Maximul atins de cursul valutar astăzi este cu peste un ban deasupra nivelului de vineri.
„Continuă presiunea de depreciere pe leu, în linie cu regiunea, în principal din cauza Greciei unde nu s-a ajuns la un consens. Cert este că regiunea e mult mai depreciată decât leul. BNR a intervenit azi mai mult din pix, la fixing, în rest intervenţiile au fost marginale, pentru limitarea volatilităţii. Mai în forţă a intervenit vineri”, a declarat un dealer pentru Capital.
În regiune, zlotul polonez pierdea circa 0,8%, până la 4,295/euro, iar forintul scădea cu 0,7%, până la 291,57/euro. Coroana cehă se deprecia cu 0,3%, până 25,355/euro, aproape în linie cu leul, care pierdea 0,25%, după anunţarea referinţei de către BNR.
„E presiune în cotinuare şi singura care interes să cumpere lei este BNR. Ar mai trebui să cumpere lei şi exportatorii, dar pe fondul problemelor din zona euro probabil sunt în aşteptare. Deficitul comercial e finanţat în continuare prin investiţii străine din ce în ce mai mici şi asta se vede prin presiunea pe curs”, a spus dealerul.

Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, iar cotaţia a crescut cu 2,7 bani în raport cu vineri, până la un nivel de 3,4479 lei/dolar.

Şi în raport cu francul elveţian leul s-a depreciate astăzi, până la 3,6951 lei/franc, cotaţie cu peste un ban peste cea de vineri.