Trezit într-o dimineaţă brusc din somn, senatorul Ioan Ghişe a pus iute pe hârtie, până a nu i se risipi coşmarul, un proiect de Lege a jurnalistului, care aminteşte de breslele medievale şi de doctrina corporatistă, foarte la modă între războaie. Dacă ar fi după dl Ghişe, jurnaliştii n-ar mai avea dreptul să profeseze decât cu carnet profesional, atestare reînnoită la trei ani, examinare psihologică anuală, afiliere la un cabinet de jurnalism etc. Totodată, legea ar statua „delictul de presă“ şi „cvasi-delictul de presă“. Dle senator, aţi uitat de botniţă şi de bătaia la tălpi. Apropo, dvs. de când n-aţi mai fost evaluat psihologic?
ZOOM
Drepturi de autor
Cele mai mari venituri nete din drepturi de autor, repartizate de organismele de gestiune colectivă, au fost obţinute în 2009, potrivit ORDA, de Bobby Stoica de la Voltaj (444.616 lei), însoţit în Top 10 de Randi de la Morandi (398.903 lei), de manelistul Ninel Cristea (249.953 lei), de Fuego (249.697 lei), de Gheorghe Zamfir (233.025 lei), de Celia (220.211 lei), de Loredana Groza (188.299 lei), de Cristi Minculescu (162.639 lei), de Ciprian Parghel, fiul Ancăi Parghel, (151.334 lei) şi de Adela Popescu (148.111lei). Alte nume notorii: Laurenţiu Duţă (XIV, 140.399 lei), Anda Adam (XIX, 105.525 lei), Marcel Pavel (XXXIV, 76.804 lei). La compozitori, primii trei sunt creatori de jingle-uri şi muzică pentru spoturi publicitare (Alexandru Blaj, 774.576 lei, Sorin Vladimir Creţu, 334.015 lei, Iulian Udrea, 319.490 lei), şi abia mai jos apar Laurenţiu Duţă (IV, 184.939 lei), Marius Moga (VI, 173.128 lei), Dan Bălan (VII, 132.874 lei), Ştefan Bănică Jr. (VIII, 126.095 lei), Costi Ioniţă (IX, 99.724 lei). În fine, la opere scrise, în frunte se plasează moştenitorii lui Constantin Chiriţă (4 x 27.366 lei), Tudor Muşatescu (25.763 lei), Alexandru Kiriţescu (23.573 lei), Zaharia Stancu (20.936 lei şi 18.639 lei), împreună cu Rodica Popescu Bitănescu (26.770 lei) şi Radu Beligan (17.256).
Plătitorul de taxe
Un cititor online, care semnează „gogus“, ne-a trimis o mişcătoare mărturie despre relaţia sa cu Fiscul: Veneam nota de la dl Fisc, ameninţam blocat cont, controlam, că poate noi proşti eram, mai găseam un rest la penalizare de TVA, şi-aşa neîncasat, noi plăteam, că drag eram, interesam la dl Fisc dacă e bine ce făcut, El frumos spuneam bine-bine, deci cont nu blocam, nu minţeam, ţineam cuvânt onoare, doar banii mai trăgeam o dată, şi nimicuţa nu ziceam, harşt şi gata, trăgeam şi impozit la profit, de simţeam fraierii care eram pe profit, făceam noi foiţă cu miloaga, rugam mult dădeam şi la noi bani, dacă voi nevoie nu mai aveam, aaa, zis El, ia să vedeam, bine, mă, hai, dădeam, dar mai puţin cu 17%, ca aşa calculam El: %#(>< şi cu (^%$# ieşeam cu minus, noi să trăiţi spuneam, bănuţi aşteptam, Cerului mulţumeam că nu prins cu cecuri date, nu căzut proşti şi la furnizori, aferim! PS: Acum învăţam limba de la Bulgaria, cu picioarele în apă rece stam şi cum să nu mai dam nimic-nimic gândeam, poate de-o spălătorie auto puneam, cu papuci cu flori de la China şi niţică etnobotanică, că doar nu stam degeaba în şomaj şi pe ajutor social, că statul necăjit eram acum, şi Allah îndurătorul trist, trist eram, că nu mai putut ajutam, criză, deh.
MAILBOX
Revoltaţi
Reacţii ale cititorilor la articolul „Atac fiscal cu gloanţe oarbe pentru planul de încasări“, publicat în Capital nr. 38 din 27 septembrie 2010.
– Raportări. Este ca la UTC: am arat pe 130% din suprafaţa ţării, conducător iubit! Ce contează că au murit şi calul, şi plugarul. Săptămâna trecută, mi-au luat din contul unei firme, care nu are şi nu a avut angajaţi, 5.700 de lei pentru CAS-uri restante. O să mă duc la Fisc să vedem cum compensăm cumva, fiindcă dacă le ceri să-ţi returneze banii, fug ca dracul de tămâie. Soluţia adevărată însă este să-i acţionez în instanţă, pe Codul penal, pentru neglijenţă sau abuz cu consecinţe economice. (Trimis de JohnSA)
– Incompetenţă. În urmă cu câteva luni, m-am trezit cu contul blocat, fără nicio somaţie. Îmi inventaseră o datorie. După o serie de convorbiri telefonice cu funcţionari şi şefi absolut paraleli şi incompetenţi, s-a rezolvat. Dar am stat trei săptămâni cu contul blocat. (Trimis de alex)
– Offshore. Eu, unul, m-am săturat de abuzurile statului român împotriva propriilor cetăţeni. Statul nu mai vede de la mine decât TVA de la produsele cumpărate pentru casă. Banii nu se mai pot ţine în ţară în siguranţă. Şi, dacă nu le convine, să-mi ia boii de la bicicletă. (Trimis de iosif)
– Iad. Mediul de afaceri din România a devenit un iad fiscal. Întreprinzătorii plătesc mult şi degeaba, pentru a întreţine nişte armate de puturoşi. Am închis două firme mici, care produceau. Acum nu mai contribui cu absolut nimic. Stau şi mă uit la jaful din România. Aici munceşti doar ca să plăteşti. Nu mai ai nicio satisfacţie. Ei te privesc ca pe o gâscă bună de jumulit. În curând, or să rămână în ţară doar bugetarii şi dragii lor asistaţi sociali. Or să se mănânce unii pe alţii, că pe privaţi au grijă să-i lichideze. (Trimis de Contribuabil)
– Întrebare. De ce se ia Fiscul de cei mici cu datorii minore şi îi face uitaţi pe hoţii cei mari care au făcut averi incomensurabile într-un timp atât de scurt? (Trimis de luca)
– Stăpânul. Statul e falimentar şi în criză de credibilitate şi funcţionare, instituţiile lui au devenit agresive. Se comportă ca un stăpân faţă de cetăţeni, mizând pe ignoranţă şi frică. Invenţiile penale de genul „subminarea autorităţii statului“ sau „ofensă adusă însemnelor statului“ vor fi din ce în ce mai folosite împotriva cetăţenilor. (Trimis de Revolta sociala)
– Terorism. Trăim o eră a terorismului fiscal. Suntem înghesuiţi, jupuiţi şi mulşi de toate instituţiile statului. Suntem la capătul răbdării, când vom şi face ceva? Abuzurile trebuie oprite! (Trimis de Radu)
– Confirmare. Îhî. (Trimis de Bybyka)
OFSAID
UNGUENT Până în 2014 mai este. Depinde dacă-i va gira partidul la următorul congres.
Dl Băsescu e liniştit. Singurul defect vizibil al candidaţilor săi favoriţi (Preda, Baconschi, Macovei, Voinescu) la prezidenţiale, acela că nu sunt „unşi cu toate alifiile“, se poate remedia în timp util. Şi ne-am liniştit cu toţii. S-a rezolvat şi problema succesiunii.
COCOŞILĂ A venit 2008. Dacă în America s-a simţit criza în prima parte, în România s-a simţit spre sfârşitul anului şi mai ales în 2009. Există această legătură, că în România a venit cu şase luni mai târziu şi că ieşirea din criză va fi cu cel puţin şase luni mai întârziată decât în restul ţărilor.
Emil Boc, Opere economice alese. Dom’le, e simetria aia de la coasă: hârşt în stânga, hârşt în dreapta.
COMUNICARE Sunteţi nişte javre! La revedere, javrelor! N-o să mai aveţi primar niciodată în viaţa voastră. Aţi fost în mizerie. Asta e mulţumirea voastră?! Nu vă e ruşine, nemernicilor?! Huooo! Voi nu reprezentaţi Călăraşiul! O haită de derbedei şi golani… La revedere! Trăiască Călăraşiul!
Primarul urbei din propoziţie, Nicolae Dragu, călător prin cinci partide, actualmente la UNPR, salută publicul la festivităţile dedicate aniversării a 415 ani de la atestarea documentară a oraşului. Emoţionant.