12.000 de cartuse de tigari au intrat prin contrabanda in Romania, in a doua decada a lunii martie a.c. Cazul a fost semnalat dupa ce marfa se evaporase din tirul bulgaresc ce intrase in Romania prin vama Giurgiu, in data de 16 martie a.c. Potrivit documentelor de transport, cele 12.000 cartuse de tigari erau destinate duty-free-ului din Vama Veche, magazin ce apartine firmei GFS Romania. Conducerea firmei nu a recunoscut niciodata ca ar fi avut vreo legatura cu transportul care a intrat in vizorul politistilor de frontiera, si pana in prezent, nimeni nu a revendicat marfurile disparute.
Dupa majorarea accizelor la tigari, masura dispusa de autoritatile romane la sfarsitul lunii martie, contrabanda cu tigari era previzibila. Reprezentantii companiilor multinationale, producatoare de tigari, atrasesera atentia asupra pericolului amplificarii acestui fenomen, ca urmare a majorarii preturilor incarcate de taxe mai mari.
Colectarea accizelor la nivelul scontat de Ministerul Finantelor, ca urmare a deciziei de majorare a acestora, era pusa sub semnul indoielii. O masura de prevenire a acestui fenomen se impunea, fireste. Ea a fost luata la aproape o luna de zile de la incidentul semnalat la Vama Veche. Un ordin al ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, publicat in Monitorul Oficial nr. 184 din 11 aprilie 2001, impunea noi conditii pentru transportul marfurilor supuse regimului vamal de tranzit pe teritoriul Romaniei: „garantarea drepturilor de import aferente fiecarui transport”. Ministrul finantelor impunea, astfel, depunerea unei garantii pentru marfurile ce tranziteaza teritoriul Romaniei, deblocarea acesteia urmand sa se faca „de catre biroul vamal de plecare in termen de 24 de ore de la primirea confirmarii transmise de biroul vamal de destinatie”.
Acest document, solicitat de altfel de Directia Generala a Vamilor(DGV), n-a avut viata prea lunga. Doua saptamani mai tarziu, in data de 25 aprilie 2001, o circulara emisa de directorul general al DGV, Dinu Gheorghe, modifica ordinul superiorului sau, cu urmatoarea precizare: „Transferul marfurilor de la un magazin duty-free la alt magazin duty-free, apartinand aceluiasi agent economic, se va efectua conform prevederilor art. 185 din Regulamentul vamal, fara garantarea drepturilor vamale de import”.
Cu alte cuvinte, transportul produselor de la un duty-free la altul se poate face fara prezentarea garantiei bancare. Un balon de oxigen pentru cei ce opereaza in acest sistem. Garantia este necesara pentru a fi executata, in situatia in care marfa nu ajunge la destinatie, ea reprezentand contravaloarea taxelor aferente comertului comun, deci nu desfacerii in regim de duty-free. Ignorand faptul ca marfurile se pot evapora pe drum, decizia directorului general al Vamilor avantajeaza importatorii care vand produsele direct prin duty-free. O data, pentru ca nu-si imobilizeaza banii in conturi bancare (daca este vorba de constituirea de depozite), putand sa desfasoare alte activitati cu sumele aferente garantiei. In al doilea rand, le este facilitata aceasta operatiune chiar daca firmele respective nu dispun de banii necesari constituirii garantiei.
Firma GFS are un regim preferential
„Marfurile care provin direct din strainatate, din zonele libere sau din tara, atunci cand se afla in regim vamal de antrepozitare si care sunt destinate aprovizionarii magazinelor duty-free, vor circula numai in tranzit vamal cu garantarea drepturilor vamale de import”, se arata in aceeasi circulara a directorului DGV. Existenta celor doua dispozitii creeaza un tratament discriminatoriu intre cei ce opereaza numai prin intermediul duty-free-urilor si restul firmelor, care lucreaza prin zonele libere sau ale caror marfuri se afla in regim de antrepozitare.
Pe piata importatorilor de produse din tutun, o singura firma este cunoscuta ca opereaza direct prin duty-free-uri – GFS Duty Free Romania SRL. Tocmai de aceea, decizia directorului Dinu Gheorghe a fost interpretata ca avand o tinta fixa: GFS, firma cu o larga retea de magazine duty-free. In aceasta piata este deja cunoscut ca GFS astepta circulara directorului general al DGV, pentru a trece prin Vama Bors peste 600 de colete de tigari importate, fara constituirea de garantii. Potrivit inregistrarilor din declaratiile vamale, Biroul vamal Bors a inregistrat marfa importata de GFS chiar in ziua emiterii circularei de catre Directia Generala a Vamilor, la 25 aprilie 2001. In aceeasi zi, directorul general al Vamilor a eliberat catre GFS Duty Free Romania SRL o adresa prin care informeaza ca „se aproba transferul marfurilor destinate comercializarii in regim duty-free de la magazinul ce functioneaza pe langa biroul vamal de control si vamuire la frontiera Bors catre magazinele duty-free din 14 puncte de frontiera”.
Firma GFS a fost, fara indoiala, favorizata de circulara directorului Gheorghe Dinu, iar reactia ministrului finantelor fata de modificarea, de catre Dinu, a ordinului pe care l-a emis la 11 aprilie a.c., intarzie sa apara. Acest lucru se datoreaza, probabil, faptului ca postul de director general al Vamilor nu este definitiv, pentru Dinu Gheorghe. El a beneficiat de o prelungire a mandatului sau cu inca trei luni de zile. La expirarea acestui termen, postul va fi ocupat prin concurs.
Dinu Vama il faulteaza pe ministrul finantelor
17 mai 2001, 12:00
Ultima modificare în 17 mai 2001, 15:00
12.000 de cartuse de tigari au intrat prin contrabanda in Romania, in a doua decada a lunii martie a.c. Cazul a fost semnalat dupa ce marfa se evaporase din tirul bulgaresc ce intrase in Romania prin vama Giurgiu, in data de 16 martie a.c. Potrivit documentelor de transport, cele 12.000 cartuse de tigari erau destinate duty-free-ului din Vama Veche, magazin ce apartine firmei GFS Romania. Conducerea firmei nu a recunoscut niciodata ca ar fi avut vreo legatura cu transportul care a intrat in vizo
Etichete: arhiva,
duty-free
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook