Din revista CAPITAL: Se dublează cu adevărat pensiile?

Noul proiect de Lege a pensiilor prevede o dublare a acestora până în 2021 – 2022, printr-o formulă de calcul modificată a punctului de pensie. Ca efect, deficitul bugetului aferent va crește. Acest „amănunt” este vizibil chiar și în estimările oficialilor din guvern. Dacă economia României va continua să evolueze, noul proiect de Lege are șanse de a fi implementat fără să arunce economia în colaps. Însă, pentru creștere, economia are nevoie și de investiții, în special în infrastructură, iar în acest sector perspectivele sunt sumbre.

Punctul de pensie a crescut, de la 1 iulie, cu 10%, ajungând la 1.100 lei. Conform planurilor guvernului, punctul de pensie va urca la 1.265 lei în 2019, iar în anul următor se va dubla. Asta arată informațiile cuprinse în proiectul pentru noua Lege a pensiilor, aflată în dezbatere până pe 8 septembrie, când va intra în procedură parlamentară. Dacă Legea va trece în actuala formă – cea pregătită de ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, și șeful PSD, Liviu Dragnea – pensiile ar trebui să se dubleze în 2020 față de valoarea din 2016. Dar riscurile asociate sunt cele referitoare la dezechilibrarea masivă a bugetului de stat, fiind mai puțin clare sursele de finanțare pentru plata noilor pensii.

Întrebarea este din ce bani vor fi acoperite toate aceste nevoi…

(Puteți citi întregul articol în ediția de luni, 20 august, a revistei Capital. Publicația este disponibilă la toate centrele de difuzare a presei.)