"Noi avem o mică suprafaţă cadastrată în acest moment, pentru că autorităţile locale nu au fost poate nici sprijinite destul, dar nici nu au avut un interes foarte mare în a accelera acest proces. (…) Acum există o lege pentru asta şi (…) înseamnă că au în primul rând fonduri din partea statului pentru a face cadastrarea (…). Localităţile care se înscriu în programul de cadastrare completă au o plată care se face din partea statului. Încercăm să angajăm anul acesta încă 600 de specialişti, pentru că una din marile probleme pe care le avem în acest moment este (…) lipsa de specialişti. Acum lucrăm împreună cu specialiştii în justiţie privind reconstituirea dreptului de proprietate în mod accelerat acolo unde nu există în acest moment, nimeni nu revendică un teren. Sunt multe modalităţi prin care încercăm să ducem la o cadastrare cât mai rapidă pe întreg teritoriul României", a afirmat Vasile Dîncu, la Radio România Actualităţi.
Totodată, referindu-se la ''viteza'' cu care se realizează cadastrarea, vicepremierul a afirmat că ''situaţia'' este destul de gravă, adăugând că autorităţile locale nu au fost interesate foarte tare de acest proces iar acest lucru ar putea atrage după sine imposibilitatea de a plăti subvenţiile APIA.
"În ceea ce priveşte programul de cadastru şi publicitate imobiliară, ne aflăm într-o situaţie, după 25 de ani, destul de gravă în ceea ce priveşte viteza cu care se produce acest lucru. Autorităţile locale nu au fost interesate foarte tare, în fiecare moment, de acest proces, astfel încât suntem în periocol ca în perspectiva a patru sau cinci ani de acum încolo să nu mai putem plăti subvenţiile de la APIA pentru terenuri agricole, dacă nu avem această cadastrare (…) Pe de altă parte, terenurile care nu sunt cadastrate, care nu se află înscrise în cartea funciară, nu au valoare (…) completă", a spus Dîncu.
Potrivit acestuia, procesul de cadastrare s-ar putea întinde până în 2021.
"După calculele noastre, am putea rezolva acest lucru în patru ani, cel puţin până în anul 2021 acest proces să fie terminat. Sigur că procesele acestea durează foarte mult pentru că trebuie reconstituită proprietatea. În unele situaţii oamenii nu şi-au făcut succesiuni legate de moşteniri. Există statut neclar în foarte multe zone ale ţării ale proprietăţii, cu o ascendenţă istorică", a arătat Dîncu.
Vicepremierul a mai atras atenţia asupra necesităţii înregistrării întregii infrastructuri din România.
"Avem nevoie de înregistrarea întregii infrastructuri din România din mai multe raţiuni, înregistrarea, cadastrarea în ceea ce priveşte clădirile, în ceea ce priveşte infrastructura de transport, de exemplu, (…) infrastructura de transport de gaze, apă şi celelalte, toate sunt necesare atât în procesul acesta, cât şi în procesul de descentralizare. Lucrăm la elaborarea (…) standardelor de cost şi calitate, la descentralizare. Facem inventarul pe care îl au ministerele de exemplu în proprietate pentru a vedea ceea ce este important a se descentraliza pentru autorităţile locale", a explicat Dîncu.
În context, el a precizat că în Strategia naţională pentru dezvoltare teritorială este prevăzută şi realizarea unei platforme online de înregistrare a tuturor formelor de infrastructură din România.
"Există (…) în Strategia naţională pentru dezvoltare teritorială (…) un soft, o platformă online care va duce până la urmă la înregistrarea tuturor formelor de infrastructură pe care le avem pe teritoriul României. (…) Va fi un instrument, se numeşte 'Observator teritorial'. (…) Din această toamnă toate datele care există la dispoziţie (…) vor fi încărcate în acest 'Observator teritorial', care va fi pe site-ul de la MDRAP, şi (…) acest soft va trebui continuu (…) updatat (…) Va fi o imensă bază de date deschisă întregii populaţii", a adăugat vicepremierul vasile Dîncu.
SURSA: Agerpres