averea şi interesele celui care cere să fie legitimat de popor pentru a putea lua apoi măsuri care vor afecta viaţa şi proprietatea cetăţenilor.
Plenul Senatului a adoptat, miercurea trecută, un amendament la legea ANI, prin care persoanele care candidează la funcţii de demnitate, de la preşedinte la consilier local, nu mai sunt obligate să îşi depună declaraţiile de avere şi interese în calitatea de candidaţi, ci doar după câştigarea mandatului.
Cu alte cuvinte, votaţi acum fără să ştiţi nimic despre candidat şi veţi afla apoi pe cine aţi legitimat. „Trebuie să ne gândim că aceşti oameni candidează fără a avea speranţa că vor deveni persoane publice. A merge cu aceste declaraţii de avere cu toate aceste persoane care candidează, şi numărul lor se ridică la câteva sute de mii la nivelul consilierilor locali, mi se pare o aberaţie“, a justificat decizia senatorul PDL Petru Filip, preşedinte al Comisiei de administraţie publică din Senat şi iniţiator al amendamentului.
Îngrijorarea pentru aspectul „cantitativ“ al problemei este o premieră în justificările pe care politicienii le găsesc pentru blocarea declaraţiilor de avere şi de interese. Imaginea sugerată apocaliptic este cea a birourilor electorale îngropate sub munţi de declaraţii, deşi în fiecare circumscripţie acestea ar încăpea foarte bine pe o masă, sau a serverului ANI paralizat de cantitatea mare de informaţii care ar trebui să fie prezentată pe site-ul instituţiei.
În faţa unor astfel de argumente covârşitoare, amendamentul respins iniţial de comisiile de fond a fost adoptat cu unanimitate de comisia de administraţie, avizatoare. Impresionaţi au fost parlamentarii şi în plenul Senatului, adoptând măsura cu 56 de voturi „pentru“, 34 „împotrivă“ şi cinci abţineri. În entuziasmul eliberării de constrângerile „aberante“ impuse politicienilor candidaţi, au rămas nebăgate în seamă pretenţiile ridicole ale şefului Comisiei pentru drepturile omului, care a susţinut că, totuşi, cel care votează trebuie să aibă o imagine completă asupra candidaţilor unui partid şi să poată vedea situaţia materială, influenţa pe care o are, trecutul şi cazierul judiciar.
MAILBOX
Nicio zi fără amenzi în viaţa Fiscului
Reacţii ale cititorilor la articolul „Fiscul inventează noi metode pentru a taxa firmele suplimentar“, publicat în revista „Capital“, ediţia nr. 18 (872) din data de 10 mai 2010
Incompetenţă. Am fost de mai multe ori atât la ANAF Constanţa, cât şi la agenţiile fiscale ale acesteia şi de fiecare dată am primit informaţii contradictorii cu privire la evidenţa contabilă în partidă simplă pentru PFA. Nimeni nu-ţi dă un răspuns punctual, îţi recomandă să consulţi ORD.M.F.Nr.1.040/2004 şi atât. (Trimis de Un Contribuabil)
Abuzuri. Nivelul anumitor amenzi este exagerat comparativ cu contravenţia produsă. De exemplu, facturile de utilităţi se emit târziu şi nu îţi ajung în luna calendaristică de emitere. Sancţiunea este între 300 şi 4.000 de lei. Cât credeţi că vor da nişte inspectori flămânzi. În cele mai multe cazuri, companiile de stat emit facturi în data de 30-31 ale lunii şi le primeşti în data de 15 a lunii următoare. ŞI mai sunt multe asemenea exemple. Sunt destui inspectori pregătiţi care ştiu ce se întâmplă la modul real în economie, însă sunt şi unii „poeţi“ care interpretează abuziv orice. Cam toţi ştiu că trebuie să plece cu o amendă cât de mică, însă posibil cât mai enormă, nu însă şi cum să te sfătuiască sau să te ierte dacă 90% e făcut corect. De altfel, Fiscul pierde in instanţă aproape 90% din amenzile pe care le scriu inspectorii săi şi care ajung să fie contestate, tocmai datorită acestor abuzuri. (Trimis de Contabil)
Cum fac alţii. Metoda pe care încearcă Fiscul din România să o aplice este în ţări din UE care au un sistem fiscal bine pus la punct. Însă normele de aplicare sunt foarte clare şi emise diferenţiat pe ramuri de activitate. De exemplu, în cazul unui restaurant: inspectorul poate să urmărească pe parcursul unei zile câţi clienţi au venit şi să se ţină seama de caracterul sezonier al afacerii etc. Sau: o persoană fizică declară într-un an venituri de 30.000 de euro, dar îşi cumpără în acelaşi an o vilă de 100.000 de euro. Fiscul impozitează 70.000 de euro diferenţa, fără să-l intereseze de unde a obţinut aceşti bani. Însă la noi nu există voinţa politică de a se ajunge la acest nivel, care ar însemna reducerea birocraţiei, reducerea numărului de funcţionari şi, implicit, a cheltuielilor bugetului de stat, scăderea evaziunii fiscale etc. Părerea mea este că dacă nu se vor emite norme clare, se va ajunge iarăşi în situaţia în care contribuabilii bun-platnici să plătească şi mai mult impozite. (Trimis de Mihai).
OFSAID
Anti-chiaburi „Domnule ministru Vlădescu, în proiectul de lege pe care îl vom pregăti, începând cu a doua proprietate vom solicita o impozitare suplimentară.“
Premierul Emil Boc cere şefului Finanţelor să introducă în legislaţie ceva ce deja există. Sancţionarea fiscală a persoanelor care deţin mai multe imobile neînchiriate este deja prevăzută în Codul fiscal, contribuabilii trebuind să plătească impozite locale progresive începând cu a doua proprietate. Dar poate primul-ministru are în vedere introducerea unui supliment la suplimentul de impozitare…
Cinefil „Despre ANI nu este vorba despre 17 mai (n.r. data evaluării care va fi făcută de Comisia Europeană), ci este vorba de mere roşii“
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, încearcă să sensibilizeze în Senat parlamentarii care dezbat situaţia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), evocând filmul „Mere roşii“, realizat în perioada comunistă, care i-a „influenţat modul de gândire şi acţiune“.
Show „Este nevoie să apară la televizor miniştrii şi reprezentanţii partidului.“
Cenzura a murit! Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a eliberat membrii partidului de interdicţia participării la emisiuni în televiziunile „mogulilor“, arătând că este capabil să ia şi măsuri „dificile“ în perioadă de criză.