Sunt un om de afaceri. Gândesc deci în termeni de profit, rentabilitate, eficienţă. Toate acestea nu sunt realizate însă de către maşini, echipamente, instalaţii, "fiare" într-un cuvânt, ci de către oameni.
Orice corporaţie îşi educă oamenii, îşi creează o cultură proprie care să motiveze, să stimuleze creativitatea la toate nivelele operaţionale şi manageriale. Nu este suficient însă numai atât. O corporaţie este preocupată de comunitatea pentru care produce bunuri şi servicii. De aceea mă preocupă reinvestirea în comunitate, deci reinvestirea în oameni.
Am considerat întotdeauna că, pentru a fi eficiente, este bine ca toate fondurile să fie concentrate în aceeaşi direcţie, şi este bine ca toate companiile importante să aibă programe consistente, pe termen lung, de sprijinire a comunităţii. Societatea românească are atât de mare nevoie de asta! Sănătatea, educaţia, cercetarea, mediul înconjurator, sunt tot atâea domenii în suferinţă.
Datorită formaţiei mele de profesor, am fost întotdeauna preocupat de domeniul educaţiei. Acesta este motivul pentru care am înfiinţat Fundaţia Dinu Patriciu, care are ca scop susţinerea elevilor şi studenţilor din România. În momentul în care mediatizezi modul în care înţelegi care îţi este responsabilitatea socială, există destule voci care găsesc motivaţii obscure, intenţii neortodoxe. Acesta este motivul pentru care, până acum, nu am făcut publice iniţiativele şi investiţiile mele caritabile. Prin Fundaţia Dinu Patriciu, însă, vom începe să le facem cunoscute. Vreau să dăm un exemplu şi vreau să-i încurajăm şi pe alţii să se implice.
Cu decenţă şi modestie corporaţiile şi oamenii care pot trebuie să-şi facă ştiute iniţiativele sociale. Numai aşa vom lămuri oamenii că societatea trăieşte prin redistribuţia naturală a bunăstării şi nu prin cea impusă de stat – risipitor şi corupt prin definiţie.
Acesta este mesajul lui Dinu Patriciu postat pe site-ul fundaţiei care îi poartă numele.