Spectacolul de ieri, televizat, cu fostul profesor de la SNSPA Alfred Bulai încătușat și urcat cu greu într-o mașinuță a Poliției, n-a scăpat aproape nimănui. Fapte grave, ilegale, de abuzuri sexuale asupra unor studente. Există însă și o instituție în București, cu filiale în toată țara, unde zilnic are loc câte un episod scandalos, dar care pare că nu interesează încă pe nimeni. Deși se încalcă flagrant legea, constată Simona Ionescu într-un editorial pentru Evenimentul Zilei.
Cu mult timp în urmă, când informatizarea era la începuturi, se zice că IT-iștii secolului 20 erau întrebați „Dacă sunteți așa de deștepți, cum de nu sunteți bogați?”. Azi, în secolul 21, al digitalizării, sunt întrebați „Acum, când ați dovedit că nu sunteți prea deștepți, cum se face că v-ați îmbogățit?”. E o glumă bună, dar de multe ori are corespondent în realitate.
Suntem în era digitalizării și în România guvernanții și alte multe instituții vorbesc des despre intenții și despre realizări în domeniu. Știți bine lozinca prin care ni se promitea că nu vor mai exista dosare cu șină, că totul va fi informatizat cu ajutorul IT-iștilor din companii specializate. Mai e mult până departe!
Haosul care persistă de peste o lună la Registrul Comerțului depășește granițele unei știri la acest moment pentru că deja e vorba de o încălcare gravă a legii. De aceea cred că e momentul ca vreun departament din cadrul Secretariatului General al Guvernului sau Ministerul Justiției să se implice. E groasă: nu se mai publică mai multe modificări făcute de Registrul Comerțului în Monitorul Oficial, conform legilor. Rețeaua socială s-a încins cu comentariile românilor care au treabă la ONRC și stă să explodeze.
Noul sistem ONRC a dat chix
Spre sfârșitul lunii iulie, președinta Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) ne anunța că „se execută operațiunile finale pentru implementarea noilor tehnologii cu privire la echipamentele hardware, software, de comunicații aferente noului sistem informatic integrat la nivel national”.
Din 26 iulie, a intrat în funcțiune noul sistem informatic integrat al ONRC. „Nu doar certificatul pe firmă, așa cum se furnizează în momentul de față, ci și raportul istoric cu toate înregistrările care s-au efectuat la o firmă în Registru Comerțului și certificatul pe persoană, pe calități, pe care mulți dintre dumneavoastră îl solicitați și acesta este necesar în general pentru CAS. Mai exact, eliberăm certificatul în care certificăm ce calități a deținut o persoană în Registrul Comerțului, perioada, funcția, atât în datele la zi, cât și în datele de tip istoric”, a declarat președinta ONRC, Valentina Burdescu.
Ce frumos, ce minunat! Cine să nu-și dorească digitalizarea, scăderea timpilor, să poți înființa o firmă rapid prin online. Doar că, după anunțarea schimbării vechiului portal cu cel nou, visul frumos s-a spulberat. Sistemul electronic – despre care unii spun că a costat 5 milioane de euro, alții 30-40 de milioane – a dat chix. Aproape nimic nu mergea și încă nu merge, după mai mult de o lună de la lansare. E un haos total la nivelul oficiilor Registrului Comerțului din toată țara. Avocați, consilieri juridici, contabili sunt disperați că nu reușesc să-și rezolve cererile nici online, nici la ghișee. Activitatea a aproape blocată total.
Se încasează bani pentru publicarea în Monitorul Oficial, dar nu se publică
Oamenii care fac cozi la Registrul Comerțului spun că noul sistem electronic, care a costat milioane de euro, nu permite transmiterea actelor către Monitorul Oficial și că nici nu a fost încheiat un protocol între Ministerul Justiției și Monitorul Oficial (MO).
„Din acest motiv, de la sfârșitul lunii iulie nu s-au mai publicat actele profesioniștilor în MO, deși Registrului Comerțului (ONRC) percepe tarifele pentru publicarea în Monitor. Mai mult, MO refuză să publice actele profesioniștilor care doresc să se pună în acord cu legea pe motiv că legea nu le dă posibilitatea să publice la cererea unei persoane juridice (firmă, companie). Astfel, de la sfârșitul lunii iulie, nu se mai face opozabilitatea față de terți pentru actele profesioniștilor, obligațiile legale fiind încălcate de ONRC”, ne-a declarat o avocată.
Este o încălcare a Legii 31/1990 art 131 – (4) Pentru a fi opozabile terților, hotărârile adunării generale vor fi depuse în termen de 15 zile la Oficiul Registrului Comerțului, spre a fi menționate în registru. Acestea se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Ca să înființeze o firmă, un român are de așteptat și peste 30 de zile. Platforma cea nouă a ONRC permite doar depunerea de documente și solicitarea de informații, nu și alte operațiuni, care trebuie efectuate tot de funcționarii instituției. Zilnic, nervii sunt întinși la maximum.
Majoritatea celor care stau la coadă spun că noua investiție este mult-mult mai proastă decât vechiul portal. Noul sistem merge când vrea el, și solicitantul trebuie să vină la ghișeu ca să depună o cerere pe care altădată o depunea online.
Așa că, gluma cu IT-iștii de azi nu mai e chiar o glumă! „Acum, când ați dovedit că nu sunteți prea deștepți, cum se face că v-ați îmbogățit?”. Iar ilegalitatea cu nepublicarea în Monitorul Oficial e tot atât de groasă ca și cazul Bulai.