Peste 1600 de angajaţi, zeci de licitaţii câştigate, sute de lucrări finalizate, peste 20 de clienţi în portofoliu şi o cifră de afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro în 2008. Aşa arată în cifre compania Confind, unul dintre cei mai importanţi producători de echipamente şi instalaţii petroliere din România.

Pentru Ioan Simion, managerul şi acţionarul majoritar al Confind, viaţa se învârte în jurul petrolului.  A fost timp de 15 ani inginer-şef în cadrul uzinei  Poiana Câmpina  şi încă 17 ani directorul departamentului mecano-energetic  din fostul Minister al Petrolului. Deşi a înfiinţat firma Confind în 1991, Ioan Simion a început să se ocupe de ea abia din 2003, când a renunţat la slujba de la stat. Cu toate acestea îşi aduce cu plăcere aminte despre momentul zero al businessului  început după revoluţie. „Nu pot să spun că iniţial a existat o activitate de bază. Am început într-o baracă  de tablă închiriată, cu un strungar şi încă vreo doi trei salariaţi. Fabricam şuruburi şi piuliţe. Am făcut ceea ce era posibil în 1991, când majoritatea întreprinderilor erau de stat şi firmele private nu prea erau privite cu ochi buni.” O prejudecată cu care Simion şi ceilalţi şapte parteneri ai său au trebuit să se lupte mult timp. Însă lupta a fost în final câştigată. 

De la an la an firma a crescut, iar principala sursă de profit a devenit producţia diverselor echipamente şi utilaje pentru industria petrolieră. „Suntem singurii furnizori de echipamente şi servicii petroliere(scule de foraj/extracţie). De asemenea, suntem  unicii producători de pompe de adâncime din România şi deţinem, pentru toate aceste produse şi servicii, monograma API (American Petroleum Institute), un forum suprem de avizare şi certificare a echipamentelor din industria petrolieră din întreaga lume”, completează Ioan Simion. Iar această recunoaştere a adus numeroase contracte companiei : ”În Kazahstan facem de zece ani tot felul de lucrări specifice: instalaţii de uscare gaze, fracţionare, de fapt nişte minirafinării – instalaţii complexe care costă zeci de milioane de euro şi pe care noi le-am predat la cheie,”  spune el. Mai  mult, unul dintre cele mai importante proiecte pe care Confind le are în derulare este o rafinărie de 0,8 milioane tone/an capacitate a ţiţeiului prelucrat, din Kurdistan. Cum a reuşit compania condusă de Ioan Simion să câştige aceste licitaţii? „Ne-am străduit ca tot ce facem să fie corect şi calitatea serviciilor să fie cât mai bună. În acest fel, clienţii noştri au fost mulţumiţi, ne-au solicitat în continuare serviciile şi apoi ne-au recomandat. Treptat se duce zvonul. Din această cauză a trebuit să mărim departamentul de ofertare la  40 de oameni, pentru că altfel nu mai făceam faţă,” explică businessmanul prahovean. 

Într-adevăr, produsele şi serviciile Confind sunt apreciate peste tot în lume. Atât în Europa de Vest cât şi în Orientul Apropiat. „Avem reprezentanţă la Moscova pentru a vinde produsele noastre în Rusia, Kazahstan, Uzbekistan şi Ucraina,” detaliază Simion.  Însă numărul proiectelor de succes ale companiei nu se opreşte aici. „Printre cei mai importanţi clienţi ai noştri se numără şi compania Petrom.  Am câştigat foarte multe licitaţii, avem peste 20 de şantiere deschise simultan  în toată ţara pentru SNP. Noi facem totul pentru că dispunem de tot ce ne trebuie din secţiile noastre de producţie. Construim totul , de la fundaţii până la electrice şi pompe. Realizăm cea mai mare parte a instalaţiilor, noi le transportăm, noi le asamblăm.  De asemenea, de patru ani facem rezervoare destinate produselor  petroliere pentru Arpechim, Petrobrazi şi Jilava, lucrări pe care le-am câştigat la licitaţiile internaţionale organizate de compania Petrom,” spune omul de afaceri. Însă criza a afectat şi businessul lui Simion.” În primul trimestru din 2009 nu au existat cereri deloc. De asemenea s-a diminuat  foarte mult exportul din cauza scăderii preţului la ţiţei. Însă acum piaţa a început să-şi revină şi preţul ţiţeiului a crescut iar la 65-70 dolari/baril, spune Ioan Simion.