Pamperşi

După ce pensionarii au deschis sezonul protestelor de stradă, au venit la rând mămicile, a căror manifestaţie împotriva amputării indemnizaţiei de creştere a copiilor s-a desfăşurat sub lozinca: „Băsescu, ia-ţi pamperşii înapoi!“

ZOOM

Contrabanda care rupe economia

„Pe lângă contrabanda cu ţigări, ne mai con­fruntăm cu un tip nou de contrabandă: cea cu usturoiul chinezesc. Este adus de regulă din China, până în Moldova, ca să nu plătească aici toate taxele. Din Moldova, se aduc câte două lădiţe, câte trei lădiţe de usturoi de către cărăuşi, aceste lădiţe ajungând la fabricanţii de mezeluri, care le includ in ciclul de producţie.“ Aceasta este analiza de mare fineţe prin care Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, a demonstrat presei preocuparea sa ardentă de combatere a marii evaziuni fiscale. Textul a făcut deliciul presei şi opiniei publice; ne facem datoria de onoare să-l con­semnăm şi noi, pentru a minimiza riscul să se piardă cumva prin negurile istoriei. Dacă limba română ar fi fost una de circulaţie internaţională, cu siguranţă că ministrul nostru ar fi ajuns cu povestea asta pe prima pagină din Financial Times şi pe coperta lui The Economist. Aşa însă, ministrul Vlădescu rămâne să se concureze pe plan local cu Romulus Zăroni, legendarul ministru al agriculturii din anii ’50. Mică-i ţara, dar clocoteşte de oameni măreţi.

Virtual, cu oricâte camere

Mai nou în meseria asta de vorbitor pentru eternitate, liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian, vine şi dumnealui cu o înţelepciune de mileniul IV, poate chiar de mileniul V, propunând ca organismul legislativ să fie teleportat în mediul virtual: „Probabil, pentru România, este mult prea devreme. Dar cine ştie? Gân­diţi-vă cât de multe cheltuieli s-ar putea reduce în felul acesta. Ştiu că dumneavoastră, jurnaliştilor, nu v-ar conveni, pentru că nu ne-aţi mai avea la îndemână aşa uşor. Dar, practic, foarte multe cheltuieli s-ar duce în jos. Cred că am putea vorbi de reduceri de 70 – 80%, dacă am face aşa ceva. Eu cred că lumea întreagă merge în direcţia aceasta şi că, mai devreme sau mai târziu, o să se întâmple şi la noi.“ Este absolut reconfortant să constatăm să soluţia parlamentului virtual, date fiind costurile extrem de reduse, ar putea să facă din România primul stat din lume în care democraţia reprezentativă este înlocuită cu democraţia directă, iar legislativul va avea oricât de mulţi parlamentari şi, implicit, oricât de multe camere. Mai mult chiar, cu un mic adaos tehnologic – un fleac: maşina timpului –, în viitorul parlament virtual vor putea fi cooptaţi toţi marii bărbaţi ai neamului, din toate timpurile, de la Burebista la Toma Alimoş şi retur.

MAILBOX

Aproape normal

Reacţii ale cititorilor la articolul „Evaziunea este protejată politic şi acoperită de Fisc“, publicat în Capital nr. 19 din 17 mai 2010.

• Ultima soluţie. Evaziunea nu constă în trei fraieri fără carte de muncă, nici în amărâtul de la colţ care vinde două pachete de ţigări sau chioşcarul care a luat un bax de bere fără factură. Evaziunea constă în marile şi permanentele tunuri din agricultură, de exemplu, unde barjele de grâu au 4 tone pe acte şi 40 de tone pe bune, în benzina, electricitatea sau marfa intrată fără factură, cu vaporul sau cu TIR-ul, în returnările fictive de TVA, în facturile supraîncărcate plătite de stat etc. Iar toate astea se fac cu vameşi, politişti, funcţionari de la Finanţe şi cu comenzi politice. Când vine un inspector la o firmă care încalcă legea, cade la pace pentru echivalentul a 20-40% din amenda posibilă; când vine la una cinstită, te caută la virgulă şi îţi dă amenda maximă, numai pentru ca n-a avut ce şpagă să ceară. Când toţi şefii sunt murdari, cine să cureţe locul? Sunt toţi o apă şi-un pământ. Ar trebui schimbaţi toţi, indiferent de partid. Singura soluţie este divizia de „incoruptibili“ a lui Elliot Ness, care s-a aplicat şi la noi începând cu anii războiului, prin brigada „Fulger“ a comisarului Alimănescu. (Trimis de gogu)

• Foarte bine. E foarte bine că evaziunea e mare. Poate o să-şi dea seama şi statul român că cel mai bine ar fi să se autodesfiinţeze, din lipsă de bani. De ce ar da firmele bani la stat? Cum foloseste statul banii ca să ajute firmele? Construind patinoare de trei ori mai scumpe decât ar fi normal?! (Trimis de evaziunea)

• Felicitări. Auzim mereu şi mereu că evaziunea fiscală este mare şi că e nevoie de mai mulţi bani la buget. Nu auzim pe nicăieri însă să se pună această întrebare: de ce e nevoie de bani la buget? Ca să aibă de unde să fure mai mult? Patronii de firme private şi oamenii de rând care fac evaziune ar trebui să primească diplome de merit şi sume în bani, pentru că prin neplata dărilor impuse de toate guvernele din ‚89 încoace au redus fondul de unde guvernanţii au furat. (Trimis de Alin)

• O noţiune abstractă. Statul român este o noţiune. O definiţie. O formă. Se clamează în diverse texte de lege că face şi drege, dar ceea ce-l distinge este faptul că organele sunt în egală măsură amorfe, că politrucii care le conduc îşi bat joc de ele prin toate metodele şi jecmănesc fondurile publice (scuze pentru generalizare). Când vei vedea gardişti duşi în snop la zdup, „politicieni“ (hoţi nedovediţi, majoritatea) dandu-şi demisia şi patroni bogati care se vor preda de bună voie spre anchetare pentru evaziune, abia atunci , probabil, nu ne vom mai simţi ca furaţi, ignoraţi etc. (Trimis de Spagarul)

OFSAID

AGENTURILI Nu cădeţi pradă dezinformării, nu intraţi într-un război care nu este al dumneavoastră!
Ministrul Funeriu reia teza preşedintelui Băsescu potrivit căreia bugetarii, pensionarii, mămicile şi văduvele de război sunt victime ale manipulării. Şi nu sunt disperaţi, doar li se pare că sunt. Ce mai, dom’le, simulează disperarea!

BĂLĂRII Încă o dată vă spun: noi discutăm aici despre ceva ce nu există. Asta cu tăierea pensiilor este doar o ipoteză. O diversiune obişnuită. Unu: până nu apare în Monitorul Oficial, nu avem ce să discutăm. Doi: luni e zi liberă, de Rusalii. Ne amintim că preşedintele Băsescu a întors legea asta cu ziua liberă, o prostie. Bine, el ceruse să fie sărbătoare naţională şi de Sf. Maria. Dar acum de asta ne arde nouă, de zile libere?! De ce nu fac ceva sindicatele?!
Ion Cristoiu, fost mare, chiar foarte mare ziarist.

CULTURALĂ Nu era XXX, era un film cu diferenţele dintre masajul thailandez şi cel american.
Senatorul Marius Nicoară despre filmuleţul pe care îl savura în timpul dezbaterii legii pensiilor.

SAFE-MODE A fost un accident digital.
Crin Antonescu, şeful de partid al lui Marius Nicoară, explicând de ce acesta rămâne un „om de ispravă“, indiferent cum şi unde se masează.