Cu alte cuvinte, o polita de asigurare de accidente se poate incheia optional in tara de origine sau obligatoriu pe teritoriul tarii vizitate, doar ca, in ultimul caz, sumele platite fac nerentabila orice initiativa de acest fel.
Pornind de la aceste premise, dar si de la constatarea ca, dupa 1989, numarul calatoriilor in strainatate a crescut in proportie geometrica, societatile de asigurare au la dispozitie o piata cu un potential deosebit, adaptandu-si, in consecinta, produsele in functie de cerinte, dar si de forta financiara si relatiile externe ale fiecareia. Primele de asigurare platite pentru o astfel de polita nu difera foarte mult pe piata asigurarilor de acest tip.
Criteriul general valabil luat in calcul de toate societatile la stabilirea primei este numarul de zile de calatorie efectuate si, mai putin, suma asigurata. Din acest motiv, diferenta intre ofertele asiguratorilor consta in cuantumul maxim al despagubirilor acordate, zonele acoperite de polita, serviciile oferite prin intermediul corespondentilor externi si, mai ales, promptitudinea cu care acestia raspund solicitarilor in cazul producerii evenimentului asigurat. La alegerea societatii de asigurare se recomanda, pentru a elimina surprizele neplacute, citirea cu atentie a tuturor prevederilor contractului de asigurare, singura solutie pentru alegerea unei polite complete.
In general, prin polita de asigurare medicala pentru calatorii in strainatate se acopera cheltuielile efectuate ca urmare a imbolnavirii in timpul calatoriei sau ca urmare a unui accident survenit in aceasta perioada. In pretul politei intra, de asemenea, transportul la spitalul cel mai potrivit cazului, cheltuieli de spitalizare, cheltuieli chirurgicale, pentru analize si radiografii, toate acestea in limita despagubirii maxime stabilite. Nu se asigura bolile cronice, vatamarile cauzate de o actiune intentionata a asiguratului, leziunile benigne, care nu afecteaza continuarea voiajului, sau sarcina mai avansata de sase luni.
In cazul producerii unui accident, scenariul desfasurarii evenimentelor este urmatorul: pentru a beneficia de asigurare, inainte de a angaja orice cheltuiala, beneficiarul contractului trebuie sa contacteze telefonic (cat mai repede posibil, la numerele inscrise in formularul contractului) prestatorul de servicii extern cu care asiguratorul are incheiat contract, comunicand datele personale, precum si detalii privind polita de asigurare (numarul, seria, data si locul incheierii actului etc.).
In urma sesizarii telefonice, societatea de asigurari va trimite la spitalul in care este internat asiguratul propriii medici care, dupa consultarea cu medicii spitalului, vor stabili diagnosticul, mijlocul cel mai indicat de transport, (daca este necesara mutarea pacientului intr-o alta clinica) precum si alte decizii ce trebuie luate pentru tratarea accidentatului.
Daca asiguratul refuza tratamentul in mod nejustificat, el va pierde garantiile prevazute in polita de asigurare. In cazul in care are loc decesul asiguratului, cheltuielile legate de transportul corpului in tara de rezidenta sunt, in general, suportate de asigurator in totalitate sau, de la caz la caz, in anumite limite de suma. Actorii importanti de pe piata romaneasca a asigurarilor de acest gen sunt in principal Roumanie Assurance International (RAI), AIG, Asit, Metropol, Geroma. In ceea ce priveste despagubirea maxima acordata pentru o singura polita, RAI si Asit domina topul.
RAI acorda despagubiri fara limita de suma pentru calatorii in Germania si Austria, maximum 50.000 dolari pentru Franta, si maximum 10.000 dolari pentru restul tarilor. Prestatorul de servicii al RAI pentru toate tarile (exclusiv Franta) este societatea germana Inter Partner Assistance, iar pentru teritoriul francez – Axa Assistance.
Polita de asigurare medicala pentru calatorii in strainatate a societatii Asit prevede o raspundere maxima in valoare de 30.000 dolari pentru orice tara, exceptie facand Germania si Austria, unde despagubirile nu au limita de suma. Asit acorda in plus despagubiri in limita sumei de 7.000 dolari pentru alte costuri suplimentare, cum ar fi cele legate de insotirea accidentatului, transportarea corpului in cazul decesului, cheltuieli de inmormantare etc. Partenerul extern al Asit pentru acest tip de asigurare este tot o societate germana – Mercur Assistance.
Polita Metropol prevede o limita maxima de 15.000 dolari pentru o calatorie, la care se adauga alte sume reprezentand cheltuieli suplimentare. Metropol are ca prestator de servicii in Europa societatea Garantie Assistance. Printre aceste servicii mentionam decontarea contravalorii unui bilet de tren clasa I, dus-intors, si a cheltuielilor de cazare – in limita a 60 dolari pe zi, pana la zece zile – pentru un membru al familiei asiguratului, daca starea acestuia nu impune o repatriere imediata. In ceea ce priveste societatea de asigurare Geroma, valoarea maxima a despagubirii este limitata la 10.000 dolari pentru un caz asigurat, exceptiile fiind, ca si in cazul celorlalte societati, Germania si Austria, tari pentru care nu se practica o limita de suma aigurata
Indiferent de societate, tratamentele dentare ale celor ce calatoresc in strainatate nu sunt asigurate prin acest tip de polita. Ceea ce se asigura sunt urgentele stomatologice si costurile medicale determinate de acestea, intr-o anumita limita de suma, care, in general, nu depaseste 150 dolari.