Dinamica inflaționistă ne-ar putea conduce spre o recesiune
„Inflația se va dovedi un tren pierdut pe care băncile centrale îl pot urmări doar din spate până când dinamica inflaționistă va duce la o prăbușire într-o recesiune teribilă. Bancherii centrali continuă să promoveze ideea că „normalizarea” la ținta de inflație de aproximativ 2% este posibilă într-un orizont de 18 luni. Dar de ce ar trebui să ascultăm când acești oameni nu au conceput niciodată că inflația ar putea ajunge peste 8% atât în Europa, cât și în SUA?
Riscul este ca așteptările inflaționiste să crească rapid și să genereze efecte inflaționiste în a doua rundă, care vor impune băncilor centrale să înăsprească chiar mai mult decât pot concepe ele sau piața în prezent, până când trenul pierdut poate fi… prins, ceea ce ne va duce probabil într-o recesiune profundă.
Aceasta creează următoarea schimbare a politicii macroeconomice și răspunsul pe care va trebui să-l căutăm în T3 2022. Având în vedere o alegere de politică între inflație mai mare sau recesiune profundă, răspunsul politic va fi probabil să instruim băncile centrale, direct sau indirect, să mute ținta de inflație mai sus de 2 la sută. Optica acestui lucru ar însemna, sperăm, necesitatea unei mai înăspriri reduse, dar și că ratele reale negative, sau represiunea financiară, devin un adevărat obiectiv de politică acum.
Vom forța inflația să scadă, în timp ce cererea este subvenționată pentru cei mai vulnerabili cu scheme de sprijin pentru energie, încălzire, benzină și alimente. Defectele acestui argument de politică sunt că nimic din toate acestea nu abordează dezechilibrele din economie. Dacă Fed are o țintă de inflație de 2 sau 3 procente, asta nu creează energie mai ieftină.
Ceea ce este clar este că sistemul politic va favoriza „opțiunea soft” pentru inflație, în care imperativul principal este represiunea financiară, pentru a menține finanțarea suverană și o reducere a valorii reale a datoriei publice prin inflație. Acesta este motivul pentru care inflația va continua să crească structural.
T3 și perioada care urmează vor arăta mai clar că dominația politică atârnă mai greu în balanță în noul ciclu decât înăsprirea monetară, care ne va urmări pentru totdeauna din umbră. Marea moderație a murit – să trăiască marea resetare”, a explicat Steen Jakobsen, Chief Investment Officer la Saxo Bank.
Activele corporale și creșterea profitabilă sunt câștigătorii
Recuperarea în formă de V este moartă de data aceasta. În ultimele șase luni s-a înregistrat cea mai mare schimbare a sentimentului pieței de-a lungul unei vieți, iar în T3, perspectivele pentru câștigurile companiilor globale nu sunt bune.
Punctul de jos al acestei piețe bearish ar putea apărea mai târziu în acest an sau în prima jumătate a anului 2023. Între timp, mărfurile și acțiunile din apărare sunt cele două teme care ne așteptăm să continue să meargă bine până când acțiunile vor atinge fundul în actuala cădere.
„Având în vedere perspectivele actuale și nivelul ratelor dobânzilor, evaluarea acțiunilor pe MSCI World ar trebui să fie sub medie. Câștigurile companiilor globale au scăzut deja cu 10% față de vârful înregistrat în T2 2021, iar perspectivele nu sunt optimiste.”
„O piață necruțătoare de peste 12 ani, punctată doar ocazional de recuperări în formă de V pe termen scurt, a întărit o mentalitate de cumpărare și mai multă asumare de riscuri. Investitorii sunt pur și simplu lenți în a-și actualiza opiniile și nu observăm nicio schimbare materială în comportamentul investitorilor retail, motiv pentru care această piață de acțiuni mai are mult loc de scădere.
Acțiunile americane se află în mod oficial pe o piață bearish, dar marea întrebare este: unde și când va fi cel mai scăzut nivel al reducerii actuale? Cea mai bună presupunere este că S&P 500 se va corecta cu aproximativ 35% de la vârf și ar putea dura între 12 și 18 luni pentru a atinge pragul, ceea ce înseamnă că mai târziu în acest an sau în prima jumătate a anului 2023.
Piața bearsih probabil că nu se va încheia până când noua generație de investitori care au făcut all-in pe acțiunile de creștere speculativă, fondurile Ark Invest, Tesla și criptomonede nu vor capitula complet. După GFC, acțiunile tehnologice s-au bucurat de creșteri din ce în ce mai scăzute, afluxuri din fondurile ESG supraponderale acțiunilor tehnologice și marje în creștere, în timp ce acțiunile de energie au suferit din cauza randamentelor scăzute ale capitalului investit. Acum lucrurile se inversează pe măsură ce lumea realizează că încă funcționează cu motorină și benzină.
Pentru fiecare punct procentual pe care sectorul energetic îl obține în raport cu celelalte sectoare, ESG va fi supus unei presiuni mai mari asupra performanței, iar reapariția combustibililor fosili ar putea provoca o criză pentru fondurile ESG care suferă de exit-uri din cauza performanței slabe și a lipsei de expunere la resurse naturale, pe fondul noii ere a inflaţiei.
Mărfurile și acțiunile din industria militară sunt singurele coșuri tematice care au crescut. Ne așteptăm ca aceste teme să continue să funcționeze bine până când acțiunile vor atinge fundul în procesul actual de cădere. Singura excepție de la câștigarea activelor corporale este imobiliare. Dobânzile scăzute combinate cu oferta redusă în multe zone urbane din SUA și Europa au împins imobiliarele într-o poziție în care sunt destul de vulnerabile la creșterea dobânzilor pe termen scurt”, a declarat Peter Garnry, șeful Strategiei de acțiuni la Saxo Bank, potrivit unui comunicat de presă.