Fostul proprietar al grupului Rompetrol a devenit acționar al unor producători occidentali de tehnologii energetice nepoluante, dar spune că cel mai mult mizează pe potențialul nămolurilor sapropelice.
În ultimii doi ani, miliardarul Dinu Patriciu a afirmat în mai multe rânduri că deține acțiuni în două companii din domeniul energiei verzi – un producător olandez de turbine eoliene și o fabrică de celule fotovoltaice din Marea Britanie. Ceea ce nu a spus niciodată este care sunt aceste firme. Capital a reușit să afle că o parte din banii din vânzarea Rompetrol au ajuns la Emergya Wind Technologies (EWT) din Amersfoort, Olanda, respectiv la G24 Innovations (G24i) din Cardiff, Țara Galilor.
Prima companie are afaceri și în China (unde se și desfășoară o parte din producție), Statele Unite și India, în timp ce firma galeză produce soluții de obținere a energiei solare pentru exterior și interior, de la încărcătoare solare portabile până la veioze solare și de la tastaturi sau telecomenzi alimentate fotovoltaic până la sisteme care recuperează energia luminoasă emisă de becuri. „Un criteriu în alegerea celor două firme a fost gradul de creativitate și inovație de care au dat dovadă“, ne-a explicat Dinu Patriciu.
Conexiuni transparente
Prezența miliardarului român în EWT este destul de evidentă: pe site-ul firmei, numele său apare în componența consiliului director, alături de alte șase persoane (cele mai multe de naționalitate olandeză). Printre „colegii“ din board-ul firmei din Amersfoort se numără Marcel van Poecke, Rijkman Groenink și Melanie Anne Chen.
Nu la fel de clară este prezența sa în acționariatul G24i. Cele trei nume menționate mai sus îl leagă, indirect, pe Patriciu de compania galeză. Povestea începe în iulie 2008, când un fond de investiții proaspăt înființat în Luxemburg, 4RAE Renewable and Alternative Energy, a investit 30 de milioane de dolari în firma britanică. În urma aportului de capital, 4RAE a primit un loc în consiliul director al G24i, Rijkman Groenink (membru al board-ului EWT) devenind președinte al comitetului pentru investiții. La data investiției în G24i, 4RAE era prezentat ca avându-i printre fondatori pe un alt partner din EWT al lui Patriciu, Marcel van Poecke.
O a treia conexiune între fostul proprietar al Rompetrol și G24i este Melanie Anne Chen. Un document al Registrului Comerțului din Luxemburg, datând din iunie 2010, dezvăluie că Chen era înregistrată ca manager al 4RAE. În același timp, ea era menționată, în iulie 2009, ca făcând parte din echipa de management a Marine Resources Exploration International (Marexin) SRL, companie controlată de Patriciu. Mai mult, în august 2010, Melanie Anne Chen a devenit membră a consiliului director de la Adevărul Holding.
Sapropelul, mai tare ca eoliana
Investiția în producția de turbine eoliene nu înseamnă că Patriciu are de gând să intre pe piața autohtonă a vântului, deși zeci de companii străine se grăbesc să-și creeze ferme eoliene pe teritoriul românesc. „Deocamdată, energia eoliană nu este avantajoasă fără subvenții de la stat, iar pe acestea nu ți le poate garanta nimeni“, își explică el reticența.
Patriciu spune că, mai degrabă, mizează pe Marexin. Firma a investit până în prezent zeci de milioane de dolari în explorarea nămolului sapropelic de pe platoul Mării Negre, nămol care, prin substanțele conținute (gazhidrați) s-ar putea dovedi o alternativă serioasă la hidrocarburi. Cu ceva timp în urmă, businessmanul anunța că proiectul va atrage sume de ordinul miliardelor de euro în următorii ani.