Compania ISPH, controlată de DIP, care operează mai multe microhidrocentrale, a scos la vânzare energie la 70 de lei/MWh, un preţ de peste două ori mai mic decât media pieţei şi, de asemenea, de peste două ori mai mic decât cel dispus să îl ofere cumpărătorul.
Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice, controlat de fostul ministru al Industriilor din Guvernul Năstase Dan Ioan Popescu, a scos , în 21 octombrie, la vânzare pe bursă un pachet de energie la un preţ de 70 de lei pe MWh, cel mai mic preţ înregistrat vreodată, pentru contractele bilaterale pe termen lung.
Contractul oferit este un răspuns la o cerere de cumpărare pentru 57.000 de MWh din partea trader-ului Enol Grup, o firmă controlată de un fost director al Electrica, Silviu Boghiu. În mod surprinzător, Enol era dispusă să ofere 150 de lei/MWh, însă firma lui DIP s-a oferit să-i vândă pachetul solicitat la jumătate de preţ, fiind, de altfel, şi singurul ofertant. Până la urmă, potrivit regulilor bursei OPCOM, contractul s-a încheiat la jumătate – 110 lei, ceea ce face ca tranzacţia încheiată între cele două părţi să se cifreze la suma de 6,32 milioane de lei, aproximativ 1,5 milioane de euro. Energia vândută este în bandă iar intervalul de livrare este 1 noiembrie 2016 – 31 decembrie 2018.
Preţul de 70 de lei cu care a venit ISPH este, de departe, cel mai mic preţ de vânzare din istoria bursei OPCOM pentru contractele PCCB. Producătorii de energie din surse convenţionale, precum hidrocentralele de mari dimensiuni, termocentralele sau Nuclearelectrica, nici nu pot visa să iasă pe piaţă cu astfel de preţuri, pentru că ar însemna o vânzare mult sub costurile de producţie. În schimb, microhidrocentralele pe care le deţine în portofoliu firma lui DIP beneficiază, legal, de subvenţii de la consumatorii de energie electrică din România, prin sistemul certificatelor verzi, care se plătesc direct în factura la curent. Fiecare MWh produs şi livrat în sistem de o microhidrocentrală se plăteşte cu 2 certificate verzi, în valoare de cel puţin 29 de euro fiecare, adică valorează minim 270 de lei. Preţul mediu de piaţă al energiei în bandă este de 170 de lei, deci doar din certificatele primite un operator de microhidrocentrale face profit, pe lângă preţul propriu-zis la care îşi vinde energia. Practic, o astfel de firmă ar putea să dea şi pe gratis energia, şi tot ar face profit.
Cele mai mici preţuri de vânzare ale energiei din istoria bursei OPCOM au fost atinse de producători din sfera regenerabilelor. În ultimii doi ani, s-au văzut preţuri de 80, 90, 100 de lei/MWh. În schimb, cel mai mic preţ “aruncat” pe piaţă de un producător de energie din surse convenţionale a fost 136 de lei/MWh, compania în cauză fiind Hidroelectrica.
Scurtă istorie: DIP şi ISPH
ISPH este controlat în proporţie de 65% de fostul ministru Dan Ioan Popescu prin intermediul firmei Eldapo. Compania operează mai multe microhidrocentrale pe râul Gilort.
ISPH s-a făcut remarcată în ultimii ani, printre multele lucrări de amploare, şi prin faptul că a avut drept de exclusivitate asupra a zeci de contracte cu Hidroelectrica pe asistenţă tehnică, studii de fezabilitate sau proiecte tehnice. Unele dintre acestea au fost făcute prin încredinţare directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.
ISPH are o veche tradiţie în domeniul proiectării marilor lucrări de construcţii şi infrastructură şi nu doar în domeniul proiectării. Compania s-a format cu acest nume în 1963 când departamentul hidroenergetic, care exista din anul 1949 în cadrul Institutului de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a fuzionat cu Întreprinderea de Cercetări şi Studii Energetice (ICSE).
Dan Ioan Popescu este, în prezent, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei. Pe hârtie, ISPH este controlat de Elena Popescu ca reprezentant al Eldapo (cu deţinere de 65,0639%), entitatea având pe lângă aceasta şi alţi acţionari minoritari precum Lucal Business prin Ştefan Lefter cu 17,8%, Petre Postelnicu (circa 2%) şi mulţi alţii.
DIP este fostul ministru al Industriilor în mandatul (2001 – 2004) căruia s-a privatizat Petrom şi Sidex Galaţi. De asemenea, tot atunci au fost vândute distribuţiile de gaze – una către E.on, iar celalată către Gaz de France. De asemenea, au fost date şi patru sucursale Electrica. Toate aceste companii erau în subordinea ministerului condus de către Dan Ioan Popescu.